Dobroty z grilu

Párty, oslava či zahradní slavnost se neobejde bez grilování. Přemýšlíte, co dobrého svým hostům nabídnout? Připravili jsme pro vás tyto vyzkoušené recepty.


Mini burgery

  • 8 housek na mini burgery
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 lžičky sušených bylinek (majoránky, tymiánu, rozmarýnu apod.)
  • čerstvé salátové listy, rukola nebo polníček
  • 4 malá rajčata
  • plátkový čedar
  • plátky anglické slaniny
  • kečup, majonéza podle chuti

Mleté hovězí maso smíchejte s hořčicí, kečupem, strouhankou a bylinkami. Směs osolte a opepřete podle chuti. Vytvořte z ní mini hamburgery a opečte je na grilu. Plátky slaniny opečte do zlatova. Housky rozřízněte napůl a také je krátce na řezu ogrilujte. Na každou spodní polovinu housky vrstvěte salátové listy, hamburger, plátek čedaru, opečenou slaninu, kolečko rajčete a trochu majonézy nebo kečupu podle chuti. Zaklopte

 

 


Hermelín s brusinkami a ořechy

  • 4 hermelíny
  • 4 lžičky olivového oleje
  • čerstvá bazalka
  • brusinková zavařenina
  • vlašské ořechy
  • čerstvá rukola
  • bagetky k podávání

Hermelíny dejte každý na kus alobalu, zakápněte lžičkou olivového oleje, přidejte pár lístků čerstvé bazalky, zabalte alobal a grilujte sýr na mírně rozehřátém grilu po dobu 6 minut z každé strany. Hotový hermelín podávejte na listech rukoly s brusinkovou zavařeninou, nasekanými ořechy a čerstvou bagetkou.

 

 


Krkovice na pivě a s česnekem

  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 120 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 6 kuliček celého pepře
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 125 ml světlého piva
  • 200 g vepřové krkovice
  • 1 lžička soli
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu

Na marinádu smíchejte hořčici a olej, přidejte nasekaný česnek, lehce podrcené kuličky pepře, čerstvý rozmarýn a bobkový list. Vše zalijte pivem, promíchejte a do takto připravené marinády ponořte krkovici a nechte odpočívat nejlépe přes noc.
Připravené maso vyjměte z marinády, osušte papírovým ubrouskem, osolte a dejte na rozpálený gril. Na plátek masa položte kousek snítky rozmarýnu. Grilujte z každé strany asi 6 minut podle výšky masa. Sundejte z grilu a před podáváním nechte maso chvíli odpočinout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.