Variace nejen s chřestem

Zelené vitaminy

Chřest se sýrovou omáčkou

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 2 svazky chřestu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce strouhaného polotvrdého sýra (eidam, čedar, gouda)
  • 300 ml mléka
  • 150 ml kysané smetany
  • 2 žloutky
  • sůl, pepř

 

1 Oloupaný chřest povařte asi 15 minut v osolené vodě doměkka, vyjměte a nechte okapat. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji mlékem, rozšlehejte, osolte a povařte na hustý bešamel.

2 Přidejte strouhaný sýr a ještě asi 5 minut povařte. Pak odstavte, vmíchejte smetanu rozšlehanou se žloutky a už nevařte. Uvařený chřest přelijte omáčkou a podávejte.

 

 

Salát s quinoou a chřestem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 150 g quinoy
  • 500 ml vody
  • olivový olej
  • 2 svazky zeleného chřestu
  • 1 svazek ředkviček
  • čerstvá roketa
  • hrozinky
  • pekanové nebo vlašské ořechy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky olivového oleje
  • sůl

 

1 Quinou povařte v mírně osolené vodě, dokud ji všechnu neabsorbuje (12–15 minut). Chřest očistěte, odlomte zdřevnatělé části a 3 minuty povařte. Quinou dejte do mísy, přidejte povařený a na špalíčky pokrájený chřest, ředkvičky nakrájené na kolečka, podle chuti přisypte hrozinky a ořechy a promíchejte.

2 Z citronové šťávy, medu a olivového oleje vyšlehejte dresink a vmíchejte ho do salátu. Nakonec do salátu zamíchejte čerstvé listy rukoly a podávejte.

 

 

Grilovaný zelený chřest ve slanině

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 500 g zeleného chřestu
  • 200 g anglické slaniny
  • grilovací koření
  • olivový olej

 

1 Chřest ve spodní části oloupejte a odlomte zdřevnatělé konce. Jednotlivé stonky spirálovitě obalte slaninou, špičky nechte vyčnívat. V olivovém oleji rozmíchejte grilovací koření a obalený chřest směsí potřete.

2 Grilujte dozlatova, během grilovaní otáčejte a podle potřeby potírejte chřest olejem s kořením.

 

 

Salát s roketou, jahodami a quinoou

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 2

  • 1/4 šálku quinoy
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 100 g rokety
  • 100 g čerstvých jahod
  • sezamová semínka

 

1 Quinou uvařte podle návodu na obalu. Z citronové šťávy, medu, olivového oleje vyšlehejte dresink a podle chuti ho osolte a opepřete.

2 Do mísy dejte quinou, omytou roketu a pokrájené jahody, zakápněte připraveným dresinkem a lehce promíchejte. Salát podávejte posypaný sezamovými semínky.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek