Valentýnské potěšení

Chcete svou drahou polovičku překvapit romantickou snídaní či obědem, nebo jí dokonce vystrojit slavnostní večeři? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Snídejte s láskou

Dejte si tu práci a udělejte z obyčejné snídaně neobyčejnou. Sendvič s džemem bude krásnější, když do něj vykrojíte srdíčko. A krajíček chleba s máslem, sýrem a paprikou s trochou šikovnosti hravě proměníte v umělecké dílko.

 

Zamilovaný oběd

Z těsta na pizzu vykrojte jedno velké nebo více menších srdcí a poklaďte svými oblíbenými ingrediencemi.

 

Nápaditý předkrm

Z uzeného lososa vykrojte s pomocí vykrajovátka srdíčko a ozdobte krémovým sýrem a petrželkou.

 

Večeře pro dva

Těstoviny s lososem a mascarpone

  • 200 g čerstvého lososa bez kůže
  • 1 citron
  • růžový pepř
  • 100 g mascarpone
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • 250 g těstovin

Lososa rozdělte na kousky, zakapejte ho citronem, osolte a ochuťte drceným růžovým pepřem. Těstoviny dejte vařit podle návodu a mezitím si připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a na něm na středním plameni asi 6 minut opékejte lososa. Přidejte mascarpone, smetanu, nechte rozehřát a přelijte omáčkou uvařené a scezené těstoviny.

Jemný dezert

Dokonalé tiramisu

  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • 1 balení mascarpone
  • 1 balení smetany na šlehání
  • 1 balení cukrářských piškotů
  • káva
  • hořké kakao

Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte mascarpone a zamíchejte. Ušlehejte sladkou šlehačku a smíchejte s mascarpone. Dno pekáčku vymažte slabě krémem. Cukrářské piškoty namáčejte do silné oslazené kávy z obou stran. Dělejte to velmi rychle, aby se příliš nerozmočily. Polovinu piškotů naskládejte vedle sebe do pekáčku, potřete polovinou krému a na to křížem naskládejte druhou polovinu piškotů a potřete zbylým krémem. Vršek posypte hořkým kakaem a dejte vychladit do lednice. Podávejte ozdobené čerstvou jahodou.

 

Zlatý hřeb večera


Dort Red Velvet

  • 125 g hladké mouky
  • 1/4 lžička soli
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 65 g změklého másla
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky vinného octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/3 lžičky soli
  • 40 ml podmáslí
  • 30 ml šťávy z červené řepy

Na krém:

  • 500 g krémového sýra
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání

Troubu předehřejte na 170 °C, dno dortové formy (například ve tvaru srdce) vyložte pečicím papírem, stěny vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku prosejte do mísy, přidejte kakao a sůl. V jiné míse spolu utřete máslo a cukr do pěny, poté přidejte vejce. V odměrce smíchejte šťávu z řepy a podmáslí a přidejte do vaječné směsi. Promíchejte a postupně po malých dávkách zapracujte moučnou směs. V hrnku promíchejte sodu s octem a přidejte do těsta.

Těsto nalijte do formy a pečte asi 25 minut. Špejlí zkuste, jestli je dort upečený.

Připravte si krém: vyšlehejte šlehačku dotuha. Krémový sýr promíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem a poté přidejte vyšlehanou šlehačku. Dejte chladit.

Dort nechte vychladnout a poté ho vyjměte z formy. Překrojte ho podélně na 2 až 4 plátky a promažte krémem.

Drobečky, které z dortu při krájení odpadnou, si schovejte – můžete je použít na jeho dozdobení. Pokud jich máte málo, skrojte tenkou vrstvu vrchní části dortu a s pomocí kuchyňského robota ji rozdrobte. Pak dort navrchu i po stranách důkladně potřete krémem. Boky ozdobte drobečky a dejte dort alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.