Valentýnské potěšení

Chcete svou drahou polovičku překvapit romantickou snídaní či obědem, nebo jí dokonce vystrojit slavnostní večeři? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Snídejte s láskou

Dejte si tu práci a udělejte z obyčejné snídaně neobyčejnou. Sendvič s džemem bude krásnější, když do něj vykrojíte srdíčko. A krajíček chleba s máslem, sýrem a paprikou s trochou šikovnosti hravě proměníte v umělecké dílko.

 

Zamilovaný oběd

Z těsta na pizzu vykrojte jedno velké nebo více menších srdcí a poklaďte svými oblíbenými ingrediencemi.

 

Nápaditý předkrm

Z uzeného lososa vykrojte s pomocí vykrajovátka srdíčko a ozdobte krémovým sýrem a petrželkou.

 

Večeře pro dva

Těstoviny s lososem a mascarpone

  • 200 g čerstvého lososa bez kůže
  • 1 citron
  • růžový pepř
  • 100 g mascarpone
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • 250 g těstovin

Lososa rozdělte na kousky, zakapejte ho citronem, osolte a ochuťte drceným růžovým pepřem. Těstoviny dejte vařit podle návodu a mezitím si připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a na něm na středním plameni asi 6 minut opékejte lososa. Přidejte mascarpone, smetanu, nechte rozehřát a přelijte omáčkou uvařené a scezené těstoviny.

Jemný dezert

Dokonalé tiramisu

  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • 1 balení mascarpone
  • 1 balení smetany na šlehání
  • 1 balení cukrářských piškotů
  • káva
  • hořké kakao

Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte mascarpone a zamíchejte. Ušlehejte sladkou šlehačku a smíchejte s mascarpone. Dno pekáčku vymažte slabě krémem. Cukrářské piškoty namáčejte do silné oslazené kávy z obou stran. Dělejte to velmi rychle, aby se příliš nerozmočily. Polovinu piškotů naskládejte vedle sebe do pekáčku, potřete polovinou krému a na to křížem naskládejte druhou polovinu piškotů a potřete zbylým krémem. Vršek posypte hořkým kakaem a dejte vychladit do lednice. Podávejte ozdobené čerstvou jahodou.

 

Zlatý hřeb večera


Dort Red Velvet

  • 125 g hladké mouky
  • 1/4 lžička soli
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 65 g změklého másla
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky vinného octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/3 lžičky soli
  • 40 ml podmáslí
  • 30 ml šťávy z červené řepy

Na krém:

  • 500 g krémového sýra
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání

Troubu předehřejte na 170 °C, dno dortové formy (například ve tvaru srdce) vyložte pečicím papírem, stěny vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku prosejte do mísy, přidejte kakao a sůl. V jiné míse spolu utřete máslo a cukr do pěny, poté přidejte vejce. V odměrce smíchejte šťávu z řepy a podmáslí a přidejte do vaječné směsi. Promíchejte a postupně po malých dávkách zapracujte moučnou směs. V hrnku promíchejte sodu s octem a přidejte do těsta.

Těsto nalijte do formy a pečte asi 25 minut. Špejlí zkuste, jestli je dort upečený.

Připravte si krém: vyšlehejte šlehačku dotuha. Krémový sýr promíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem a poté přidejte vyšlehanou šlehačku. Dejte chladit.

Dort nechte vychladnout a poté ho vyjměte z formy. Překrojte ho podélně na 2 až 4 plátky a promažte krémem.

Drobečky, které z dortu při krájení odpadnou, si schovejte – můžete je použít na jeho dozdobení. Pokud jich máte málo, skrojte tenkou vrstvu vrchní části dortu a s pomocí kuchyňského robota ji rozdrobte. Pak dort navrchu i po stranách důkladně potřete krémem. Boky ozdobte drobečky a dejte dort alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Přímořská inspirace

Přímořská inspirace

Žijeme sice ve vnitrozemí a neosvěžuje nás vánek s vůní moře, správným výběrem doplňků a rostlin si však můžeme vytvořit prázdninovou atmosféru i na své zahradě či terase.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.