Valentýnské potěšení

Chcete svou drahou polovičku překvapit romantickou snídaní či obědem, nebo jí dokonce vystrojit slavnostní večeři? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Snídejte s láskou

Dejte si tu práci a udělejte z obyčejné snídaně neobyčejnou. Sendvič s džemem bude krásnější, když do něj vykrojíte srdíčko. A krajíček chleba s máslem, sýrem a paprikou s trochou šikovnosti hravě proměníte v umělecké dílko.

 

Zamilovaný oběd

Z těsta na pizzu vykrojte jedno velké nebo více menších srdcí a poklaďte svými oblíbenými ingrediencemi.

 

Nápaditý předkrm

Z uzeného lososa vykrojte s pomocí vykrajovátka srdíčko a ozdobte krémovým sýrem a petrželkou.

 

Večeře pro dva

Těstoviny s lososem a mascarpone

  • 200 g čerstvého lososa bez kůže
  • 1 citron
  • růžový pepř
  • 100 g mascarpone
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • 250 g těstovin

Lososa rozdělte na kousky, zakapejte ho citronem, osolte a ochuťte drceným růžovým pepřem. Těstoviny dejte vařit podle návodu a mezitím si připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a na něm na středním plameni asi 6 minut opékejte lososa. Přidejte mascarpone, smetanu, nechte rozehřát a přelijte omáčkou uvařené a scezené těstoviny.

Jemný dezert

Dokonalé tiramisu

  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • 1 balení mascarpone
  • 1 balení smetany na šlehání
  • 1 balení cukrářských piškotů
  • káva
  • hořké kakao

Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte mascarpone a zamíchejte. Ušlehejte sladkou šlehačku a smíchejte s mascarpone. Dno pekáčku vymažte slabě krémem. Cukrářské piškoty namáčejte do silné oslazené kávy z obou stran. Dělejte to velmi rychle, aby se příliš nerozmočily. Polovinu piškotů naskládejte vedle sebe do pekáčku, potřete polovinou krému a na to křížem naskládejte druhou polovinu piškotů a potřete zbylým krémem. Vršek posypte hořkým kakaem a dejte vychladit do lednice. Podávejte ozdobené čerstvou jahodou.

 

Zlatý hřeb večera


Dort Red Velvet

  • 125 g hladké mouky
  • 1/4 lžička soli
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 65 g změklého másla
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky vinného octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/3 lžičky soli
  • 40 ml podmáslí
  • 30 ml šťávy z červené řepy

Na krém:

  • 500 g krémového sýra
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání

Troubu předehřejte na 170 °C, dno dortové formy (například ve tvaru srdce) vyložte pečicím papírem, stěny vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku prosejte do mísy, přidejte kakao a sůl. V jiné míse spolu utřete máslo a cukr do pěny, poté přidejte vejce. V odměrce smíchejte šťávu z řepy a podmáslí a přidejte do vaječné směsi. Promíchejte a postupně po malých dávkách zapracujte moučnou směs. V hrnku promíchejte sodu s octem a přidejte do těsta.

Těsto nalijte do formy a pečte asi 25 minut. Špejlí zkuste, jestli je dort upečený.

Připravte si krém: vyšlehejte šlehačku dotuha. Krémový sýr promíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem a poté přidejte vyšlehanou šlehačku. Dejte chladit.

Dort nechte vychladnout a poté ho vyjměte z formy. Překrojte ho podélně na 2 až 4 plátky a promažte krémem.

Drobečky, které z dortu při krájení odpadnou, si schovejte – můžete je použít na jeho dozdobení. Pokud jich máte málo, skrojte tenkou vrstvu vrchní části dortu a s pomocí kuchyňského robota ji rozdrobte. Pak dort navrchu i po stranách důkladně potřete krémem. Boky ozdobte drobečky a dejte dort alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.