Polévkové variace plné vitaminů

Patříte mezi milovníky krémových polévek? Uvařte si je z domácích surovin vypěstovaných na své zahrádce! Jsou chutné, výživné a navíc zdravé.

Bramborovo-pórkový krém

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 4

  • 250 g oloupaných brambor
  • 250 g pórku
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • slanina a pažitka k podávání

1 Brambory i pórek (včetně zelené části) nakrájejte, dejte do hrnce, zalijte vodou nebo vývarem a osolte. Vařte doměkka asi 40 až 50 minut. Poté dohladka rozmixujte.
2 Vmíchejte smetanu pro zjemnění, a ještě podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opečenou slaninou a nasekanou pažitkou.

 


Brokolicový krém s parmazánem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 větší brokolice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 g parmazánu
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • opražené piniové oříšky k podávání

1 Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nakrájené stroužky česneku, vložte růžičky brokolice a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte doměkka.
2 Jakmile je brokolice měkká, rozmixujte polévku na hladký krém, zjemněte smetanou, přidejte nastrouhaný parmazán, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opraženými piniovými oříšky a hoblinkami parmazánu.

 


Polévka z červené řepy s řapíkatým celerem

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4

  • 500 červené řepy
  • 1 velká cibule
  • 100 g řapíkatého celeru
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • ocet dle chuti
  • 1 l vývaru
  • 250 g zakysané smetany

1 Červenou řepu nahrubo nastrouhejte, cibuli nakrájejte nadrobno, řapíkatý celer na plátky. V hrnci na lžíci oleje osmahněte cibuli a celer, přidejte řepu, zalijte vývarem a vařte do změknutí zeleniny.
2 Rozmixujte na hladký krém, dochuťte solí a troškou octa a provařte. Vmíchejte zakysanou smetanu. Podávejte s nasekanými lístky řapíkatého celeru.

 


Cuketový krém s bazalkou

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 4

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 kg cukety
  • 1 l vývaru
  • 1 šálek bazalkových lístků
  • 4 lžíce kysané smetany
  • sůl
  • pepř

1 Cibuli nakrájejte nadrobno, cuketu na půlcentimetrová kolečka. V hrnci osmahněte cibuli, přidejte a krátce orestujte cuketu, zalijte vývarem, přidejte bazalku a na mírném ohni vařte asi 20 minut.
2 Polévku rozmixujte na hladký krém, přidejte zakysanou smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobenou lístky bazalky.

 


Jemný mrkvový krém

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 500 g mrkve
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 1 lžíce másla
  • 1 l vývaru
  • sůl
  • pepř
  • kari koření

1 Nakrájenou cibulku orestujte na másle, přidejte nakrájenou mrkev a pórek, zalijte vývarem, osolte, opepřete a okořeňte kari kořením podle chuti a vařte, dokud zelenina nezměkne.
2 Rozmixujte na krém, podle potřeby dochuťte a můžete podávat.

 


Smetanová polévka z pečeného česneku

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6

  • 2 palice česneku
  • 4 brambory
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1,5 l vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 snítky tymiánu
  • olivový olej
  • petrželka
  • opečené krutony

1 Palice česneku očistěte, seřízněte trochu vršek, aby se odhalily stroužky, dejte na pekáč, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě na 180 °C asi 45 minut doměkka. Vychladlý česnek pak vymáčkněte ze slupek.
2 Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory na kostičky. V hrnci na másle a orestujte cibuli. Přidejte brambory, krátce opečte a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud nezměknou. Vmíchejte česnekovou pastu, nasekaný tymián a smetanu, nechte prohřát a rozmixujte dohladka. Podávejte s opečenými krutony a petrželkou.

 


Lahodná polévka z pečených rajčat

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

  • 1 a ½ kg masitých rajčat
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarýn, tymián, bazalka, oregana, estragonu
  • 300–500 ml vývaru
  • 150 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • cukr podle chuti

1 Rajčata odstopkujte a na spodní straně je nařízněte do kříže. Spařte je a oloupejte, nakrájejte na osminky. Zapékací mísu vymažte olejem, naskládejte do ní rajčata, na ně dejte celé stroužky česneku a snítky bylinek. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 220 °C.
2 Upečená rajčata s česnekem (bez bylinek) rozmixujte. Podle hustoty přilijte vývar, chvilku povařte, přidejte trochu sladké smetany a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, popřípadě doslaďte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zapečte to v troubě!

Zapečte to v troubě!

Nechce se vám trávit pěkný letní večer u plotny? Vyberte si ze svých oblíbených druhů letní zeleniny a dejte prostor troubě, aby část práce udělala za vás.

Celý článek

Rustikální kyblík

Rustikální kyblík

Některé dekorace nás časem omrzí, ale je nám líto je vyhodit. Takový je i příběh tohoto kbelíku, ze kterého jsme snadno vykouzlili rustikální dekoraci.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.