Polévkové variace plné vitaminů

Patříte mezi milovníky krémových polévek? Uvařte si je z domácích surovin vypěstovaných na své zahrádce! Jsou chutné, výživné a navíc zdravé.

Bramborovo-pórkový krém

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 4

  • 250 g oloupaných brambor
  • 250 g pórku
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • slanina a pažitka k podávání

1 Brambory i pórek (včetně zelené části) nakrájejte, dejte do hrnce, zalijte vodou nebo vývarem a osolte. Vařte doměkka asi 40 až 50 minut. Poté dohladka rozmixujte.
2 Vmíchejte smetanu pro zjemnění, a ještě podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opečenou slaninou a nasekanou pažitkou.

 


Brokolicový krém s parmazánem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 větší brokolice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 g parmazánu
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • opražené piniové oříšky k podávání

1 Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nakrájené stroužky česneku, vložte růžičky brokolice a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte doměkka.
2 Jakmile je brokolice měkká, rozmixujte polévku na hladký krém, zjemněte smetanou, přidejte nastrouhaný parmazán, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opraženými piniovými oříšky a hoblinkami parmazánu.

 


Polévka z červené řepy s řapíkatým celerem

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4

  • 500 červené řepy
  • 1 velká cibule
  • 100 g řapíkatého celeru
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • ocet dle chuti
  • 1 l vývaru
  • 250 g zakysané smetany

1 Červenou řepu nahrubo nastrouhejte, cibuli nakrájejte nadrobno, řapíkatý celer na plátky. V hrnci na lžíci oleje osmahněte cibuli a celer, přidejte řepu, zalijte vývarem a vařte do změknutí zeleniny.
2 Rozmixujte na hladký krém, dochuťte solí a troškou octa a provařte. Vmíchejte zakysanou smetanu. Podávejte s nasekanými lístky řapíkatého celeru.

 


Cuketový krém s bazalkou

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 4

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 kg cukety
  • 1 l vývaru
  • 1 šálek bazalkových lístků
  • 4 lžíce kysané smetany
  • sůl
  • pepř

1 Cibuli nakrájejte nadrobno, cuketu na půlcentimetrová kolečka. V hrnci osmahněte cibuli, přidejte a krátce orestujte cuketu, zalijte vývarem, přidejte bazalku a na mírném ohni vařte asi 20 minut.
2 Polévku rozmixujte na hladký krém, přidejte zakysanou smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobenou lístky bazalky.

 


Jemný mrkvový krém

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 500 g mrkve
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 1 lžíce másla
  • 1 l vývaru
  • sůl
  • pepř
  • kari koření

1 Nakrájenou cibulku orestujte na másle, přidejte nakrájenou mrkev a pórek, zalijte vývarem, osolte, opepřete a okořeňte kari kořením podle chuti a vařte, dokud zelenina nezměkne.
2 Rozmixujte na krém, podle potřeby dochuťte a můžete podávat.

 


Smetanová polévka z pečeného česneku

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6

  • 2 palice česneku
  • 4 brambory
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1,5 l vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 snítky tymiánu
  • olivový olej
  • petrželka
  • opečené krutony

1 Palice česneku očistěte, seřízněte trochu vršek, aby se odhalily stroužky, dejte na pekáč, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě na 180 °C asi 45 minut doměkka. Vychladlý česnek pak vymáčkněte ze slupek.
2 Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory na kostičky. V hrnci na másle a orestujte cibuli. Přidejte brambory, krátce opečte a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud nezměknou. Vmíchejte česnekovou pastu, nasekaný tymián a smetanu, nechte prohřát a rozmixujte dohladka. Podávejte s opečenými krutony a petrželkou.

 


Lahodná polévka z pečených rajčat

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

  • 1 a ½ kg masitých rajčat
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarýn, tymián, bazalka, oregana, estragonu
  • 300–500 ml vývaru
  • 150 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • cukr podle chuti

1 Rajčata odstopkujte a na spodní straně je nařízněte do kříže. Spařte je a oloupejte, nakrájejte na osminky. Zapékací mísu vymažte olejem, naskládejte do ní rajčata, na ně dejte celé stroužky česneku a snítky bylinek. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 220 °C.
2 Upečená rajčata s česnekem (bez bylinek) rozmixujte. Podle hustoty přilijte vývar, chvilku povařte, přidejte trochu sladké smetany a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, popřípadě doslaďte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.