Valentýnské mlsání

Chystáte pro svou drahou polovičku valentýnské překvapení? Tak nezapomeňte na sladkou tečku!


Zamilovaný dortík

Na těsto:

  • 125 g změklého másla
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 125 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 2–3 lžíce mléka

Na krém:

  • 2 bílky
  • 4 lžíce zlatého sirupu (můžete nahradit medem nebo javorovým sirupem)
  • 100 g krupicového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového aroma

Na ozdobu:

  • cukrová srdíčka

Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Přísady na těsto (kromě mléka) dejte do mísy a s pomocí mixéru utřete, až se důkladně propojí. Pak opatrně během šlehání přilijte mléko, až vznikne hladké těsto. Nalijte ho do připravených papírových košíčků a pečte 15 až 20 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby je vyndejte z formy a nechte vychladnout.

Na hrnec s mírně vroucí vodou posaďte žáruvzdornou mísu, jejíž dno se nesmí dotýkat vodní hladiny. Do mísy dejte bílky, zlatý sirup, cukr a sůl a elektrickým šlehačem směs ušlehejte na tuhý lesklý sníh, který tvoří pevné špičky. Trvá to asi 5 minut. Mísu přendejte na chladivou plochu, přidejte vanilkové aroma a pokračujte ve šlehání, dokud není krém jen mírně teplý. Pak lžící navršte na upečené dortíky kopečky krému a ihned je posypte cukrovými srdíčky – krém rychle tuhne.


Srdíčkové čoko muffiny

  • 100 g cukru krupice
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce kakaa
  • 125 g másla
  • 175 ml mléka
  • 220 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce

Troubu předehřejte na 200 °C. Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy. Přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vejce, cukr a kakao. Ručně nebo pomocí elektrického šlehače vše zpracujte do hladkého těsta. Přidejte nastrouhanou čokoládu. Silikonové formičky na srdíčkové muffiny naplňte směsí do 3/4 a vyrovnejte na plech. Pečte asi 20–25 minut.


Brownies s malinovým krémem

Na těsto:

  • 350 g kvalitní hořké čokolády
  • 250 g másla
  • 3 celá vejce
  • 250 g třtinového cukru
  • 90 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • vanilkový cukr nebo aroma

Na krém:

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 50 g čerstvých malin

Čokoládu nalámejte na kusy a nechte ji rozehřát ve vodní lázni spolu s máslem. Vejce vyšlehejte do pěny, přidejte cukr a vanilkový cukr nebo aroma a šlehejte, dokud cukr nezačne houstnout. Cukrovou směs vmíchejte do čokolády s máslem, přidejte hladkou mouku s práškem do pečiva a opatrně zpracujte hladké, hutné těsto. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem zhruba 30–35 minut. Brownies by měly zůstat uvnitř vláčné, na povrchu se vytvoří křehká krustička. Nechte vychladnout a poté s pomocí vykrajovátka vykrájejte srdíčka.

Na krém vyšlehejte v míse bílky se solí, pak postupně přidejte cukr a vanilkový cukr. Máslo dejte do další mísy a šlehejte tak dlouho, dokud nezbělá a má hustotu šlehačky, trvá to minimálně 15 minut. Za stálého míchání přidejte sníh. Maliny propasírujte přes husté síto. Ochuťte cukrem a přidejte po kapkách do krému, nezapomeňte stále míchat.
S pomocí cukrářského sáčku srdíčka naplňte, spojte a navrch ozdobte krémem.


Jahodová pěna

  • 1 šálek jahod
  • ½ šálku cukru
  • 5 lžic vody
  • 3/4 lžičky želatiny
  • špetka soli
  • 2 velké bílky
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • ½ šálku šlehačky

Nakrájené jahody rozmixujte s 1 lžící cukru dohladka. Želatinu smíchejte se 2 lžícemi vody a nechte 5 minut nabobtnat.
V malé pánvi rozpusťte 6 lžic cukru se 3 lžícemi vody a špetkou soli a na mírném plameni přiveďte za stálého míchání k varu a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Do želatiny přidejte bílky a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do pěny. Postupně přidejte 1 lžíci cukru a vyšlehejte tuhý sníh. Pak do něj přidávejte horký cukrový sirup a nejprve pomaleji a potom při vysoké rychlosti zašlehávejte. Přidejte vanilkový extrakt a rovněž zašlehejte.

Dejte šlehačku do velké mísy a šlehejte ji tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit pevné špičky. Opatrně po částech vmíchejte do šlehačky bílkovou směs a rozmixované jahody. Naplňte pěnu do dezertních misek a nechte 2 hodiny vychladit.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek