foto Shutterstock

Tvarohové mlsání

Tvaroh je výborný čerstvý, ochucený trochou cukru a ovoce, ale můžete ho přidat i do těsta. Pochutnejte si na lahodném ovocném dezertu nebo na lehounkých tvarohových knedlíčcích.

Svěží ovocný dezert

  • 250 ml kysané smetany
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 300 g vyzrálého kiwi
  • 2 lžíce medu
  • 300 g čerstvých jahod
  • kulaté dětské piškoty

 

Kysanou smetanu vyšlehejte s měkkým tvarohem a moučkovým cukrem. Kiwi oloupejte, rozmačkejte vidličkou a smíchejte s medem. Do pohárků vrstvěte na sebe smetanový krém, pyré z kiwi, piškoty, půlené jahody a na ně další vrstvu krému. Na vrchu dezert ozdobte půlenými jahodami. Před podáváním nechte asi 20 minut vychladit v lednici.

 

 

foto Shutterstock

 

Knedlíčky z tvarohového těsta

  • 500 g tučného tvarohu (kostka)
  • 80 g hrubé mouky
  • 60 g dětské krupičky
  • 40 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • asi 20 jahod
  • mák či tvaroh, moučkový cukr a máslo k podávání
 

Všechny suroviny zpracujte v míse v nelepivé těsto – podle potřeby přisypávejte mouku. Z kousků těsta vytvářejte placičky, do středu položte omytou jahodu a pečlivě každý knedlíček zabalte. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a knedlíčky do něj vložte. Jemně je promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, a vařte mírným varem asi 7 minut. Vyjměte děrovanou naběračkou, propíchněte vidličkou a nechte vyjít páru. Na talíři knedlíčky posypte mákem nebo strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Kaktusy, které přežijí i mráz

Kaktusy, které přežijí i mráz

Téměř v každé zahradě se najdou horká a suchá místa, kde se trvalkám ani letničkám moc nedaří. Proč sem tedy nevysadit rostliny, které mají takové klima rády? Například kaktusy!

Celý článek