Zdravé jahodové dezerty

Osvěžte se čerstvou chutí jahodových dezertů. Nejen, že jahody báječně chutnají, ale navíc jsou i skvělým zdrojem přírodního vitaminu C, organických kyselin a minerálních látek.

 

Roláda s jahodami a tvarohem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g cukru
  • 4 lžičky vlažné vody
  • olej na pomazání pečicího papíru

Na náplň:

  • 450 g tvarohu (v kostce)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g čerstvých jahod
  • cukr moučka na posypání

 

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a přimíchejte mouku. Z bílků ušlehejte nepříliš pevný sníh, po lžičkách do něj přidávejte vodu a dále šlehejte. Jakmile je tuhý, opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi. Plech potáhněte pečicím papírem, ten pomažte olejem a rovnoměrně na něj rozprostřete těsto. Pečte 10 minut v troubě na 170 °C.

2 Upečený korpus položte papírem vzhůru na lehce navlhčenou utěrku a papír stáhněte. Piškot zabalte i s utěrkou do ruličky a nechte vychladnout. Tvaroh vyšlehejte s cukrem. Vychladlý korpus opatrně rozviňte, pomažte částí tvarohu, poklaďte pokrájenými jahodami a potřete druhou částí tvarohu. Roládu pevně zaviňte a lehce poprašte cukrem.

 

 

 

Jahodové tiramisu

Doba přípravy: 30 minut + 8 hod chlazení Počet porcí: 6

  • 300 ml jahodového džemu
  • 120 ml pomerančového likéru Cointreau
  • 80 ml pomerančové šťávy
  • 450 g mascarpone
  • 320 ml smetany ke šlehání
  • 60 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 52 cukrářských piškotů
  • 700 g čerstvých jahod

 

1 V misce smíchejte džem, 50 ml Cointreau a pomerančovou šťávu. Mascarpone rozmíchejte se 40 ml Cointreau. Smetanu ušlehejte dotuha, pak k ní přimíchejte cukr, vanilkový extrakt, zbylých 30 ml Cointreau a nakonec ji vmíchejte k mascarpone. Čtvrtinou směsi s džemem vymažte skleněnou mísu o rozměrech 32 x 22 x 5 cm. Na džem naaranžujte část piškotů, aby zcela zakryly dno. Na ně rozprostřete druhou čtvrtinu směsi s džemem a zhruba polovinu ochuceného mascarpone.

2 Na mascarpone pečlivě – jednu vedle druhé – vyskládejte polovinu jahod. Potřete je třetí čtvrtinou džemové směsi, navrch rozdělte zbývající piškoty, potřete je zbylou čtvrtinou směsi s džemem a vše zakryjte zbylým mascarpone. Dejte na 8 hodin chladit. Podávejte ozdobené zbylými pokrájenými jahodami.

 

 

Jahodový cheesecake

Doba přípravy: 40 minut + 5 hod chlazení Počet porcí: 6

  • 150 g máslových sušenek
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 500 g krémového sýra
  • 50 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky želatiny v prášku
  • 50 ml vařící vody
  • 500 g jahod
  • 1 balíček červeného želé

1 Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozehřátým máslem. Směs nasypte na dno formy a důkladně upěchujte. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit do lednice.

2 Krémový sýr, smetanu, cukr a žloutky vyšlehejte dohladka. Želatinu rozmíchejte ve vroucí vodě, přidejte do sýrové směsi a ještě asi minutu šlehejte. Směs nalijte na sušenkový základ nechte v chladu nejméně 4 hodiny ztuhnout. Jahody překrájejte napůl a uspořádejte je na ztuhlý povrch cheesecaku. Červené želé připravte podle návodu a zalijte jím jahody. Nechte tuhnout asi 3 hodiny v lednici nebo 1 hodinu v mrazničce.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek