Sváteční jarní menu

Tradiční zelená polévka a vařená vejce k velikonočním svátkům patří stejně jako nabídka nejrůznějších pochoutek a občerstvení pro koledníky i rodinné návštěvy…

Vajíčková pomazánka se sýrem cottage

  • 1 sýr cottage
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • nasekaná pažitka

 

Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, přidejte sýr cottage, lžíci změklého másla, osolte a opepřete a rozmíchejte na hladkou pomazánku. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku. Pomazánku mažte na čerstvé, trochu opečené pečivo,

 

 

 

 

Kopřivová polévka

  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • 400 g kopřiv
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • 1,5 l vody nebo vývaru

 

Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle. Přisypte k ní na kostičky nakrájenou mrkev a pórek na půlkolečka. Nakonec přidejte kopřivy, krátce též orestujte, zalijte vodou nebo vývarem a vařte, dokud zelenina nezměkne. Uvařenou polévku rozmixujte, osolte, opepřete a vmíchejte smetanu. Podávejte s natvrdo uvařeným vejcem.

 

 

 

Aspiková vejce

  • 350 ml sladkokyselého okurkového nálevu
  • 200 g vařeného kuřecího masa nebo šunky
  • 20 g sypké želatiny
  • 3 lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce petrželky
  • 1 uvařená mrkev
  • 8 nerozklepnutých syrových vajec
  • cukr a ocet na dochucení
  • olej na vymazání skořápek
  • štětec, obal na vejce

 

Syrová vejce umyjte, na širším konci nožíkem naťukejte malinkou dírku a tu opatrně zvětšete na průměr asi 2 cm. Obsah ze skořápek vylijte do misky a uchovejte na pozdější použití. Skořápky důkladně vypláchněte horkou vodou a nechte uschnout. Pak vnitřky skořápek pomocí štětce zlehka vytřeme olejem a postavte je do obalu na vejce. V kastrůlku zahřejte okurkový nálev, vmíchejte želatinu a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím do mísy nakrájejte na velice drobné kostičky kuřecí maso nebo šunku a uvařenou mrkev. Přidejte hrášek a petrželku, vše promíchejte a touto směsí pomocí kávové lžičky naplňte vaječné skořápky. Nabobtnalou želatinu mírně zahřejte, metličkou důkladně promíchejte a nalijte do naplněných skořápek. Opačným koncem kávové lžičky můžete obsah ve skořápkách opatrně promíchat, aby se želatina dostala přes nakrájené suroviny hezky ke dnu. Dejte do lednice na 3 hodiny ztuhnout, můžete nechat i přes noc, chutě se tak lépe propojí.

 

 

Žloutková pěna

  • 270 g uvařených vaječných žloutků
  • 200 g másla
  • 30 g sardelové pasty
  • citronová šťáva
  • sůl
  • sterilovaná okurka
  • pažitka či petrželka

 

Uvařené vaječné žloutky vyšlehejte se změklým máslem, sardelovou pastou, trochou citronové šťávy a soli do hladké pěny. Touto pěnou můžete plnit půlky natvrdo uvařených vajec, nebo ji můžete mazat na kolečka nakrájená z čerstvých rohlíků. Vejce či jednohubky pak nazdobte sterilovanou okurkou nakrájenou na kolečka a posypte nadrobno nasekanou pažitkou či petrželkou.

 

 

Pomalu pečené jehněčí

  • 1 kg jehněčí kýty s kostí
  • sůl, pepř
  • 8 stroužků česneku
  • 4 velké mrkve
  • řapíkatý celer
  • máslo
  • čerstvý rozmarýn

 

Očištěné jehněčí maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte, přidejte podrcený čerstvý rozmarýn a nechejte marinovat v lednici minimálně přes noc, nejlépe celý den. Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Pečte na 90 °C asi osm hodin, v pekáčku s víkem. Druhý den do pekáčku přidejte očištěnou pokrájenou zeleninu – mrkev a celer – a snítky rozmarýnu. Zvyšte teplotu na 120 °C a ještě asi hodinu až dvě dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, když je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny zvýšit teplotu na 160 °C a dopéct ho trochu do křupava. Podávejte například s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.