Sváteční jarní menu

Tradiční zelená polévka a vařená vejce k velikonočním svátkům patří stejně jako nabídka nejrůznějších pochoutek a občerstvení pro koledníky i rodinné návštěvy…

Vajíčková pomazánka se sýrem cottage

  • 1 sýr cottage
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • nasekaná pažitka

 

Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, přidejte sýr cottage, lžíci změklého másla, osolte a opepřete a rozmíchejte na hladkou pomazánku. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku. Pomazánku mažte na čerstvé, trochu opečené pečivo,

 

 

 

 

Kopřivová polévka

  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • 400 g kopřiv
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • 1,5 l vody nebo vývaru

 

Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle. Přisypte k ní na kostičky nakrájenou mrkev a pórek na půlkolečka. Nakonec přidejte kopřivy, krátce též orestujte, zalijte vodou nebo vývarem a vařte, dokud zelenina nezměkne. Uvařenou polévku rozmixujte, osolte, opepřete a vmíchejte smetanu. Podávejte s natvrdo uvařeným vejcem.

 

 

 

Aspiková vejce

  • 350 ml sladkokyselého okurkového nálevu
  • 200 g vařeného kuřecího masa nebo šunky
  • 20 g sypké želatiny
  • 3 lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce petrželky
  • 1 uvařená mrkev
  • 8 nerozklepnutých syrových vajec
  • cukr a ocet na dochucení
  • olej na vymazání skořápek
  • štětec, obal na vejce

 

Syrová vejce umyjte, na širším konci nožíkem naťukejte malinkou dírku a tu opatrně zvětšete na průměr asi 2 cm. Obsah ze skořápek vylijte do misky a uchovejte na pozdější použití. Skořápky důkladně vypláchněte horkou vodou a nechte uschnout. Pak vnitřky skořápek pomocí štětce zlehka vytřeme olejem a postavte je do obalu na vejce. V kastrůlku zahřejte okurkový nálev, vmíchejte želatinu a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím do mísy nakrájejte na velice drobné kostičky kuřecí maso nebo šunku a uvařenou mrkev. Přidejte hrášek a petrželku, vše promíchejte a touto směsí pomocí kávové lžičky naplňte vaječné skořápky. Nabobtnalou želatinu mírně zahřejte, metličkou důkladně promíchejte a nalijte do naplněných skořápek. Opačným koncem kávové lžičky můžete obsah ve skořápkách opatrně promíchat, aby se želatina dostala přes nakrájené suroviny hezky ke dnu. Dejte do lednice na 3 hodiny ztuhnout, můžete nechat i přes noc, chutě se tak lépe propojí.

 

 

Žloutková pěna

  • 270 g uvařených vaječných žloutků
  • 200 g másla
  • 30 g sardelové pasty
  • citronová šťáva
  • sůl
  • sterilovaná okurka
  • pažitka či petrželka

 

Uvařené vaječné žloutky vyšlehejte se změklým máslem, sardelovou pastou, trochou citronové šťávy a soli do hladké pěny. Touto pěnou můžete plnit půlky natvrdo uvařených vajec, nebo ji můžete mazat na kolečka nakrájená z čerstvých rohlíků. Vejce či jednohubky pak nazdobte sterilovanou okurkou nakrájenou na kolečka a posypte nadrobno nasekanou pažitkou či petrželkou.

 

 

Pomalu pečené jehněčí

  • 1 kg jehněčí kýty s kostí
  • sůl, pepř
  • 8 stroužků česneku
  • 4 velké mrkve
  • řapíkatý celer
  • máslo
  • čerstvý rozmarýn

 

Očištěné jehněčí maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte, přidejte podrcený čerstvý rozmarýn a nechejte marinovat v lednici minimálně přes noc, nejlépe celý den. Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Pečte na 90 °C asi osm hodin, v pekáčku s víkem. Druhý den do pekáčku přidejte očištěnou pokrájenou zeleninu – mrkev a celer – a snítky rozmarýnu. Zvyšte teplotu na 120 °C a ještě asi hodinu až dvě dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, když je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny zvýšit teplotu na 160 °C a dopéct ho trochu do křupava. Podávejte například s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek