Sváteční jarní menu

Tradiční zelená polévka a vařená vejce k velikonočním svátkům patří stejně jako nabídka nejrůznějších pochoutek a občerstvení pro koledníky i rodinné návštěvy…

Vajíčková pomazánka se sýrem cottage

  • 1 sýr cottage
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • nasekaná pažitka

 

Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, přidejte sýr cottage, lžíci změklého másla, osolte a opepřete a rozmíchejte na hladkou pomazánku. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku. Pomazánku mažte na čerstvé, trochu opečené pečivo,

 

 

 

 

Kopřivová polévka

  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • 400 g kopřiv
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • 1,5 l vody nebo vývaru

 

Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle. Přisypte k ní na kostičky nakrájenou mrkev a pórek na půlkolečka. Nakonec přidejte kopřivy, krátce též orestujte, zalijte vodou nebo vývarem a vařte, dokud zelenina nezměkne. Uvařenou polévku rozmixujte, osolte, opepřete a vmíchejte smetanu. Podávejte s natvrdo uvařeným vejcem.

 

 

 

Aspiková vejce

  • 350 ml sladkokyselého okurkového nálevu
  • 200 g vařeného kuřecího masa nebo šunky
  • 20 g sypké želatiny
  • 3 lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce petrželky
  • 1 uvařená mrkev
  • 8 nerozklepnutých syrových vajec
  • cukr a ocet na dochucení
  • olej na vymazání skořápek
  • štětec, obal na vejce

 

Syrová vejce umyjte, na širším konci nožíkem naťukejte malinkou dírku a tu opatrně zvětšete na průměr asi 2 cm. Obsah ze skořápek vylijte do misky a uchovejte na pozdější použití. Skořápky důkladně vypláchněte horkou vodou a nechte uschnout. Pak vnitřky skořápek pomocí štětce zlehka vytřeme olejem a postavte je do obalu na vejce. V kastrůlku zahřejte okurkový nálev, vmíchejte želatinu a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím do mísy nakrájejte na velice drobné kostičky kuřecí maso nebo šunku a uvařenou mrkev. Přidejte hrášek a petrželku, vše promíchejte a touto směsí pomocí kávové lžičky naplňte vaječné skořápky. Nabobtnalou želatinu mírně zahřejte, metličkou důkladně promíchejte a nalijte do naplněných skořápek. Opačným koncem kávové lžičky můžete obsah ve skořápkách opatrně promíchat, aby se želatina dostala přes nakrájené suroviny hezky ke dnu. Dejte do lednice na 3 hodiny ztuhnout, můžete nechat i přes noc, chutě se tak lépe propojí.

 

 

Žloutková pěna

  • 270 g uvařených vaječných žloutků
  • 200 g másla
  • 30 g sardelové pasty
  • citronová šťáva
  • sůl
  • sterilovaná okurka
  • pažitka či petrželka

 

Uvařené vaječné žloutky vyšlehejte se změklým máslem, sardelovou pastou, trochou citronové šťávy a soli do hladké pěny. Touto pěnou můžete plnit půlky natvrdo uvařených vajec, nebo ji můžete mazat na kolečka nakrájená z čerstvých rohlíků. Vejce či jednohubky pak nazdobte sterilovanou okurkou nakrájenou na kolečka a posypte nadrobno nasekanou pažitkou či petrželkou.

 

 

Pomalu pečené jehněčí

  • 1 kg jehněčí kýty s kostí
  • sůl, pepř
  • 8 stroužků česneku
  • 4 velké mrkve
  • řapíkatý celer
  • máslo
  • čerstvý rozmarýn

 

Očištěné jehněčí maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte, přidejte podrcený čerstvý rozmarýn a nechejte marinovat v lednici minimálně přes noc, nejlépe celý den. Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Pečte na 90 °C asi osm hodin, v pekáčku s víkem. Druhý den do pekáčku přidejte očištěnou pokrájenou zeleninu – mrkev a celer – a snítky rozmarýnu. Zvyšte teplotu na 120 °C a ještě asi hodinu až dvě dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, když je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny zvýšit teplotu na 160 °C a dopéct ho trochu do křupava. Podávejte například s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…