Třikrát králičí

Králičí maso je dietní a snadno stravitelné. Můžete si ho například upéct na česneku nebo podusit na zelenině. Vyberte si z našich vyzkoušených receptů.

Králičí stehna na česneku

  • 6 králičích stehen
  • 10 stroužků česneku
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • 2 menší cibule
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • voda nebo vývar na podlití
  • sůl

 

Králičí Stehna umyjte a osušte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a těmi stehna prošpikujte. Polovinu česneku prolisujte, přidejte k němu tymián a olej a promíchejte. Směsí maso potřete a nechte minimálně 2 hodiny nebo přes noc odležet. Do pekáčku dejte nahrubo nakrájenou cibuli, máslo, zbytek slaniny a česneku pokrájeného na plátky. Vložte stehna, přidejte snítky tymiánu, podlijte vodou nebo vývarem a přikryté maso pečte při 160 °C asi 2 hodiny. Poté ho odklopte a nechte opéct dozlatova. Během pečení polévejte výpekem, popřípadě podle potřeby podlévejte. Podávejte s vařenými bramborami.

 

 

 


Králík na šalvěji

  • 1 králík (nebo 6 králičích stehen)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml olivového oleje
  • 5 snítek šalvěje
  • 20 stroužků česneku
  • 300 ml suchého bílého vína
 

Z králíka oddělte stehna, hřbet rozdělte na třetiny. Porce osolte, opepřete a poprašte moukou. Postupně je v širokém litinovém hrnci opečte na 2 lžících oleje dohněda. Vraťte všechno maso do hrnce, přidejte šalvěj, česnek, zbylý olej a víno. Přiklopte, ztlumte oheň na minimum a nechte pomalu bublat 2 až 2 a půl hodiny. Omáčka by měla zhoustnout a maso by mělo odpadávat od kostí. (Králíka můžete i péct v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 hodiny). Omáčku podle chuti dosolte a králíka podávejte s bagetou či bramborovou kaší.

 

 

 


Dušený králík

  • 1 králík
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • suché bílé víno

 

Králíka naporcujte, oddělte přední i zadní nohy, hřbet rozsekněte na dvě části. Mouku ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a porce králíka v ní obalte. V litinovém hrnci rozpalte olivový olej a maso opečte ze všech stran dozlatova. Jakmile je králík opečený, přidejte česnek pokrájený na plátky a na kolečka nakrájenou mrkev, přilijte rajčata, tymián a rozmarýn a vše zalijte vínem. Přiklopte a nechte dusit doměkka.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Vaříme s pivem

Vaříme s pivem

Patříte mezi milovníky osvěžujícího chladného piva? Jeho typicky nahořklou chuť můžete úspěšně využít i v kuchyni, například při přípravě masa i při pečení.

Celý článek

Jde se na houby!

Jde se na houby!

Houbová sezóna je v plném proudu, a tak si jistě lámete hlavu, jaké dobroty si z nalezených pokladů lesa připravit. Zkuste třeba smetanovou polévku, slaný koláč nebo brambory s houbami z pánve.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…