Třikrát králičí

Králičí maso je dietní a snadno stravitelné. Můžete si ho například upéct na česneku nebo podusit na zelenině. Vyberte si z našich vyzkoušených receptů.

Králičí stehna na česneku

  • 6 králičích stehen
  • 10 stroužků česneku
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • 2 menší cibule
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • voda nebo vývar na podlití
  • sůl

 

Králičí Stehna umyjte a osušte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a těmi stehna prošpikujte. Polovinu česneku prolisujte, přidejte k němu tymián a olej a promíchejte. Směsí maso potřete a nechte minimálně 2 hodiny nebo přes noc odležet. Do pekáčku dejte nahrubo nakrájenou cibuli, máslo, zbytek slaniny a česneku pokrájeného na plátky. Vložte stehna, přidejte snítky tymiánu, podlijte vodou nebo vývarem a přikryté maso pečte při 160 °C asi 2 hodiny. Poté ho odklopte a nechte opéct dozlatova. Během pečení polévejte výpekem, popřípadě podle potřeby podlévejte. Podávejte s vařenými bramborami.

 

 

 


Králík na šalvěji

  • 1 králík (nebo 6 králičích stehen)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml olivového oleje
  • 5 snítek šalvěje
  • 20 stroužků česneku
  • 300 ml suchého bílého vína

 

Z králíka oddělte stehna, hřbet rozdělte na třetiny. Porce osolte, opepřete a poprašte moukou. Postupně je v širokém litinovém hrnci opečte na 2 lžících oleje dohněda. Vraťte všechno maso do hrnce, přidejte šalvěj, česnek, zbylý olej a víno. Přiklopte, ztlumte oheň na minimum a nechte pomalu bublat 2 až 2 a půl hodiny. Omáčka by měla zhoustnout a maso by mělo odpadávat od kostí. (Králíka můžete i péct v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 hodiny). Omáčku podle chuti dosolte a králíka podávejte s bagetou či bramborovou kaší.

 

 

 


Dušený králík

  • 1 králík
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • suché bílé víno

 

Králíka naporcujte, oddělte přední i zadní nohy, hřbet rozsekněte na dvě části. Mouku ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a porce králíka v ní obalte. V litinovém hrnci rozpalte olivový olej a maso opečte ze všech stran dozlatova. Jakmile je králík opečený, přidejte česnek pokrájený na plátky a na kolečka nakrájenou mrkev, přilijte rajčata, tymián a rozmarýn a vše zalijte vínem. Přiklopte a nechte dusit doměkka.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Posilující rebarbora

Posilující rebarbora

Chuť rebarbory je osvěžující, navíc je to zelenina nabitá vitaminy. Ale pozor, jezte jen řapíky z mladých, ještě nekvetoucích rostlin, které nemají příliš vysoký obsah kyseliny šťavelové.

Celý článek

Recepty na hrášku

Recepty na hrášku

Hledáte jarní vitaminovou bombu? Dopřejte si mladý hrášek! Slaďoučké zelené kuličky jsou hotovým elixírem zdraví, a tak ho nezapomeňte pravidelně naservírovat i dětem.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.