Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Dušené zelí s klobásou

  • 1 cibule
  • 2 lžíce olej
  • 100 g anglické slaniny
  • 500 g vepřového masa
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 kg kysaného zelí
  • vývar na podlití
  • 2 klobásy
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • smetana
  • cukr a ocet podle chuti

 

Cibuli nakrájejte na kostičky a v hrnci orestujte na oleji. Přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a orestujte, vložte na kostky pokrájené vepřové maso, přisypte sůl, kmín a pepř a maso opečte. Posypte sladkou paprikou, vložte pokrájené propláchnuté kysané zelí, zamíchejte, podlijte vývarem (nebo vodou) a nechte dusit. Po chvíli dušení přidejte na kolečka nakrájené klobásy, a ještě chvíli duste. Pak přidejte rajčatový protlak, a nakonec smetanu, a ještě několik minut povařte, dokud není zelí měkké. Nakonec podle potřeby dochuťte cukrem, solí a octem. Podávejte s pečivem.

 


Hrachová polévka s uzeným masem

  • 500 g hrachu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 l drůbežího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 300 g uzeného masa

Hrách přes noc namočte, pak jej sceďte. Nakrájenou cibuli a česnek orestujte v hrnci na oleji, přidejte hrách a očištěnou nakrájenou mrkev, nakrájené uzené maso a zalijte vývarem. Podle chuti osolte a opepřete a vařte, dokud hrách zcela nezměkne. Podle potřeby dolévejte vývar nebo horkou vodu.

 

Zapečené těstoviny

  • 400 g těstovin penne
  • 250 g brokolice
  • 250 g uzeného masa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • 100 g strouhaného sýra čedar
  • hrst jemně sekaných lístků petrželky
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1/2 lžičky provensálských bylinek

Ve velkém hrnci uvařte těstoviny na skus, asi 3 minut před koncem vaření přidejte brokolici rozebranou na růžičky. Uzené maso nakrájejte na kostičky a orestujte na lžíci oleje spolu s nadrobno nakrájenou cibulí. V necelém půl litru vývaru rozšlehejte hořčici a zakysanou smetanu a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pomalu přiveďte k varu a vsypte těstoviny, brokolici a polovinu sýra. Prohřejte, a až se sýr rozpustí, přimíchejte nasekané lístky petrželky.

Nechte tři minuty rozehřívat gril v troubě. Těstoviny s omáčkou přesuňte do zapékací mísy, promíchejte s orestovaným masem a cibulí a posypte směsí zbylého sýra a bylinek. Zapékejte na střední mřížce asi tři minuty. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte ještě pět minut stát.


Další články

Přímořská inspirace

Přímořská inspirace

Žijeme sice ve vnitrozemí a neosvěžuje nás vánek s vůní moře, správným výběrem doplňků a rostlin si však můžeme vytvořit prázdninovou atmosféru i na své zahradě či terase.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.