Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Dušené zelí s klobásou

  • 1 cibule
  • 2 lžíce olej
  • 100 g anglické slaniny
  • 500 g vepřového masa
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 kg kysaného zelí
  • vývar na podlití
  • 2 klobásy
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • smetana
  • cukr a ocet podle chuti

 

Cibuli nakrájejte na kostičky a v hrnci orestujte na oleji. Přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a orestujte, vložte na kostky pokrájené vepřové maso, přisypte sůl, kmín a pepř a maso opečte. Posypte sladkou paprikou, vložte pokrájené propláchnuté kysané zelí, zamíchejte, podlijte vývarem (nebo vodou) a nechte dusit. Po chvíli dušení přidejte na kolečka nakrájené klobásy, a ještě chvíli duste. Pak přidejte rajčatový protlak, a nakonec smetanu, a ještě několik minut povařte, dokud není zelí měkké. Nakonec podle potřeby dochuťte cukrem, solí a octem. Podávejte s pečivem.

 


Hrachová polévka s uzeným masem

  • 500 g hrachu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 l drůbežího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 300 g uzeného masa

Hrách přes noc namočte, pak jej sceďte. Nakrájenou cibuli a česnek orestujte v hrnci na oleji, přidejte hrách a očištěnou nakrájenou mrkev, nakrájené uzené maso a zalijte vývarem. Podle chuti osolte a opepřete a vařte, dokud hrách zcela nezměkne. Podle potřeby dolévejte vývar nebo horkou vodu.

 

Zapečené těstoviny

  • 400 g těstovin penne
  • 250 g brokolice
  • 250 g uzeného masa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • 100 g strouhaného sýra čedar
  • hrst jemně sekaných lístků petrželky
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1/2 lžičky provensálských bylinek

Ve velkém hrnci uvařte těstoviny na skus, asi 3 minut před koncem vaření přidejte brokolici rozebranou na růžičky. Uzené maso nakrájejte na kostičky a orestujte na lžíci oleje spolu s nadrobno nakrájenou cibulí. V necelém půl litru vývaru rozšlehejte hořčici a zakysanou smetanu a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pomalu přiveďte k varu a vsypte těstoviny, brokolici a polovinu sýra. Prohřejte, a až se sýr rozpustí, přimíchejte nasekané lístky petrželky.

Nechte tři minuty rozehřívat gril v troubě. Těstoviny s omáčkou přesuňte do zapékací mísy, promíchejte s orestovaným masem a cibulí a posypte směsí zbylého sýra a bylinek. Zapékejte na střední mřížce asi tři minuty. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte ještě pět minut stát.


Další články

Dobroty bez lepku

Dobroty bez lepku

Máte v rodině strávníka s alergií na lepek? Nebo jste se rozhodli zařazovat do svého jídelníčku více bezlepkových jídel? Pak vám jistě přijdou vhod naše recepty.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.