Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Dušené zelí s klobásou

  • 1 cibule
  • 2 lžíce olej
  • 100 g anglické slaniny
  • 500 g vepřového masa
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 kg kysaného zelí
  • vývar na podlití
  • 2 klobásy
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • smetana
  • cukr a ocet podle chuti

 

Cibuli nakrájejte na kostičky a v hrnci orestujte na oleji. Přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a orestujte, vložte na kostky pokrájené vepřové maso, přisypte sůl, kmín a pepř a maso opečte. Posypte sladkou paprikou, vložte pokrájené propláchnuté kysané zelí, zamíchejte, podlijte vývarem (nebo vodou) a nechte dusit. Po chvíli dušení přidejte na kolečka nakrájené klobásy, a ještě chvíli duste. Pak přidejte rajčatový protlak, a nakonec smetanu, a ještě několik minut povařte, dokud není zelí měkké. Nakonec podle potřeby dochuťte cukrem, solí a octem. Podávejte s pečivem.

 


Hrachová polévka s uzeným masem

  • 500 g hrachu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 l drůbežího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 300 g uzeného masa
Hrách přes noc namočte, pak jej sceďte. Nakrájenou cibuli a česnek orestujte v hrnci na oleji, přidejte hrách a očištěnou nakrájenou mrkev, nakrájené uzené maso a zalijte vývarem. Podle chuti osolte a opepřete a vařte, dokud hrách zcela nezměkne. Podle potřeby dolévejte vývar nebo horkou vodu.

 

Zapečené těstoviny

  • 400 g těstovin penne
  • 250 g brokolice
  • 250 g uzeného masa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • 100 g strouhaného sýra čedar
  • hrst jemně sekaných lístků petrželky
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1/2 lžičky provensálských bylinek

Ve velkém hrnci uvařte těstoviny na skus, asi 3 minut před koncem vaření přidejte brokolici rozebranou na růžičky. Uzené maso nakrájejte na kostičky a orestujte na lžíci oleje spolu s nadrobno nakrájenou cibulí. V necelém půl litru vývaru rozšlehejte hořčici a zakysanou smetanu a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pomalu přiveďte k varu a vsypte těstoviny, brokolici a polovinu sýra. Prohřejte, a až se sýr rozpustí, přimíchejte nasekané lístky petrželky.

Nechte tři minuty rozehřívat gril v troubě. Těstoviny s omáčkou přesuňte do zapékací mísy, promíchejte s orestovaným masem a cibulí a posypte směsí zbylého sýra a bylinek. Zapékejte na střední mřížce asi tři minuty. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte ještě pět minut stát.


Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…