Je libo bábovku?

Pozvání na kafíčko a voňavou bábovku se prostě nedá odmítnout. A tak věříme, že i naše recepty vás inspirují a některou z těchto tradičních či netradičních bábovek si rádi upečete.

Odkud je název?

Původně se jí prý říkalo bába a slovo bábovka označovalo formu, ve které se peče. Časem se pak pojmenování přeneslo i na samotné pečivo.

 

Kynutá bábovka

podle Marie Sandtnerové

  • 450 g polohrubé nebo hladké mouky
  • 80 g cukru
  • citronová kůra
  • tlučená vanilka
  • 25 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 120 g másla
  • 50 g hrozinek
  • 25 g másla na formu
  • 30 g strouhanky

Do ohřáté mísy si dáme prosátou mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a utlučenou vanilku. Pak tam nalijeme vykynutý kvásek, připravený z droždí, trochy cukru, mouky a vlahého mléka načež přidáme ve zbytku vlahého mléka umíchané žloutky a rozehřáté máslo a vypracujeme řidší těsto. Pak přidáme hrozinky a dobře je zamícháme. Bábovkovou kamennou neb železnou formu vymažeme dobře máslem, vysypeme strouhankou, těsto do ní nalijeme a dáme vykynouti na ¾ hodiny. Potom bábovku pečeme v mírnější troubě asi jednu hodinu. Prochladlou bábovku vyklopíme a posypeme vanilkovým cukrem.

 


Mramorová bábovka

podle Marie Sandtnerové

  • 125 g másla
  • 240 g cukru
  • citronová kůra
  • 250 ml smetany
  • 5 žloutků
  • 420 g polohrubé mouky
  • sníh z 5 bílků
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 60 g čokolády nebo 15 g kakaa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 20 g másla
  • 20 g strouhanky

Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, jeden po druhém, citronovou kůru a vše třeme 20–25 minut. Poté přidáváme po lžících polovinu mouky a všechnu smetanu. Do ostatní mouky prosejeme kypřicí prášek. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který současně přidáváme s moukou smíchanou s práškem. Lehce promíchané těsto rozdělíme na tři díly. První díl nalijeme do máslem vymazané, strouhankou vysypané formy, do druhého dílu zamícháme strouhanou čokoládu neb kakao, přidáme k prvému, a do třetího přikapeme citronovou šťávu a přidáme k ostatním. Takto připravenou bábovku dáme do trouby a pečeme ji zvolna 1 hodinu. Upečenou, prochladlou vyklopíme a pocukrujeme.

 

Bramborová bábovka

podle Vzorné kuchařky

  • 3 žloutky
  • 200 g cukru
  • 3 velké brambory
  • trochu citronové kůry
  • sníh z 3 bílků
  • 20 g tuku na vymazání formy

Co váží 3 vejce, tolik se dá cukru. Žloutky z 3 vajec se utřou, pak se přidají 3 velké, studené, vařené, rozstrouhané brambory, z bílků se ušlehá sníh, dá se citronová kůra. Vše se dohromady zamíchá a dá do vymazané bábovky péci.

Preparing cake

Třená bábovka s mákem

podle Vzorné kuchařky

  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • trochu soli
  • citronová kůra
  • 8 žloutků
  • 500 g mouky
  • 70 g kvasnic
  • 200 g mletého máku

Máslo se tře, až se zpění; přidá se cukr, trochu soli, citronové kůry a žloutky. Směs se dobře utře, načež se přidá mouka a z kvasnic připravený kvásek a vše se zadělá na přiměřeně husté těsto, které se opět dobře vypracuje. Pak se rozdělí těsto na tři díly; první díl se dá do formy máslem vymazané a houskou vysypané; na to se dá vrstva připraveného máku, na něj druhý díl těsta, opět mák a konečně navrch třetí díl těsta. Bábovka se nechá vykynouti, což trvá 1 – 1 ½ hodiny, a pak se zvolna 1 hodinu peče.

Bábovka s tvarohem

  • 250 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 žloutků
  • sníh z 5 bílků
  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g tuku
  • citronová kůra
  • 1 prášek do pečiva

Utřeme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, tukem a tvarohem. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a mouku. Promícháme a nakonec lehce vmícháme bílky. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a dáme péct do vyhřáté trouby.

 


Citronová bábovka

  • 5 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 a půl citrónu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 pudinkový prášek s citronovou příchutí
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ sklenice vody

Poleva:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vařící vody
  • 1 lžička oleje

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr a postupně jeden žloutek za druhým. Do dobře vyšlehané hmoty přidáme citronovou šťávu, vodu a potom mouku promíchanou s práškem do pečiva a s pudinkovým práškem. Nakonec vmícháme nastrouhanou citronovou kůru. Těsto nalijeme do formy vytřené tukem a vysypané hrubou moukou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi při 170 °C. Upečenou bábovku vyklopíme z formy na mřížku a necháme zchladnout. Mezitím si připravíme polevu: moučkový cukr zalijeme horkou vodou, přidáme citrónovou šťávu, olej a umícháme hustou a lesklou polevu. Vychladlou bábovku s ní polijeme.

 


Mrkvová bábovka

  • 350 g jemně nastrouhané mrkve
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 180 g moučkového cukru
  • 300 ml smetany
  • 4 lžíce oleje

Strouhanou mrkev, mouku s práškem do pečiva, vejce, cukr, smetanu a olej dáme do mísy, důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme asi 60 minut při 180 – 190 °C. Vychladlou bábovku pocukrujeme.

 


Čokoládová bábovka

  • 75 g změklého másla
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 g smetanového tvarohu
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 160 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejeme na 175 °C. Formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Máslo utřeme s cukrem do pěny. Důkladně vmícháme vejce a tvaroh. Kakao a mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem. Střídavě s mlékem vmícháme do těsta. Těsto naplníme do připravené formy a uhladíme. Pečeme asi 45 minut. Vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

Borůvková bábovka

  • 3 šálky hrubé mouky
  • 2 šálky krupicového cukru
  • půl šálku oleje
  • půl šálku vody
  • 3 vejce
  • 1 vanilínový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 370 g borůvkového kompotu
  • 1 prášek do pečiva

Do mísy dáme mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a promícháme. Potom přidáme vejce rozšlehané ve vodě, olej a vypracujeme těsto. Do vypracovaného těsta vmícháme scezené borůvky. Formu na bábovku vymastíme, vysypeme strouhankou a rovnoměrně vložíme těsto. Ve vyhřáté troubě upečeme. Upečenou bábovku posypeme práškovým cukrem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…