Je libo bábovku?

Pozvání na kafíčko a voňavou bábovku se prostě nedá odmítnout. A tak věříme, že i naše recepty vás inspirují a některou z těchto tradičních či netradičních bábovek si rádi upečete.

Odkud je název?

Původně se jí prý říkalo bába a slovo bábovka označovalo formu, ve které se peče. Časem se pak pojmenování přeneslo i na samotné pečivo.

 

Kynutá bábovka

podle Marie Sandtnerové

  • 450 g polohrubé nebo hladké mouky
  • 80 g cukru
  • citronová kůra
  • tlučená vanilka
  • 25 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 120 g másla
  • 50 g hrozinek
  • 25 g másla na formu
  • 30 g strouhanky

Do ohřáté mísy si dáme prosátou mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a utlučenou vanilku. Pak tam nalijeme vykynutý kvásek, připravený z droždí, trochy cukru, mouky a vlahého mléka načež přidáme ve zbytku vlahého mléka umíchané žloutky a rozehřáté máslo a vypracujeme řidší těsto. Pak přidáme hrozinky a dobře je zamícháme. Bábovkovou kamennou neb železnou formu vymažeme dobře máslem, vysypeme strouhankou, těsto do ní nalijeme a dáme vykynouti na ¾ hodiny. Potom bábovku pečeme v mírnější troubě asi jednu hodinu. Prochladlou bábovku vyklopíme a posypeme vanilkovým cukrem.

 


Mramorová bábovka

podle Marie Sandtnerové

  • 125 g másla
  • 240 g cukru
  • citronová kůra
  • 250 ml smetany
  • 5 žloutků
  • 420 g polohrubé mouky
  • sníh z 5 bílků
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 60 g čokolády nebo 15 g kakaa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 20 g másla
  • 20 g strouhanky

Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, jeden po druhém, citronovou kůru a vše třeme 20–25 minut. Poté přidáváme po lžících polovinu mouky a všechnu smetanu. Do ostatní mouky prosejeme kypřicí prášek. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který současně přidáváme s moukou smíchanou s práškem. Lehce promíchané těsto rozdělíme na tři díly. První díl nalijeme do máslem vymazané, strouhankou vysypané formy, do druhého dílu zamícháme strouhanou čokoládu neb kakao, přidáme k prvému, a do třetího přikapeme citronovou šťávu a přidáme k ostatním. Takto připravenou bábovku dáme do trouby a pečeme ji zvolna 1 hodinu. Upečenou, prochladlou vyklopíme a pocukrujeme.

 

Bramborová bábovka

podle Vzorné kuchařky

  • 3 žloutky
  • 200 g cukru
  • 3 velké brambory
  • trochu citronové kůry
  • sníh z 3 bílků
  • 20 g tuku na vymazání formy

Co váží 3 vejce, tolik se dá cukru. Žloutky z 3 vajec se utřou, pak se přidají 3 velké, studené, vařené, rozstrouhané brambory, z bílků se ušlehá sníh, dá se citronová kůra. Vše se dohromady zamíchá a dá do vymazané bábovky péci.

Preparing cake

Třená bábovka s mákem

podle Vzorné kuchařky

  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • trochu soli
  • citronová kůra
  • 8 žloutků
  • 500 g mouky
  • 70 g kvasnic
  • 200 g mletého máku

Máslo se tře, až se zpění; přidá se cukr, trochu soli, citronové kůry a žloutky. Směs se dobře utře, načež se přidá mouka a z kvasnic připravený kvásek a vše se zadělá na přiměřeně husté těsto, které se opět dobře vypracuje. Pak se rozdělí těsto na tři díly; první díl se dá do formy máslem vymazané a houskou vysypané; na to se dá vrstva připraveného máku, na něj druhý díl těsta, opět mák a konečně navrch třetí díl těsta. Bábovka se nechá vykynouti, což trvá 1 – 1 ½ hodiny, a pak se zvolna 1 hodinu peče.

Bábovka s tvarohem

  • 250 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 žloutků
  • sníh z 5 bílků
  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g tuku
  • citronová kůra
  • 1 prášek do pečiva

Utřeme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, tukem a tvarohem. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a mouku. Promícháme a nakonec lehce vmícháme bílky. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a dáme péct do vyhřáté trouby.

 


Citronová bábovka

  • 5 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 a půl citrónu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 pudinkový prášek s citronovou příchutí
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ sklenice vody

Poleva:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vařící vody
  • 1 lžička oleje

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr a postupně jeden žloutek za druhým. Do dobře vyšlehané hmoty přidáme citronovou šťávu, vodu a potom mouku promíchanou s práškem do pečiva a s pudinkovým práškem. Nakonec vmícháme nastrouhanou citronovou kůru. Těsto nalijeme do formy vytřené tukem a vysypané hrubou moukou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi při 170 °C. Upečenou bábovku vyklopíme z formy na mřížku a necháme zchladnout. Mezitím si připravíme polevu: moučkový cukr zalijeme horkou vodou, přidáme citrónovou šťávu, olej a umícháme hustou a lesklou polevu. Vychladlou bábovku s ní polijeme.

 


Mrkvová bábovka

  • 350 g jemně nastrouhané mrkve
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 180 g moučkového cukru
  • 300 ml smetany
  • 4 lžíce oleje

Strouhanou mrkev, mouku s práškem do pečiva, vejce, cukr, smetanu a olej dáme do mísy, důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme asi 60 minut při 180 – 190 °C. Vychladlou bábovku pocukrujeme.

 


Čokoládová bábovka

  • 75 g změklého másla
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 g smetanového tvarohu
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 160 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejeme na 175 °C. Formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Máslo utřeme s cukrem do pěny. Důkladně vmícháme vejce a tvaroh. Kakao a mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem. Střídavě s mlékem vmícháme do těsta. Těsto naplníme do připravené formy a uhladíme. Pečeme asi 45 minut. Vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

Borůvková bábovka

  • 3 šálky hrubé mouky
  • 2 šálky krupicového cukru
  • půl šálku oleje
  • půl šálku vody
  • 3 vejce
  • 1 vanilínový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 370 g borůvkového kompotu
  • 1 prášek do pečiva

Do mísy dáme mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a promícháme. Potom přidáme vejce rozšlehané ve vodě, olej a vypracujeme těsto. Do vypracovaného těsta vmícháme scezené borůvky. Formu na bábovku vymastíme, vysypeme strouhankou a rovnoměrně vložíme těsto. Ve vyhřáté troubě upečeme. Upečenou bábovku posypeme práškovým cukrem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Přímořská inspirace

Přímořská inspirace

Žijeme sice ve vnitrozemí a neosvěžuje nás vánek s vůní moře, správným výběrem doplňků a rostlin si však můžeme vytvořit prázdninovou atmosféru i na své zahradě či terase.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.