Tradiční omáčky

Patří k nejoblíbenějším jídlům klasické české kuchyně. Milujeme je s knedlíkem, některé i s těstovinami nebo rýží. Zkuste je připravit podle našich osvědčených receptů.

Svíčková na smetaně

  • 600 g hovězí svíčkové
  • 50 g uzené slaniny
  • sůl
  • černý pepř
  • 40 g tuku
  • 1 cibule
  • 8 dkg mrkve
  • 5 dkg petržele
  • 5 dkg celeru
  • masový vývar
  • bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml zakysané smetany
  • cukr
  • citronová šťáva

Maso odblaňte, prošpikujte proužky uzené slaniny, osolte, opepřete, osmahněte v rozpáleném tuku ze všech stran a odložte. Na témže tuku zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte očištěnou nakrájenou zeleninu, osmahněte a podlijte masovým vývarem. Přidejte maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjte a duste ve vyhřáté troubě doměkka. Měkké maso vyjměte, šťávu zahustěte moukou a povařte ještě asi 20 minut. Pak omáčku i se zeleninou propasírujte přes síto, přilijte smetanu a podle chuti oslaďte a okyselte citronovou šťávou.

 

 

Základní hnědá omáčka

  • 250 ml šťávy z hovězí nebo telecí pečeně
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g sádla

Z mouky a sádla připravte jíšku a za stálého míchání ji postupně podlévejte studeným vývarem. Rozmíchejte ji do hladka a asi 30 minut za stálého míchání povařte. Pak přidejte šťávu z pečeně a rajčatový protlak, promíchejte a vařte za stálého míchání, až se omáčka vyvaří na objem asi 500 ml. Hotovou omáčku můžete použít k pečenému masu nebo jako základ pro přípravu dalších variant této omáčky.

 

Bílá bešamelová omáčka

  • 60 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • 20 g cibule
  • trochu tymiánu a muškátového oříšku
  • 4 zrnka bílého pepře
  • sůl
  • 750 ml mléka
  • 250 ml telecího vývaru

V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte zpěnit. Přisypte mouku a za stálého míchání udělejte světlou jíšku. Postupně ji podlévejte studeným vývarem, pak vařícím mlékem, a nakonec přidejte sůl, trochu tymiánu, nastrouhaného muškátového oříšku, pepře a za stálého míchání pomalu vařte asi 20 minut. Hotovou omáčku přeceďte přes jemné sítko. Hodí se k opékané nebo zapékané zelenině nebo jako základ k dalším bílým omáčkám.

 

Klasická rajčatová omáčka

  • 600 ml hovězího vývaru
  • 750 g rajčat nebo 100 g rajčatového protlaku
  • 20 g másla
  • 20 g slaniny
  • 30 g mrkve
  • 20 g cibule
  • trochu tymiánu a kousek bobkového listu
  • 20–30 g hladké mouky
  • ½ stroužku česneku
  • trochu mletého pepře
  • cukr
  • sůl
  • lžička citronové šťávy

Do hrnce dejte máslo, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, trochu ji rozškvařte, pak přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev, bobkový list a tymián, vše mírně opečte, zaprašte moukou a osmahněte. Pak přidejte nakrájená rajčata nebo protlak, utřený česnek, pepř, trochu soli a cukru, podlijte vývarem a vařte asi 30 minut. Nakonec přidejte trochu citronové šťávy. Podávejte k masu, těstovinám či rybám.

 

Maminčina koprovka

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 20 g cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 25 g čerstvého kopru
  • ocet nebo citronová šťáva
  • cukr, sůl
  • popřípadě 1 žloutek
  • 125 ml zakysané smetany nebo smetany ke šlehání

Z tuku, jemně nakrájené cibule a mouky připravte světlou cibulovou jíšku. Stáhněte teplotu na minimum a po částech vmíchejte studený vývar. Rozmíchejte do hladka, zvyšte teplotu a za stálého míchání asi 20 minut povařte. Omytý kopr nasekejte najemno a přidejte do omáčky. Ochuťte octem nebo citronovou šťávou, oslaďte a osolte podle chuti a ještě krátce povařte. Hotovou omáčku můžete zjemnit žloutkem rozkvedlaným v 125 ml zakysané smetany nebo smetany ke šlehání.

 

Křenová omáčka s mandlemi

  • 500 ml bílé bešamelové omáčky, trocha vývaru
  • 40 g spařených, oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • cukr
  • sůl
  • 30 g nastrouhaného křenu

Do bešamelové omáčky připravené podle receptu na str. XX a podle potřeby rozředěné trochou vývaru přidejte mandle, podle chuti oslaďte a přisolte. Před podáváním zamíchejte do omáčky nastrouhaný křen. Hodí se k hovězímu nebo uzenému masu.

 

Kuře na paprice

  • 2 dl 12% smetany
  • 4 porce kuřete
  • 1 cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 50 g másla

Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na másle dozlatova. Vmíchejte mletou papriku, zalijte trochou vody, přidejte osolené porce kuřete a duste pod pokličkou. Měkké porce kuřete vyjměte, šťávu zahustěte světlou jíškou z mouky a másla a povařte nejméně 20 minut. Zalijte smetanou, nechte přejít varem a přisolte. Omáčku přeceďte na porce kuřete a prohřejte.
Podávejte s dušenou rýží, těstovinami nebo knedlíkem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek