Tradiční omáčky

Patří k nejoblíbenějším jídlům klasické české kuchyně. Milujeme je s knedlíkem, některé i s těstovinami nebo rýží. Zkuste je připravit podle našich osvědčených receptů.

Svíčková na smetaně

  • 600 g hovězí svíčkové
  • 50 g uzené slaniny
  • sůl
  • černý pepř
  • 40 g tuku
  • 1 cibule
  • 8 dkg mrkve
  • 5 dkg petržele
  • 5 dkg celeru
  • masový vývar
  • bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml zakysané smetany
  • cukr
  • citronová šťáva

Maso odblaňte, prošpikujte proužky uzené slaniny, osolte, opepřete, osmahněte v rozpáleném tuku ze všech stran a odložte. Na témže tuku zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte očištěnou nakrájenou zeleninu, osmahněte a podlijte masovým vývarem. Přidejte maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjte a duste ve vyhřáté troubě doměkka. Měkké maso vyjměte, šťávu zahustěte moukou a povařte ještě asi 20 minut. Pak omáčku i se zeleninou propasírujte přes síto, přilijte smetanu a podle chuti oslaďte a okyselte citronovou šťávou.

 

 

Základní hnědá omáčka

  • 250 ml šťávy z hovězí nebo telecí pečeně
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g sádla

Z mouky a sádla připravte jíšku a za stálého míchání ji postupně podlévejte studeným vývarem. Rozmíchejte ji do hladka a asi 30 minut za stálého míchání povařte. Pak přidejte šťávu z pečeně a rajčatový protlak, promíchejte a vařte za stálého míchání, až se omáčka vyvaří na objem asi 500 ml. Hotovou omáčku můžete použít k pečenému masu nebo jako základ pro přípravu dalších variant této omáčky.

 

Bílá bešamelová omáčka

  • 60 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • 20 g cibule
  • trochu tymiánu a muškátového oříšku
  • 4 zrnka bílého pepře
  • sůl
  • 750 ml mléka
  • 250 ml telecího vývaru

V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte zpěnit. Přisypte mouku a za stálého míchání udělejte světlou jíšku. Postupně ji podlévejte studeným vývarem, pak vařícím mlékem, a nakonec přidejte sůl, trochu tymiánu, nastrouhaného muškátového oříšku, pepře a za stálého míchání pomalu vařte asi 20 minut. Hotovou omáčku přeceďte přes jemné sítko. Hodí se k opékané nebo zapékané zelenině nebo jako základ k dalším bílým omáčkám.

 

Klasická rajčatová omáčka

  • 600 ml hovězího vývaru
  • 750 g rajčat nebo 100 g rajčatového protlaku
  • 20 g másla
  • 20 g slaniny
  • 30 g mrkve
  • 20 g cibule
  • trochu tymiánu a kousek bobkového listu
  • 20–30 g hladké mouky
  • ½ stroužku česneku
  • trochu mletého pepře
  • cukr
  • sůl
  • lžička citronové šťávy

Do hrnce dejte máslo, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, trochu ji rozškvařte, pak přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev, bobkový list a tymián, vše mírně opečte, zaprašte moukou a osmahněte. Pak přidejte nakrájená rajčata nebo protlak, utřený česnek, pepř, trochu soli a cukru, podlijte vývarem a vařte asi 30 minut. Nakonec přidejte trochu citronové šťávy. Podávejte k masu, těstovinám či rybám.

 

Maminčina koprovka

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 20 g cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 25 g čerstvého kopru
  • ocet nebo citronová šťáva
  • cukr, sůl
  • popřípadě 1 žloutek
  • 125 ml zakysané smetany nebo smetany ke šlehání

Z tuku, jemně nakrájené cibule a mouky připravte světlou cibulovou jíšku. Stáhněte teplotu na minimum a po částech vmíchejte studený vývar. Rozmíchejte do hladka, zvyšte teplotu a za stálého míchání asi 20 minut povařte. Omytý kopr nasekejte najemno a přidejte do omáčky. Ochuťte octem nebo citronovou šťávou, oslaďte a osolte podle chuti a ještě krátce povařte. Hotovou omáčku můžete zjemnit žloutkem rozkvedlaným v 125 ml zakysané smetany nebo smetany ke šlehání.

 

Křenová omáčka s mandlemi

  • 500 ml bílé bešamelové omáčky, trocha vývaru
  • 40 g spařených, oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • cukr
  • sůl
  • 30 g nastrouhaného křenu

Do bešamelové omáčky připravené podle receptu na str. XX a podle potřeby rozředěné trochou vývaru přidejte mandle, podle chuti oslaďte a přisolte. Před podáváním zamíchejte do omáčky nastrouhaný křen. Hodí se k hovězímu nebo uzenému masu.

 

Kuře na paprice

  • 2 dl 12% smetany
  • 4 porce kuřete
  • 1 cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 50 g másla

Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na másle dozlatova. Vmíchejte mletou papriku, zalijte trochou vody, přidejte osolené porce kuřete a duste pod pokličkou. Měkké porce kuřete vyjměte, šťávu zahustěte světlou jíškou z mouky a másla a povařte nejméně 20 minut. Zalijte smetanou, nechte přejít varem a přisolte. Omáčku přeceďte na porce kuřete a prohřejte.
Podávejte s dušenou rýží, těstovinami nebo knedlíkem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Dobroty bez lepku

Dobroty bez lepku

Máte v rodině strávníka s alergií na lepek? Nebo jste se rozhodli zařazovat do svého jídelníčku více bezlepkových jídel? Pak vám jistě přijdou vhod naše recepty.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.