Bramborové saláty

Typickým českým štědrovečerním jídlem je smažený kapr s bramborovým salátem. Jistě na něj máte svůj oblíbený rodinný recept. Nebo můžete vyzkoušet některý z léty prověřených předpisů.


Recepty jsme vybrali z knih: Velká kuchařka Viléma Vrabce, Brambory a bramborová jídla Marie Havelkové, Vzorná kuchařka Olgy Rozmarové a Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů Marie Janků Sandtnerové

Bramborový salát s cibulí

  • 750 g vařených (1 kg syrových) brambor tzv. rohlíčků
  • 80 g cibule
  • 60 ml octa
  • 60 ml horké vody nebo vývaru
  • trochu soli, pepře a moučkového cukru
  • petrželka

Uvařené oloupané brambory nakrájejte ještě horké na kolečka a dejte do mísy. Do hrnečku nalijte horkou vodu nebo horký vývar a ocet, přidejte sůl, pepř, cukr, dobře zamíchejte a touto marinádou polijte ještě teplé brambory. Potom k nim přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, lehce promíchejte a zakrytý salát postavte do chladu. Před podáváním posypejte salát najemno nasekanou petrželkou.

 

Bramborový salát pražský

  • 600 g vařených brambor
  • 200 g šunky nebo šunkového salámu
  • 3 kyselé okurky
  • 1 cibule;
  • na marinádu:
  • 100 ml vody
  • 60 ml octa
  • trochu pepře, soli a cukru
  • 1 lžička hladké hořčice
  • několik kapek worcesterské omáčky
  • trochu najemno nakrájené petrželky nebo pažitky

Uvařené brambory oloupejte a vychladlé nakrájejte na plátky. Šunku nebo šunkový salám, okurky a cibuli nakrájejte na drobné kostičky a vše dejte i s bramborami do mísy. V hrnečku rozmíchejte hořčici a ocet, pak přidejte vodu, pepř a sůl, cukr a worcesterskou omáčku. Vše dobře promíchejte a marinádou polijte salát. Znovu lehce promíchejte, upravte do mísy, povrch posypejte petrželkou nebo pažitkou a podávejte.

 

Bramborový salát jarní

  • 300 g vařených brambor
  • 300 g vařené mrkve
  • 200 g čerstvé salátové okurky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • trochu soli
  • 125 ml jogurtu
  • trochu cukru
  • několik kapek worcesterské omáčky
  • petrželka

Brambory, mrkev a okurku nakrájejte na drobné kostičky, dejte do mísy a přidejte nadrobno nasekaná vejce. Na tuto salátovou směs pak nalijte ocet, trochu přisolte, salát lehce promíchejte a upravte do hlubší skleněné nebo porcelánové misky. Do hrnečku dejte jogurt, přidejte cukr, několik kapek worcesterské omáčky, najemno nasekanou petrželku, dobře rozkvedlejte a upravenou marinádou salát přelijte. Nakonec salát ozdobte na dílky nakrájenými vařenými vejci, červenou paprikou nakládanou v octě, a petrželkou.

 

Bramborový salát s koprem a ořechy

  • 400 g vařených brambor
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 2 jádra vlašského ořechu
  • 250 ml husté kysané smetany

Brambory nakrájejte na kostičky, přidejte sekaný kopr a smetanu rozmíchanou s utřeným česnekem a s nasekanými jádry ořechů. Osolte podle potřeby.

 

Bramborový salát zeleninový

  • 800 g brambor
  • 100 g cibule
  • 200 g zeleného hrášku
  • 100 g vařené kořenové zeleniny
  • 1 velké jablko
  • 1 kyselá okurka
  • 2-3 lžíce octa
  • sůl
  • špetka cukru
  • 150 g majonézy

Uvařené brambory, kořenovou zeleninu, jablko a okurku nakrájejte na kostičky, cibuli jemně usekejte. Čerstvý hrášek několik minut povařte v oslazené vodě, zmrazený dejte přímo z krabičky. Přidejte majonézu, salát osolte, okyselte a je-li třeba, přislaďte. Promíchejte a po uležení v případě potřeby dochuťte.

 

Bramborový salát se slaninou

  • 3 kg brambor
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • špetka pepře, soli
  • 4 lžíce octa
  • 2 kostky cukru

Asi 100 g slaniny se nakrájí na kostičky a rozpustí. Když je napolo rozpuštěná, přidá se do ní pokrájená cibulka a nechá se osmažiti. Vařené, na plátky nakrájené teplé brambory se přidají na rozpuštěnou slaninu, osolí, opepří, zamíchají, dají na mísu a zalijí svařeným přislazeným horkým octem. Teplý se nese na stůl.

 

Bramborový salát s nepravou majonézou

  • 750 g brambor
  • 50 g zeleného hrášku
  • 1 mrkev
  • 50 g celeru
  • 1 kyselá okurka
  • 50 g šunky
  • 10 g kaparů
  • 30 g cibule
  • sůl, pepř3/4 litru kyselé smetany

    2 žloutky

    sůl

    1 lžičku bramborové moučky

    25 g másla

    z 1 citronu šťáva

Majonéza:

  • 3/4 litru kyselé smetany
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 1 lžičku bramborové moučky
  • 25 g másla
  • z 1 citronu šťáva

Připravte si majonézu: vše smíchejte a ve vařící vodě stále míchajíce na plotně nechte zahoustnouti. Poté přidejte 1/2 kávové lžičky hořčice a trochu bílého tlučeného pepře. Promíchanou majonézu, je-li málo pikantní, zlepšete ještě citronovou šťávou.

Uvařené brambory (nejlépe rohlíčky) oloupejte, nakrájejte na kostečky a dejte do mísy. Pak přidejte vařený zelený hrášek, mrkev a celer vařený, na kostečky na krájený a na nudličky nakrájeno u neb sekanou šunku, kyselou okurku, vařené vejce, sekané kapary a cibulku.

Salát opepřete, osolte, promíchejte, polijte majonézou a dejte do studena uležeti. Hotový salát upravte na mísu, polijte ještě trochu majonézou, ozdobte citronem, na tvrdo vařenými vejci, zelenou petrželkou a podávejte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek