foto: Shutterstock

Tmavomodré mlsání

Pochutnáte si rádi na ovocných moučnících? Můžete si je dopřát k obědu, ke svačince nebo je nabídnout hostům ke kávě. Co takhle šťavnatý borůvkový koláč, lehké taštičky nebo nadýchané muffiny?

Borůvkové pirohy

budete potřebovat

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 100 ml vody
  • čerstvé nebo mražené borůvky
  • cukr
  • sladkou smetanu
  • moučkový cukr

 

postup

* Připravte si těsto: do mouky přidejte sůl, vejce a postupně přidávejte vodu. Dobře ho vypracujte, vyválejte a hrnečkem nebo tvořítkem vykrajujte kolečka.

* Borůvky smíchejte s cukrem. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Do středu každého kolečka dejte pár borůvek a těsto přeložte. Okraje pořádně stlačte, aby náplň v průběhu vaření z těsta nevytekla.

* Taštičky postupně vkládejte do vroucí vody a občas zlehka promíchejte. Když vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Vyndejte je opatrně naběračkou s dírkami. Ještě teplé taštičky podávejte v misce polité sladkou smetanou a posypané práškovým cukrem.


foto: Shutterstock

Borůvkový koláč s tvarohem

budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 125 g moučkového cukru
  • strouhanou kůru z půlky citronu
  • šťávu z půlky citronu
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 vanilkový puding
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • čerstvé borůvky

 

postup

* Mouku nasypte do mísy, přidejte vejce, máslo, cukr, citronovou šťávu a kůru. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a dejte vychladit na 30 minut do lednice.

* Připravte si krém: polovinu mléka nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Do zbylé půlky přimíchejte pudinkový prášek a vlijte ji do vroucího mléka. Za stálého míchání uvařte pudink. Do hotového pudinku vmíchejte tvaroh a cukr.

* Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto vyjměte z lednice a rozprostřete do kulaté formy. Na těsto nalijte tvarohovou směs a posypte ji borůvkami. Pečte asi 25 minut dozlatova.


foto: Shutterstock

Švestkové muffiny

budete potřebovat

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 7 vajec
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z 1 pomeranče
  • 60 g bílého jogurtu
  • 125 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicí prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 400 g vypeckovaných švestek

 

postup

* Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na muffiny vymažte máslem nebo do ní vložte papírové košíčky. Ve velké míse vyšlehejte máslo, cukr a vejce. Přidejte vanilkový extrakt, pomerančovou kůru, jogurt a mlék a dobře prošlehejte.

* V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a skořici. Suchou směs jemně vmíchejte do mokré směsi.

* Naplňte formičky na muffiny asi do třetiny výšky těstem. Pak do nich vložte pokrájené švestky, zalijte je druhou třetinou těsta a totéž opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

* Pečte 20 až 25 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek

Objevte kouzlo quillingu

Objevte kouzlo quillingu

Už jste někdy vyzkoušeli techniku, která využívá papírové proužky stočené do spirálek a dalších tvarů k vytváření půvabných objektů? Pokud ne, máte nyní možnost se s ní seznámit.

Celý článek