Tmavomodré mlsání

Pochutnáte si rádi na ovocných moučnících? Můžete si je dopřát k obědu, ke svačince nebo je nabídnout hostům ke kávě. Co takhle šťavnatý borůvkový koláč, lehké taštičky nebo nadýchané muffiny?

Borůvkové pirohy

budete potřebovat

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 100 ml vody
  • čerstvé nebo mražené borůvky
  • cukr
  • sladkou smetanu
  • moučkový cukr

 

postup

* Připravte si těsto: do mouky přidejte sůl, vejce a postupně přidávejte vodu. Dobře ho vypracujte, vyválejte a hrnečkem nebo tvořítkem vykrajujte kolečka.

* Borůvky smíchejte s cukrem. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Do středu každého kolečka dejte pár borůvek a těsto přeložte. Okraje pořádně stlačte, aby náplň v průběhu vaření z těsta nevytekla.

* Taštičky postupně vkládejte do vroucí vody a občas zlehka promíchejte. Když vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Vyndejte je opatrně naběračkou s dírkami. Ještě teplé taštičky podávejte v misce polité sladkou smetanou a posypané práškovým cukrem.


foto: Shutterstock

Borůvkový koláč s tvarohem

budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 125 g moučkového cukru
  • strouhanou kůru z půlky citronu
  • šťávu z půlky citronu
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 vanilkový puding
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • čerstvé borůvky

 

postup

* Mouku nasypte do mísy, přidejte vejce, máslo, cukr, citronovou šťávu a kůru. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a dejte vychladit na 30 minut do lednice.

* Připravte si krém: polovinu mléka nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Do zbylé půlky přimíchejte pudinkový prášek a vlijte ji do vroucího mléka. Za stálého míchání uvařte pudink. Do hotového pudinku vmíchejte tvaroh a cukr.

* Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto vyjměte z lednice a rozprostřete do kulaté formy. Na těsto nalijte tvarohovou směs a posypte ji borůvkami. Pečte asi 25 minut dozlatova.


foto: Shutterstock

Švestkové muffiny

budete potřebovat

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 7 vajec
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z 1 pomeranče
  • 60 g bílého jogurtu
  • 125 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicí prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 400 g vypeckovaných švestek

 

postup

* Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na muffiny vymažte máslem nebo do ní vložte papírové košíčky. Ve velké míse vyšlehejte máslo, cukr a vejce. Přidejte vanilkový extrakt, pomerančovou kůru, jogurt a mlék a dobře prošlehejte.

* V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a skořici. Suchou směs jemně vmíchejte do mokré směsi.

* Naplňte formičky na muffiny asi do třetiny výšky těstem. Pak do nich vložte pokrájené švestky, zalijte je druhou třetinou těsta a totéž opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

* Pečte 20 až 25 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…