foto Shutterstock

Oslaďte si život!

Zlepšete si náladu domácím dezertem jako od babičky. Co třeba tradiční věnečky z odpalovaného těsta s čerstvými jahodami nebo svěží citronový koláč s krémovou náplní?

Citronový koláč

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukr
  • 250 g másla
  • 4 vaječné žloutky

Na náplň:

  • 5 vajec
  • 140 g cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml citronové šťávy

 

Z másla, cukru, žloutků a hladké mouky vypracujte těsto a nechte ho 30 minut vychladit v lednici. Pak ho namačkejte do koláčové formy a nechte ještě 30 minut v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C, korpus propíchejte vidličkou a dejte na 30 minut předpéct.

Z vajec, cukru, smetany a citronové šťávy vyšlehejte krém a nalijte ho na korpus. Vraťte do trouby a pečte ještě 30–35 minut, dokud krém neztuhne.

 

 

foto Shutterstock

 

Věnečky z odpalovaného těsta

Na těsto:

  • 150 g másla
  • 250 ml vody
  • špetka soli
  • 200 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 6 vajec

Na krém:

  • 1 l mléka
  • 2 žloutky
  • 1,5 sáčku pudinkového prášku
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • čerstvé jahody
  • moučkový cukr na posypání

 

Máslo dejte do kastrůlku, zalijte vodou, osolte, zahřejte a když začne vařit, zmírněte plamen a vsypte mouku. Všechno spojte na středním ohni, až se vytvoří těsto. Ještě chvíli ho „odpalujte“, a to tak dlouho, dokud se nechytá dna hrnce. Dejte pozor, aby se nepřipálilo. Když je těsto hotové, nechte ho mírně vychladnout a postupně do něj zašlehejte 6 vajec jedno po druhém. Každé další přidejte, až když je předchozí řádně vmíchané. Potom těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech s pečicím papírem stříkejte malé věnečky. V troubě vyhřáté na 200 °C je pečte asi 20 minut dozlatova. Po vyndání z trouby je co nejdříve rozkrojte.

Mléko, vanilkové pudinky a 2 žloutky svařte na hustý pudink. Po vychlazení ušlehejte máslo s cukrem a za stálého šlehání přidávejte pudinkovou kaši, až vytvoříte hladký krém. Překrojené věnečky naplňte krémem a jahodami a přiklopte. Podávejte sypané moučkovým cukrem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek