foto: Shutterstock

Tmavomodré mlsání

Pochutnáte si rádi na ovocných moučnících? Můžete si je dopřát k obědu, ke svačince nebo je nabídnout hostům ke kávě. Co takhle šťavnatý borůvkový koláč, lehké taštičky nebo nadýchané muffiny?

Borůvkové pirohy

budete potřebovat

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 100 ml vody
  • čerstvé nebo mražené borůvky
  • cukr
  • sladkou smetanu
  • moučkový cukr

 

postup

* Připravte si těsto: do mouky přidejte sůl, vejce a postupně přidávejte vodu. Dobře ho vypracujte, vyválejte a hrnečkem nebo tvořítkem vykrajujte kolečka.

* Borůvky smíchejte s cukrem. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Do středu každého kolečka dejte pár borůvek a těsto přeložte. Okraje pořádně stlačte, aby náplň v průběhu vaření z těsta nevytekla.

* Taštičky postupně vkládejte do vroucí vody a občas zlehka promíchejte. Když vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Vyndejte je opatrně naběračkou s dírkami. Ještě teplé taštičky podávejte v misce polité sladkou smetanou a posypané práškovým cukrem.


foto: Shutterstock

Borůvkový koláč s tvarohem

budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 125 g moučkového cukru
  • strouhanou kůru z půlky citronu
  • šťávu z půlky citronu
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 vanilkový puding
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • čerstvé borůvky

 

postup

* Mouku nasypte do mísy, přidejte vejce, máslo, cukr, citronovou šťávu a kůru. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a dejte vychladit na 30 minut do lednice.

* Připravte si krém: polovinu mléka nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Do zbylé půlky přimíchejte pudinkový prášek a vlijte ji do vroucího mléka. Za stálého míchání uvařte pudink. Do hotového pudinku vmíchejte tvaroh a cukr.

* Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto vyjměte z lednice a rozprostřete do kulaté formy. Na těsto nalijte tvarohovou směs a posypte ji borůvkami. Pečte asi 25 minut dozlatova.


foto: Shutterstock

Švestkové muffiny

budete potřebovat

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 7 vajec
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z 1 pomeranče
  • 60 g bílého jogurtu
  • 125 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicí prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 400 g vypeckovaných švestek

 

postup

* Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na muffiny vymažte máslem nebo do ní vložte papírové košíčky. Ve velké míse vyšlehejte máslo, cukr a vejce. Přidejte vanilkový extrakt, pomerančovou kůru, jogurt a mlék a dobře prošlehejte.

* V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a skořici. Suchou směs jemně vmíchejte do mokré směsi.

* Naplňte formičky na muffiny asi do třetiny výšky těstem. Pak do nich vložte pokrájené švestky, zalijte je druhou třetinou těsta a totéž opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

* Pečte 20 až 25 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek