Syté a plné energie – kaše a nákypy

Ovesná kaše s ovocem, rýžový nákyp nebo teplý křupavý ovocný koláč vám v zimě dodají energii, vlákninu i vitaminy. Dopřejte si je třeba k snídani nebo jako sladkou svačinu.

Crumble s jablky a brusinkami

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6

  • 6 jablek
  • 2 šálky brusinek
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 pomeranč
  • 4 lžíce medu

Na posyp:

  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 1/3 šálku ovesných vloček
  • 1/3 šálku třtinového cukru
  • 1/4 lžičky skořice
  • 5 lžic másla
  • 1/4 šálku sekaných ořechů
  • máslo na vymazání formy

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky, dejte do mísy, přidejte brusinky, mouku, cukr, skořici, kůru z pomeranče, 2 lžíce pomerančové šťávy a med a promíchejte. Na posyp vytvořte drobenku z mouky, ovesných vloček, cukru, skořice, másla a sekaných ořechů.

2 Pekáček nebo koláčovou formu vymažte máslem a rozložte do ní jablkovo-brusinkovou směs. Posypte ji připravenou drobenkou a pečte asi 55–60 minut. Před podáváním nechte mírně vychladnout.

 

 

 


Kokosový rýžový puding s jablky

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 8

  • 1 a 1/2 šálku kulaté rýže
  • 3 a 1/2 šálku mléka
  • 1 a 1/2 šálku kokosového mléka
  • 3/4 šálku cukru
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku smetany na vaření

Na jablka:

  • 2 velká jablka
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 4 lžíce másla

1 Do pánve nalijte mléko a kokosové mléko, přidejte cukr, míchejte a zahřejte k varu. Přidejte rýži, snižte teplotu a nechte za občasného míchání vařit 18–20 minut, dokud není rýže měkká. Poté vmíchejte kokos, skořici a sůl a dejte stranou.

2 V jiné pánvi rozpusťte máslo a cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne bublat. Přidejte jablka nakrájená na měsíčky a na mírném ohni, za stálého míchání, nechte jablka v karamelu podusit, dokud nezměknou.

3 Před podáváním vmíchejte do rýžové směsi smetanu. Pudink a jablka střídavě navrstvěte do misek a každou porci polijte karamelem.

 


Ovesná kaše s medem a hruškami

Doba přípravy: 15 minut + přes noc Počet porcí: 8

  • 6 vrchovatých lžic ovesných vloček
  • 500 ml mléka
  • med podle chuti
  • hrušky
  • mletá skořice

1 Ovesné vločky dejte do misky, zalijte mlékem a nechte je přes noc v lednici nasáknout. Ráno kaši vařte asi 10 minut na mírném ohni. Podle chuti ji oslaďte medem a posypte mletou skořicí.

2 Podávejte s čerstvým ovocem, například hruškami.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek