![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2022/01/shutterstock_618929807-e1641842440445-740x528.jpg)
Svěží polévky
Hráškovo-špenátový krém
Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4
- 200 g hrášku
- 100 g špenátu
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 700 ml vývaru
- sůl
- muškátový oříšek
- smetana
- olej
1 Na malém množství oleje osmahněte nahrubo pokrájenou cibuli a česnek. Přilijte vývar a přidejte hrášek a špenát.
2 Jen krátce povařte a poté rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Zjemněte jej smetanou a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2022/01/shutterstock_180649886.zmenena-velikost.jpg)
Květákový krém
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4
- 1 střední květák
- 1 malá cibule
- 1 střední brambora
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 ml vývaru
- 250 ml 12% smetany
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
1 Květák rozeberte na růžičky a nasekejte na kousky. Najemno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle a oleji. Přidejte květák a na kostičky nakrájenou bramboru a chvilku restujte.
2 Zalijte vývarem a na mírném ohni vařte doměkka. Přilijte většinu smetany a polévku rozmixujte dohladka. Vraťte zpět na plotnu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a případně dořeďte zbylou smetanou.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2022/01/shutterstock_125075966.zmenena-velikost-740x494.jpg)
Koprová polévka
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4
- 4 velké brambory
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 velké hrsti čerstvého kopru
- 4 vejce
- 3 lžičky krupice
- sůl
1 Vejce uvařte natvrdo. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zalijte vodou, aby byly sotva ponořené, osolte a uvařte na skus (vodu neslévejte).
2 Ve smetaně rozmíchejte krupici a přilijte k bramborám. Krátce povařte (asi 5–10 minut), přidáme pokrájená, natvrdo uvařená vejce a nasekaný kopr. Podle chuti dosolte a podávejte.