Svěží polévky

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši.

Hráškovo-špenátový krém

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 200 g hrášku
  • 100 g špenátu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 700 ml vývaru
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • smetana
  • olej

 

1 Na malém množství oleje osmahněte nahrubo pokrájenou cibuli a česnek. Přilijte vývar a přidejte hrášek a špenát.

2 Jen krátce povařte a poté rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Zjemněte jej smetanou a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.

 

Květákový krém

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 1 střední květák
  • 1 malá cibule
  • 1 střední brambora
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml 12% smetany
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek

 

1 Květák rozeberte na růžičky a nasekejte na kousky. Najemno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle a oleji. Přidejte květák a na kostičky nakrájenou bramboru a chvilku restujte.

2 Zalijte vývarem a na mírném ohni vařte doměkka. Přilijte většinu smetany a polévku rozmixujte dohladka. Vraťte zpět na plotnu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a případně dořeďte zbylou smetanou.

 

 

Koprová polévka

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 4 velké brambory
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 velké hrsti čerstvého kopru
  • 4 vejce
  • 3 lžičky krupice
  • sůl

 

1 Vejce uvařte natvrdo. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zalijte vodou, aby byly sotva ponořené, osolte a uvařte na skus (vodu neslévejte).

2 Ve smetaně rozmíchejte krupici a přilijte k bramborám. Krátce povařte (asi 5–10 minut), přidáme pokrájená, natvrdo uvařená vejce a nasekaný kopr. Podle chuti dosolte a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Krásné a vděčné pelargonie

Krásné a vděčné pelargonie

Pelargonie neboli muškáty stále patří k nejoblíbenějším květinám do truhlíků. Za staletí byly vyšlechtěné k naprosté dokonalosti, a tak si lze vybírat z nekonečného množství barev a variant.

Celý článek

Jarní květinové dekorace

Jarní květinové dekorace

Nejkrásnější dekorací do bytu, na balkón či do zahrady jsou živé květy. Na jaře je všude k dostání spousta cibulovin a dalších květů. Jak si je doma zasadit, aby jejich krása vynikla?

Celý článek

Tvarohové mlsání

Tvarohové mlsání

Tvaroh je výborný čerstvý, ochucený trochou cukru a ovoce, ale můžete ho přidat i do těsta. Pochutnejte si na lahodném ovocném dezertu nebo na lehounkých tvarohových knedlíčcích.

Celý článek

Přečtěte si

Dřevěné schodiště

Dřevěné schodiště

www.chatar-chalupar.cz

Dřevo je pro konstrukci schodů materiálem veskrze tradičním, který má i v současnosti stále co nabídnout. Velké oblibě se těší především v chalupách, venkovských domech a dřevostavbách.