Slané koláče

V létě přijdou vhod například jako pohoštění pro návštěvu, jídlo na cesty, příloha k masu či salátu nebo jako teplá i studená večeře. Vyberte si z vyzkoušených receptů na slané koláče.

Tradiční cibulový koláč Zwiebelkuchen

Na těsto:

  • 1 lžíce oleje
  • 400 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 lžíce soli

Na cibulovou směs:

  • 100 g anglické slaniny
  • 750 g cibule
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

 

Z mouky, vlažné vody, oleje, soli a sušeného droždí vypracujte těsto a nechte ho vykynout. Na cibulovou směs oloupejte cibuli, nakrájejte ji na větší kostičky, slaninu nakrájejte na menší kostičky a na pánvi je 5 minut restujte. Poté přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Odstavte a když směs trochu vychladne, přidejte zakysanou smetanu a vejce. Zamíchejte, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.

Plech potáhněte pečicím papírem, těsto na něj rozložte a propíchejte vidličkou. Na něj rozetřete cibulovou směs a pečte při 180 °C asi 45 minut dozlatova.

 

 

Focaccia s cherry rajčaty

  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml vlažné vody
  • 12 g droždí
  • 60 ml olivového oleje + trocha na polití
  • 6 g soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 větvičky cherry rajčat
  • čerstvá bazalka
  • sušená bazalka
  • rozmarýn
  • 1 stroužek česneku

Droždí rozmíchejte s cukrem ve vlažné vodě a nechte vzejít kvásek. Poté k němu přisypte mouku a sůl, přidejte prolisovaný stroužek česneku, olej a vypracujte kompaktní těsto. Nechte kynout 45 minut na teplém místě. Vykynuté těsto rozprostřete na plech potažený pečicím papírem tak, aby výška těsta byla zhruba 1,5 cm. Cherry rajčata položte na těsto a lehce je zatlačte. Posypte sušenou bazalkou a rozmarýnem a zalijte dvěma lžícemi olivového oleje. Focacciu nechte takto ještě 15 min kynout. Pečte zhruba 25 minut při 180 °C dozlatova. Hotovou focacciu ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte např. ke caprese, k pečeným pokrmům nebo k předkrmům.

 

 

Pizza šneci se šunkou a žampiony

  • 1 balení listového těsta
  • 100 g šunky
  • 100 g tvrdého sýru
  • 6 větších žampionů
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vajíčko
  • sůl

Listové těsto rozválejte, troubu si předehřejte na 180 °C. Rajčatový protlak smíchejte s najemno nastrouhaným česnekem a směs osolte. Potřete jí celý plát listového těsta. Na těsto poklaďte plátky šunky, plátky očištěných žampionů a vše zasypte strouhaným tvrdým sýrem. Těsto s náplní zarolujte. Rolku nakrájejte na kolečka silná 3 cm. Šneky vyskládejte na plech potažený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 20 minut.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…