Slané koláče

V létě přijdou vhod například jako pohoštění pro návštěvu, jídlo na cesty, příloha k masu či salátu nebo jako teplá i studená večeře. Vyberte si z vyzkoušených receptů na slané koláče.

Tradiční cibulový koláč Zwiebelkuchen

Na těsto:

  • 1 lžíce oleje
  • 400 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 lžíce soli

Na cibulovou směs:

  • 100 g anglické slaniny
  • 750 g cibule
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

 

Z mouky, vlažné vody, oleje, soli a sušeného droždí vypracujte těsto a nechte ho vykynout. Na cibulovou směs oloupejte cibuli, nakrájejte ji na větší kostičky, slaninu nakrájejte na menší kostičky a na pánvi je 5 minut restujte. Poté přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Odstavte a když směs trochu vychladne, přidejte zakysanou smetanu a vejce. Zamíchejte, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.

Plech potáhněte pečicím papírem, těsto na něj rozložte a propíchejte vidličkou. Na něj rozetřete cibulovou směs a pečte při 180 °C asi 45 minut dozlatova.

 

 

Focaccia s cherry rajčaty

  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml vlažné vody
  • 12 g droždí
  • 60 ml olivového oleje + trocha na polití
  • 6 g soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 větvičky cherry rajčat
  • čerstvá bazalka
  • sušená bazalka
  • rozmarýn
  • 1 stroužek česneku

Droždí rozmíchejte s cukrem ve vlažné vodě a nechte vzejít kvásek. Poté k němu přisypte mouku a sůl, přidejte prolisovaný stroužek česneku, olej a vypracujte kompaktní těsto. Nechte kynout 45 minut na teplém místě. Vykynuté těsto rozprostřete na plech potažený pečicím papírem tak, aby výška těsta byla zhruba 1,5 cm. Cherry rajčata položte na těsto a lehce je zatlačte. Posypte sušenou bazalkou a rozmarýnem a zalijte dvěma lžícemi olivového oleje. Focacciu nechte takto ještě 15 min kynout. Pečte zhruba 25 minut při 180 °C dozlatova. Hotovou focacciu ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte např. ke caprese, k pečeným pokrmům nebo k předkrmům.

 

 

Pizza šneci se šunkou a žampiony

  • 1 balení listového těsta
  • 100 g šunky
  • 100 g tvrdého sýru
  • 6 větších žampionů
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vajíčko
  • sůl

Listové těsto rozválejte, troubu si předehřejte na 180 °C. Rajčatový protlak smíchejte s najemno nastrouhaným česnekem a směs osolte. Potřete jí celý plát listového těsta. Na těsto poklaďte plátky šunky, plátky očištěných žampionů a vše zasypte strouhaným tvrdým sýrem. Těsto s náplní zarolujte. Rolku nakrájejte na kolečka silná 3 cm. Šneky vyskládejte na plech potažený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 20 minut.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek