Báječné nové brambory

Pochutnejte si na nových brambůrkách z první sklizně. Jsou plné vitaminů a čerstvé chuti. Zužitkujete i ty, které jsou malé jako korálky.

Bramborová omeleta

  • 4 vejce
  • 4 lžíce jemně strouhaného parmazánu
  • 2 jarní cibulky najemno nasekané
  • 2 brambory (oloupané a nakrájené na kolečka)
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Vejce rozšlehejte, přidejte parmazán a promíchejte. V pánvi opečte na olivovém oleji kolečka brambor. Když začnou plátky brambor měknout, přidejte cibulku, sůl a trochu vody. Pak pokračujte ve vaření, dokud všechny suroviny nezměknou. Na závěr vše zalijte rozmíchanými vejci se sýrem a opečte dobře z obou stran. Pokud je omeleta příliš silná a střed by zůstal syrový, přiklopte pánev poklicí a nechte dojít. Podávejte teplé s čerstvým zeleninovým salátem.

 


Pečené brambory se zakysanou smetanou

  • 4 větší nové brambory
  • sůl, pepř
  • alobal
  • 3 šálky kysané smetany
  • hrst najemno nasekané pažitky
  • 2 utřené stroužky česneku

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory důkladně vydrhněte kartáčkem a každou několikrát propíchněte vidličkou a zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu doměkka.
Mezitím si připravte náplň: kysanou smetanu smíchejte s utřeným česnekem a nasekanou pažitkou, podle chuti osolte a opepřete. Upečené brambory vyjměte z alobalu a podávejte podélně rozříznuté, přelité smetanou.

 


Bramborová kaše se sýrem a křupavou cibulkou

  • 1 kg brambor
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 50 g nastrouhaného čedaru
  • 100 g másla
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje a 1 lžíce másla na smažení

Dejte vařit brambory a připravte si cibulku. Najemno nasekanou cibuli smažte na lžíci oleje a lžíci másla na mírném ohni za stálého míchání dozlatova. Uvařené brambory slijte a přímo v kastrolu rozmačkejte. Postavte zpět na mírný oheň a vmíchejte mléko. Rozmíchejte vařečkou na kaši. Přisypte sýry a ještě asi 3 minuty míchejte, dokud se sýry nerozpustí. Kaši ihned podávejte posypanou křupavou cibulkou.

 


Bramborovo-rajčatové špízy

  • Malé nové brambůrky
  • cherry rajčata
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Brambory důkladně omyjte a střídavě s cherry rajčaty napíchejte na grilovací jehly nebo na špejle. Špízy potřete olivovým olejem, položte na alobalové misky a grilujte za častého obracení asi 20 minut. Během grilování je potírejte olejem. Hotové špízy podle chuti osolte a opepřete. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Pokojovky do ložnice

Pokojovky do ložnice

Pokojové rostliny do ložnice vybírejte podle množství světla, které zde máte, a také teploty, při níž rádi spíte. Pozor na hodně a výrazně vonící květiny!

Celý článek

Znáte malinoostružiníky?

Znáte malinoostružiníky?

Rod ostružiníků je velmi bohatý, ačkoli na zahradách se většinou pěstují jen dva jeho zástupci – maliníky a ostružiníky. Kromě nich ale najdete i méně známé druhy, jejichž plody jsou také jedlé.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.