Báječné nové brambory

Pochutnejte si na nových brambůrkách z první sklizně. Jsou plné vitaminů a čerstvé chuti. Zužitkujete i ty, které jsou malé jako korálky.

Bramborová omeleta

  • 4 vejce
  • 4 lžíce jemně strouhaného parmazánu
  • 2 jarní cibulky najemno nasekané
  • 2 brambory (oloupané a nakrájené na kolečka)
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Vejce rozšlehejte, přidejte parmazán a promíchejte. V pánvi opečte na olivovém oleji kolečka brambor. Když začnou plátky brambor měknout, přidejte cibulku, sůl a trochu vody. Pak pokračujte ve vaření, dokud všechny suroviny nezměknou. Na závěr vše zalijte rozmíchanými vejci se sýrem a opečte dobře z obou stran. Pokud je omeleta příliš silná a střed by zůstal syrový, přiklopte pánev poklicí a nechte dojít. Podávejte teplé s čerstvým zeleninovým salátem.

 


Pečené brambory se zakysanou smetanou

  • 4 větší nové brambory
  • sůl, pepř
  • alobal
  • 3 šálky kysané smetany
  • hrst najemno nasekané pažitky
  • 2 utřené stroužky česneku

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory důkladně vydrhněte kartáčkem a každou několikrát propíchněte vidličkou a zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu doměkka.
Mezitím si připravte náplň: kysanou smetanu smíchejte s utřeným česnekem a nasekanou pažitkou, podle chuti osolte a opepřete. Upečené brambory vyjměte z alobalu a podávejte podélně rozříznuté, přelité smetanou.

 


Bramborová kaše se sýrem a křupavou cibulkou

  • 1 kg brambor
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 50 g nastrouhaného čedaru
  • 100 g másla
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje a 1 lžíce másla na smažení

Dejte vařit brambory a připravte si cibulku. Najemno nasekanou cibuli smažte na lžíci oleje a lžíci másla na mírném ohni za stálého míchání dozlatova. Uvařené brambory slijte a přímo v kastrolu rozmačkejte. Postavte zpět na mírný oheň a vmíchejte mléko. Rozmíchejte vařečkou na kaši. Přisypte sýry a ještě asi 3 minuty míchejte, dokud se sýry nerozpustí. Kaši ihned podávejte posypanou křupavou cibulkou.

 


Bramborovo-rajčatové špízy

  • Malé nové brambůrky
  • cherry rajčata
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Brambory důkladně omyjte a střídavě s cherry rajčaty napíchejte na grilovací jehly nebo na špejle. Špízy potřete olivovým olejem, položte na alobalové misky a grilujte za častého obracení asi 20 minut. Během grilování je potírejte olejem. Hotové špízy podle chuti osolte a opepřete. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Srdíčko z vřesu

Srdíčko z vřesu

Vřes můžete mít doma v truhlíku za oknem nebo si s ním zkrášlit třeba zápraží. Několik snítek upravených do tvaru srdce vám může také ozdobit vchodové dveře.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Síťované čepce Lenky Macečkové

Síťované čepce Lenky Macečkové

Pracuje jako zdravotní sestřička, ale na Valašsku se proslavila díky síťovaným čepcům. Lenku Macečkovou zaujala technika síťování natolik, že sama pátrala po tom, jak takový čepec ke kroji vyrobit. Dnes učí tuto techniku další zájemce. Je držitelkou certifikátu Pravé valašské, ocenění Mistr rukodělné výroby Zlínského kraje a Nositel tradice lidového řemesla.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…