Báječné nové brambory

Pochutnejte si na nových brambůrkách z první sklizně. Jsou plné vitaminů a čerstvé chuti. Zužitkujete i ty, které jsou malé jako korálky.

Bramborová omeleta

  • 4 vejce
  • 4 lžíce jemně strouhaného parmazánu
  • 2 jarní cibulky najemno nasekané
  • 2 brambory (oloupané a nakrájené na kolečka)
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Vejce rozšlehejte, přidejte parmazán a promíchejte. V pánvi opečte na olivovém oleji kolečka brambor. Když začnou plátky brambor měknout, přidejte cibulku, sůl a trochu vody. Pak pokračujte ve vaření, dokud všechny suroviny nezměknou. Na závěr vše zalijte rozmíchanými vejci se sýrem a opečte dobře z obou stran. Pokud je omeleta příliš silná a střed by zůstal syrový, přiklopte pánev poklicí a nechte dojít. Podávejte teplé s čerstvým zeleninovým salátem.

 


Pečené brambory se zakysanou smetanou

  • 4 větší nové brambory
  • sůl, pepř
  • alobal
  • 3 šálky kysané smetany
  • hrst najemno nasekané pažitky
  • 2 utřené stroužky česneku

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory důkladně vydrhněte kartáčkem a každou několikrát propíchněte vidličkou a zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu doměkka.
Mezitím si připravte náplň: kysanou smetanu smíchejte s utřeným česnekem a nasekanou pažitkou, podle chuti osolte a opepřete. Upečené brambory vyjměte z alobalu a podávejte podélně rozříznuté, přelité smetanou.

 


Bramborová kaše se sýrem a křupavou cibulkou

  • 1 kg brambor
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 50 g nastrouhaného čedaru
  • 100 g másla
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje a 1 lžíce másla na smažení
Dejte vařit brambory a připravte si cibulku. Najemno nasekanou cibuli smažte na lžíci oleje a lžíci másla na mírném ohni za stálého míchání dozlatova. Uvařené brambory slijte a přímo v kastrolu rozmačkejte. Postavte zpět na mírný oheň a vmíchejte mléko. Rozmíchejte vařečkou na kaši. Přisypte sýry a ještě asi 3 minuty míchejte, dokud se sýry nerozpustí. Kaši ihned podávejte posypanou křupavou cibulkou.

 


Bramborovo-rajčatové špízy

  • Malé nové brambůrky
  • cherry rajčata
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Brambory důkladně omyjte a střídavě s cherry rajčaty napíchejte na grilovací jehly nebo na špejle. Špízy potřete olivovým olejem, položte na alobalové misky a grilujte za častého obracení asi 20 minut. Během grilování je potírejte olejem. Hotové špízy podle chuti osolte a opepřete. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.