
Foto: Shutterstock
Letní vitamínový doping: Sladkosti, po kterých se zapráší
Korejské jahodové mléko
Budete potřebovat:
- 2 šálky jahod
- 1/2 šálku cukru
- 2 šálky plnotučného mléka
- led
- jahody na ozdobení sklenic
Postup:
1 a 1/2 šálku jahod rozmixujte na kaši tyčovým mixérem. Vložte ji do kastrůlku, přidejte cukr a promíchejte. Směs zahřívejte na středním plameni, dokud nepřijde k varu a nechte 10–15 minut provařit. Po 15 minutách přidejte zbylé nakrájené jahody a nechte znovu 3 minuty provařit. Stále míchejte, aby se směs nepřipálila. Pak stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
Do sklenic dejte vrstvu jahodového pyré a zalijte ji mlékem. Nápoj podávejte s ledem, ozdobený čerstvou jahodou.

Foto: Shutterstock
Rychlý banánový dezert
Budete potřebovat:
- pudink s vanilkovou příchutí
- 500 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- dětské piškoty nebo oblíbené sušenky
- 2 banány
- šlehačka k podávání (nemusí být)
Podle návodu na balení uvařte vanilkový pudink a nechte ho trochu vychladnout. Mezitím nahrubo rozemelte piškoty nebo oblíbené sušenky a nakrájejte banány na kolečka.
Do sklenic skládejte vrstvy vanilkového pudinku, piškotů a banánů a nechte dezert odležet v lednici.
Vychlazený dezert můžete podávat ozdobený kopečkem čerstvě ušlehané smetany.

Foto: Shutterstock
Citronový cheesecake s mascarpone
Budete potřebovat:
- 200 g máslových sušenek
- 60 g másla
- 500 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 5 vajec
- 1 citron
- 100 g cukru
- 100 g tekutého medu
Sušenky a máslo rozemelte v kuchyňském robotu a rukama prohněťte na sušenkovou hmotu. Namačkejte ji do dortové formy a pečte 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
Ricottu rozmíchejte mixérem, dokud nebude krémová. Přidejte mascarpone, cukr a tekutý med. Nastrouhejte citronovou kůru a vymačkejte citronovou šťávu a obojí vmíchejte do smetanového základu.
Vejce vyšlehejte do pěny a vmíchejte do krému. Směs nalijte na sušenkový základ. Dejte do trouby a pečte při 170 °C asi 60–80 minut. Upečený cheesecake nechte vychladnout a před podáváním ho nechte přes noc odležet v lednici.