Foto: Shutterstock

Letní vitamínový doping: Sladkosti, po kterých se zapráší

Mlsat můžete i zdravě! Připravte si snídani, svačinku nebo zákusek se svěží ovocnou chutí. Co třeba lahodné korejské jahodové mléko, citronový cheesecake nebo banánový dezert?

Korejské jahodové mléko

Budete potřebovat:

  • 2 šálky jahod
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • led
  • jahody na ozdobení sklenic

Postup:

1 a 1/2 šálku jahod rozmixujte na kaši tyčovým mixérem. Vložte ji do kastrůlku, přidejte cukr a promíchejte. Směs zahřívejte na středním plameni, dokud nepřijde k varu a nechte 10–15 minut provařit. Po 15 minutách přidejte zbylé nakrájené jahody a nechte znovu 3 minuty provařit. Stále míchejte, aby se směs nepřipálila. Pak stáhněte z ohně a nechte vychladnout.

Do sklenic dejte vrstvu jahodového pyré a zalijte ji mlékem. Nápoj podávejte s ledem, ozdobený čerstvou jahodou.

 

Foto: Shutterstock

Rychlý banánový dezert

Budete potřebovat:

  • pudink s vanilkovou příchutí
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • dětské piškoty nebo oblíbené sušenky
  • 2 banány
  • šlehačka k podávání (nemusí být)

Podle návodu na balení uvařte vanilkový pudink a nechte ho trochu vychladnout. Mezitím nahrubo rozemelte piškoty nebo oblíbené sušenky a nakrájejte banány na kolečka.

Do sklenic skládejte vrstvy vanilkového pudinku, piškotů a banánů a nechte dezert odležet v lednici.

Vychlazený dezert můžete podávat ozdobený kopečkem čerstvě ušlehané smetany.

 

Foto: Shutterstock

Citronový cheesecake s mascarpone

Budete potřebovat:

  • 200 g máslových sušenek
  • 60 g másla
  • 500 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 5 vajec
  • 1 citron
  • 100 g cukru
  • 100 g tekutého medu

Sušenky a máslo rozemelte v kuchyňském robotu a rukama prohněťte na sušenkovou hmotu. Namačkejte ji do dortové formy a pečte 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

Ricottu rozmíchejte mixérem, dokud nebude krémová. Přidejte mascarpone, cukr a tekutý med. Nastrouhejte citronovou kůru a vymačkejte citronovou šťávu a obojí vmíchejte do smetanového základu.

Vejce vyšlehejte do pěny a vmíchejte do krému. Směs nalijte na sušenkový základ. Dejte do trouby a pečte při 170 °C asi 60–80 minut. Upečený cheesecake nechte vychladnout a před podáváním ho nechte přes noc odležet v lednici.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Dvojí tvář jedné chalupy

Dvojí tvář jedné chalupy

Stavení pochází z počátku 19. století, je to znát na jeho průčelí děleném římsami i na oknech, v horní části zaoblených. Ovšem odvrácená strana značí, že jde o moderní dům z posledních let. Na části směřující do zahrady se oba styly potkávají, ten starý i současný. Tvář chalupy určili architekti.

Celý článek

Zářivá chuť podzimu

Zářivá chuť podzimu

Podzim bez dýně jako by snad ani nebyl. Ačkoliv je venku pošmourno, pokud vám na plotně bublá dýňová polévka a z trouby voní skořicové rolky, nemusíte si zoufat. Bude to podzim jako malovaný!

Celý článek