Foto: Shutterstock

Letní vitamínový doping: Sladkosti, po kterých se zapráší

Mlsat můžete i zdravě! Připravte si snídani, svačinku nebo zákusek se svěží ovocnou chutí. Co třeba lahodné korejské jahodové mléko, citronový cheesecake nebo banánový dezert?

Korejské jahodové mléko

Budete potřebovat:

  • 2 šálky jahod
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • led
  • jahody na ozdobení sklenic

Postup:

1 a 1/2 šálku jahod rozmixujte na kaši tyčovým mixérem. Vložte ji do kastrůlku, přidejte cukr a promíchejte. Směs zahřívejte na středním plameni, dokud nepřijde k varu a nechte 10–15 minut provařit. Po 15 minutách přidejte zbylé nakrájené jahody a nechte znovu 3 minuty provařit. Stále míchejte, aby se směs nepřipálila. Pak stáhněte z ohně a nechte vychladnout.

Do sklenic dejte vrstvu jahodového pyré a zalijte ji mlékem. Nápoj podávejte s ledem, ozdobený čerstvou jahodou.

 

Foto: Shutterstock

Rychlý banánový dezert

Budete potřebovat:

  • pudink s vanilkovou příchutí
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • dětské piškoty nebo oblíbené sušenky
  • 2 banány
  • šlehačka k podávání (nemusí být)

Podle návodu na balení uvařte vanilkový pudink a nechte ho trochu vychladnout. Mezitím nahrubo rozemelte piškoty nebo oblíbené sušenky a nakrájejte banány na kolečka.

Do sklenic skládejte vrstvy vanilkového pudinku, piškotů a banánů a nechte dezert odležet v lednici.

Vychlazený dezert můžete podávat ozdobený kopečkem čerstvě ušlehané smetany.

 

Foto: Shutterstock

Citronový cheesecake s mascarpone

Budete potřebovat:

  • 200 g máslových sušenek
  • 60 g másla
  • 500 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 5 vajec
  • 1 citron
  • 100 g cukru
  • 100 g tekutého medu

Sušenky a máslo rozemelte v kuchyňském robotu a rukama prohněťte na sušenkovou hmotu. Namačkejte ji do dortové formy a pečte 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

Ricottu rozmíchejte mixérem, dokud nebude krémová. Přidejte mascarpone, cukr a tekutý med. Nastrouhejte citronovou kůru a vymačkejte citronovou šťávu a obojí vmíchejte do smetanového základu.

Vejce vyšlehejte do pěny a vmíchejte do krému. Směs nalijte na sušenkový základ. Dejte do trouby a pečte při 170 °C asi 60–80 minut. Upečený cheesecake nechte vychladnout a před podáváním ho nechte přes noc odležet v lednici.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek