Letní ovocné pochutnání

Dezerty a moučníky s čerstvým ovocem nikdy nezklamou. Využijte startující sezonu na maximum a dopřejte si pestrou paletu ovocných chutí. Vyberte si z našich receptů.

Jahodový Eton mess

Na pusinky:

  • 2 vaječné bílky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na jahodovou vrstvu:

  • 400 g jahod + na ozdobu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy

Na krém:

  • 480 g vychlazené smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • lístky máty na ozdobu

 

Troubu předehřejte na 165 °C. V míse umístěné do horké vodní lázně šlehejte bílky s cukrem, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak sejměte mísu z tepla, přidejte vanilkový extrakt a došlehejte, dokud sníh není lesklý a netvoří pevné špičky. Cukrářským sáčkem na plech potažný pečicím papírem vytvořte pusinky, dejte je do trouby a sušte 2 hodiny. Nechte je vychladnout.

Jahody rozmačkejte a promíchejte (nebo rozmixujte) s cukrem a citronovou šťávou. Smetanu vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem dotuha.

Na dno poháru dejte jahodové pyré, na něj nalámané sněhové pusinky a šlehačku, pak opět jahody, pusinky a šlehačku. Vršek poháru ozdobte čerstvými přepůlenými jahodami a lístky máty.

 

 


Ovocný tvaroh

  • 250 g sezonního ovoce (např. malin, ostružin, jahod, borůvek, rybízu a podobně)
  • 50 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 300 g tvarohu
  • 200 g smetanového jogurtu

 

Část omytého ovoce rozmačkejte s cukrem a citronovou šťávou. Můžete ho i propasírovat, abyste ho zbavili semínek. Potom do ovocné směsi zamíchejte tvaroh a smetanový jogurt a rozmíchejte na hladký krém. Naplňte ho do pohárků, ozdobte celým ovocem a můžete podávat.

 


Kynutý koláč s meruňkami a tvarohem

Na těsto:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 420 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 20 g droždí
  • 1 lžička rumu
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 500 g meruněk

 

Do mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu mouky. Zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Ke kvásku přidejte změklé máslo, vejce, mouku, rum a sůl a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto rozprostřete na plech. Potřete tvarohem ušlehaným s vejcem a cukrem. Poklaďte meruňkami rozkrájenými na měsíčky a pečte při 175 °C asi 35 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek