Letní ovocné pochutnání

Dezerty a moučníky s čerstvým ovocem nikdy nezklamou. Využijte startující sezonu na maximum a dopřejte si pestrou paletu ovocných chutí. Vyberte si z našich receptů.

Jahodový Eton mess

Na pusinky:

  • 2 vaječné bílky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na jahodovou vrstvu:

  • 400 g jahod + na ozdobu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy

Na krém:

  • 480 g vychlazené smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • lístky máty na ozdobu

 

Troubu předehřejte na 165 °C. V míse umístěné do horké vodní lázně šlehejte bílky s cukrem, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak sejměte mísu z tepla, přidejte vanilkový extrakt a došlehejte, dokud sníh není lesklý a netvoří pevné špičky. Cukrářským sáčkem na plech potažný pečicím papírem vytvořte pusinky, dejte je do trouby a sušte 2 hodiny. Nechte je vychladnout.

Jahody rozmačkejte a promíchejte (nebo rozmixujte) s cukrem a citronovou šťávou. Smetanu vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem dotuha.

Na dno poháru dejte jahodové pyré, na něj nalámané sněhové pusinky a šlehačku, pak opět jahody, pusinky a šlehačku. Vršek poháru ozdobte čerstvými přepůlenými jahodami a lístky máty.

 

 


Ovocný tvaroh

  • 250 g sezonního ovoce (např. malin, ostružin, jahod, borůvek, rybízu a podobně)
  • 50 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 300 g tvarohu
  • 200 g smetanového jogurtu

 

Část omytého ovoce rozmačkejte s cukrem a citronovou šťávou. Můžete ho i propasírovat, abyste ho zbavili semínek. Potom do ovocné směsi zamíchejte tvaroh a smetanový jogurt a rozmíchejte na hladký krém. Naplňte ho do pohárků, ozdobte celým ovocem a můžete podávat.

 


Kynutý koláč s meruňkami a tvarohem

Na těsto:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 420 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 20 g droždí
  • 1 lžička rumu
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 500 g meruněk

 

Do mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu mouky. Zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Ke kvásku přidejte změklé máslo, vejce, mouku, rum a sůl a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto rozprostřete na plech. Potřete tvarohem ušlehaným s vejcem a cukrem. Poklaďte meruňkami rozkrájenými na měsíčky a pečte při 175 °C asi 35 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.