Podzimní dezerty s čokoládou

Oslaďte si život lahodnou nadýchanou pěnou. Kterou si zkusíte připravit? Čokoládovou klasiku nebo podzimní verzi s dýňovým pyré? Výborné jsou obě dvě.

 

Luxusní čokoládová pěna

  • 180 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíce máslo
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce rum, likér nebo jiný oblíbený alkohol
  • cukr podle chuti

 

Čokoládu nalámejte do misky, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou a za stálého míchání ji nechte rozehřát. Elektrickým šlehačem ušlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané hmoty a pak ji (spolu s oblíbeným alkoholem) vmíchejte k mírně vychladlé čokoládě. Smetanu ušlehejte dotuha a pomalu ji přimíchejte k základu. Nakonec přidejte dotuha ušlehané bílky. Vše opatrně promíchejte do hladké, nadýchané pěny. Rozdělte ji do misek nebo skleniček a nechte dobře vychladit. Podávejte samostatně nebo ozdobenou ovocem či šlehačkou.

 

 

Dýňová pěna s čokoládou

  • 5 velkých vaječných žloutků
  • 1 šálek cukru
  • 3 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 400 g dýňového pyré
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 1 lžička práškové želatiny
  • 50 g kvalitní hořké čokolády

 

Naplňte velkou misku do poloviny ledovou vodou a dejte ji stranou. Ve středně velkém hrnci rozšlehejte žloutky, 3/4 šálku plus 2 lžíce cukru a 3/4 šálku smetany. Dejte na sporák a zahřívejte za stálého míchání při středně nízké teplotě, dokud nezhoustne – asi 10 minut. Přendejte ji do středně velké misky a položte na připravenou ledovou lázeň. Míchejte do vychladnutí. Do vychladlé směsi přidejte dýňové pyré, vanilkový extrakt, koření a sůl. V malé misce smíchejte 1 polévkovou lžíci rumu a 1 lžičku želatiny. Zahřejte zbývající lžíci rumu a vmíchejte do želatinové směsi, dokud se nerozpustí. Jemně ji zašlehejte do dýňové směsi. Ušlehejte 1/2 šálku smetany dotuha a vmíchejte do dýňové směsi.
Zbylou smetanu a cukr vyšlehejte dotuha. Do misek naplňte dýňovou pěnu, na ni dejte šlehačku a navrch ji posypte nastrouhanou hořkou čokoládou. Nechte dezert přes noc vychladit v lednici. Podávejte studený.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…