
Sváteční jarní menu
Vajíčková pomazánka se sýrem cottage
- 1 sýr cottage
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
- nasekaná pažitka
Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, přidejte sýr cottage, lžíci změklého másla, osolte a opepřete a rozmíchejte na hladkou pomazánku. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku. Pomazánku mažte na čerstvé, trochu opečené pečivo,

Kopřivová polévka
- 4 vejce
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 2 mrkve
- 1 pórek
- 400 g kopřiv
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř
- 1,5 l vody nebo vývaru
Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle. Přisypte k ní na kostičky nakrájenou mrkev a pórek na půlkolečka. Nakonec přidejte kopřivy, krátce též orestujte, zalijte vodou nebo vývarem a vařte, dokud zelenina nezměkne. Uvařenou polévku rozmixujte, osolte, opepřete a vmíchejte smetanu. Podávejte s natvrdo uvařeným vejcem.

Aspiková vejce
- 350 ml sladkokyselého okurkového nálevu
- 200 g vařeného kuřecího masa nebo šunky
- 20 g sypké želatiny
- 3 lžíce sterilovaného hrášku
- 2 lžíce petrželky
- 1 uvařená mrkev
- 8 nerozklepnutých syrových vajec
- cukr a ocet na dochucení
- olej na vymazání skořápek
- štětec, obal na vejce
Syrová vejce umyjte, na širším konci nožíkem naťukejte malinkou dírku a tu opatrně zvětšete na průměr asi 2 cm. Obsah ze skořápek vylijte do misky a uchovejte na pozdější použití. Skořápky důkladně vypláchněte horkou vodou a nechte uschnout. Pak vnitřky skořápek pomocí štětce zlehka vytřeme olejem a postavte je do obalu na vejce. V kastrůlku zahřejte okurkový nálev, vmíchejte želatinu a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím do mísy nakrájejte na velice drobné kostičky kuřecí maso nebo šunku a uvařenou mrkev. Přidejte hrášek a petrželku, vše promíchejte a touto směsí pomocí kávové lžičky naplňte vaječné skořápky. Nabobtnalou želatinu mírně zahřejte, metličkou důkladně promíchejte a nalijte do naplněných skořápek. Opačným koncem kávové lžičky můžete obsah ve skořápkách opatrně promíchat, aby se želatina dostala přes nakrájené suroviny hezky ke dnu. Dejte do lednice na 3 hodiny ztuhnout, můžete nechat i přes noc, chutě se tak lépe propojí.

Žloutková pěna
- 270 g uvařených vaječných žloutků
- 200 g másla
- 30 g sardelové pasty
- citronová šťáva
- sůl
- sterilovaná okurka
- pažitka či petrželka
Uvařené vaječné žloutky vyšlehejte se změklým máslem, sardelovou pastou, trochou citronové šťávy a soli do hladké pěny. Touto pěnou můžete plnit půlky natvrdo uvařených vajec, nebo ji můžete mazat na kolečka nakrájená z čerstvých rohlíků. Vejce či jednohubky pak nazdobte sterilovanou okurkou nakrájenou na kolečka a posypte nadrobno nasekanou pažitkou či petrželkou.

Pomalu pečené jehněčí
- 1 kg jehněčí kýty s kostí
- sůl, pepř
- 8 stroužků česneku
- 4 velké mrkve
- řapíkatý celer
- máslo
- čerstvý rozmarýn
Očištěné jehněčí maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte, přidejte podrcený čerstvý rozmarýn a nechejte marinovat v lednici minimálně přes noc, nejlépe celý den. Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Pečte na 90 °C asi osm hodin, v pekáčku s víkem. Druhý den do pekáčku přidejte očištěnou pokrájenou zeleninu – mrkev a celer – a snítky rozmarýnu. Zvyšte teplotu na 120 °C a ještě asi hodinu až dvě dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, když je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny zvýšit teplotu na 160 °C a dopéct ho trochu do křupava. Podávejte například s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.