Šup s tím do skleničky!

Není nad zdravou ovocnou snídani nebo svačinku ve skle. A když si ji připravíte do skleničky s uzávěrem, můžete si ji vzít s sebou na výlet či na piknik.

Pestrý chia pudding

Doba přípravy: 30 minut (+ přes noc) * Počet porcí: 6–8

Na základní vrstvu:

  • 1 šálek mléka (kravské nebo sójové, kokosové, mandlové apod.)
  • 4 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce medu (javorového sirupu, datlového sirupu apod.)

Na bílou vrstvu:

  • 120 ml mléka
  • 1 banán
  • 2 lžíce medu
  • ¼ sáčku želatinového ztužovače za studena

Na žlutou vrstvu:

  • 120 ml mléka
  • 4 zralé meruňky
  • 2 lžíce medu
  • ¼ sáčku želatinového ztužovače za studena

Na růžovou vrstvu:

  • 4–5 jahod
  • 6–8 malin
  • 1 banán
  • 2 lžíce medu

Na ozdobení:

  • čerstvé jahody, maliny, borůvky, kiwi a další ovoce podle chuti
1 Základní chia pudink snadno připravíte tak, že smícháte mléko s medem a chia semínky a necháte směs přes noc v lednici nabobtnat.

2 Na bílou vrstvu – banán rozmixujte a smíchejte s medem a mlékem. Želatinový ztužovač nasypte do misky s troškou vody (podle návodu na sáčku) a metličkou asi půl minuty ručně šlehejte. Pak přidejte banánovou směs a dobře prošlehejte.

3 Na žlutou vrstvu – vypeckované meruňky rozmixujte, smíchejte s mlékem a medem a dále postupujte jako u bílé vrstvy.

4 Na růžovou vrstvu – jahody, maliny a banán rozmixujte, přidejte med a dobře směs promíchejte.

5 Ve skleničkách střídavě vrstvěte připravený chia pudink s čerstvým ovocem a barevnými vrstvami podle chuti. Vršek nazdobte čerstvým ovocem. Před podáváním nechte vychladit a ztuhnout v lednici.

 


Skvělá chia semínka

Obsahují hodně vlákniny, velké množství nenasycených mastných omega-3 kyselin, jsou bohatým zdrojem bílkovin, vápníku, železa, vitaminů skupiny B či vitaminů A, C a E. Semínka jsou schopna navázat vodu až do dvanáctinásobku svého objemu. Tím vytvoří hustý gel, který působí pozitivně na trávení.


Domácí müsli s jogurtem a ovocem

Doba přípravy: 20 minut * Počet porcí: 4

  • 300 g selského jogurtu
  • čerstvé ovoce podle chuti (jahody, maliny, borůvky apod.)
  • 2 lžíce medu

Na müsli:

  • 200 g ovesných vloček
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst lískových oříšků
  • hrst loupaných mandlí
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce medu

1 Ořechy a mandle nasekejte na kousky. Ovesné vločky nasucho opražte na pánvi, dokud nezačnou mírně zlátnout. Přidejte lžíci másla, mandle i ořechy a společně trochu osmahněte. Pak vmíchejte asi 2 lžíce medu, promíchejte, odstavte a nechte vychladnout.

2 Selský jogurt promíchejte s medem. Do skleniček nasypte vrstvu domácího müsli, přidejte vrstvu medového jogurtu, navrch naskládejte čerstvé ovoce a svačinka je hotová!

 

 

Panna cotta s borůvkovým želé

Doba přípravy: 45 minut (+ 4 + 3 hod chlazení) * Počet porcí: 4

  • 2 rovné lžičky práškové želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 50 g vanilkového cukru

Na želé:

  • 150 g borůvek
  • 150 ml vody
  • 2 vrchovaté lžíce cukru
  • 2 rovné lžičky práškové želatiny

1 Želatinu smíchejte se 2 lžícemi vody a nechte asi 5 minut nabobtnat. Smetanu vlijte do kastrůlku, přidejte vanilkový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Odstavte, přidejte želatinu a pečlivě ji rozmíchejte. Směs přeceďte, aby v ní nebyly žmolky, a nalijte do skleniček. Nechte aspoň 4 hodiny vychladit.

2 Potom si připravte borůvkové želé – želatinu smíchejte se 3 lžícemi studené vody a nechte nabobtnat. Borůvky rozmačkejte, vložte je společně s vodou a cukrem do kastrůlku, přiveďte k varu a zvolna vařte asi 5 minut. Poté odstavte, rozmixujte, přidejte nabobtnalou želatinu, pečlivě rozmíchejte a ještě horké přeceďte přes sítko, aby bylo želé čiré.

3 Hotové želé nalijte na připravenou panna cottu. Nechte aspoň 3 hodiny ztuhnout. Před podáváním ozdobte čerstvými borůvkami.

 

Malinový krém s mascarpone

Doba přípravy: 20 minut (+ 60 minut chlazení) * Počet porcí: 4

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 300 g malin
  • 3–4 lžíce cukru

1 Asi třetinu malin dejte stranou, zbylé dvě třetiny rozmixujte a propasírujte přes sítko. Malinové pyré utřete s cukrem, dokud se nerozpustí. Poté ho vmíchejte do mascarpone a dobře prošlehejte.

2 Smetanu ušlehejte s cukrem a šlehačku dobře vmíchejte do malinové směsi. Malinovým krémem naplňte skleničky a dejte aspoň na hodinu vychladit do lednice.

3 Před podáváním dezert nazdobte zbylými čerstvými malinami.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek