Pečeme s jablky

Jablečný koláč, moučník, závin či křehké cukroví plněné jablky – vyberte si z rozmanitých laskomin a pozvedněte letošní jablečnou úrodu na vyšší úroveň…


Mušličky s jablečnou nádivkou

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g másla
  • 250–300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • skořicový cukr na obalení

Na náplň:

  • 600 g jablek
  • 1 hrst hrozinek
  • 1 hrst strouhaných vlašských ořechů

1 Z tvarohu, másla, mouky a soli připravte těsto a nechte ho asi půl hodiny odstát. Pak ho vyválejte válečkem na plát silný asi 3 mm a vykrajujte kolečka s průměrem asi 6 cm.

2 Připravte si náplň – z nahrubo nastrouhaných jablek vymačkejte přebytečnou šťávu a promíchejte je s hrozinkami a ořechy. Do středu kolečka dejte trochu náplně, přehněte a okraje dobře stlačte. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dorůžova. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí a nechte vychladnout.

 


Křehké rohlíčky

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g kysané smetany
  • špetka soli
  • moučkový cukr na obalení

Na náplň:

  • strouhaná jablka
  • cukr
  • skořice
  • sekané ořechy

1 Ze změklého másla, mouky, špetky soli a kysané smetany vypracujte těsto a nechte ho v chladu v sáčku aspoň půl hodiny (nebo déle) odpočinout. Ze strouhaných jablek s ořechy, cukrem a skořicí připravte náplň.

2 Odpočinuté těsto rozdělte na 4 části, z každé vyválejte kulatý plát silný asi 2–3 mm a rozdělte ho na 8 výsečí. Na kraj každé dejte trochu náplně a srolujte do tvaru rohlíčku. Pečte asi 15–20 minut při 180 °C. Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkovém cukru.

 


Jablečný závin z tvarohového těsta

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 250 g másla
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 vejce na potření

Na náplň

  • jablka
  • mletá skořice
  • cukr krupice

1 Z mouky, prášku do pečiva, tvarohu a tuku zpracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2 díly. Každý díl na pomoučněném vále tence rozválejte.

2 Nastrouhaná (nebo na kousky nakrájená) jablka smíchejte s cukrem a skořicí a rozložte na těsto. Zabalte 2 záviny, přeneste je na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte na 200 °C asi 20 minut dorůžova.

 


Pečená plněná jablka

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 4 velká jablka
  • 60 g ovesných vloček
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce nasekaných ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky másla
  • skořice
  • muškátový oříšek

1 Jablka rozpulte a vydlabejte jádřinec. Ovesné vločky promíchejte s ořechy a rozinkami, okořeňte skořicí a špetkou muškátového oříšku, přidejte rozpuštěné máslo a med, rozmíchejte a směsí naplňte jablka.

2 Jablka dejte na plech potažený pečicím papírem a pečte při 175 °C asi 15–20 minut.

 


Křehký jablkový koláč

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 8 lžic mléka
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 1 kg strouhaných jablek
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 lžic krupicového cukru

1 Mouku smíchejte s kypřicím práškem, přidejte změklý tuk, cukr, mléko a vypracujte hladké těsto. Rozdělíme ho na poloviny. První polovinu rozválejte na placku a vyložte s ní vymaštěný a vysypaný plech. Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem a pudinkovým práškem a náplň rozprostřete na těsto. Náplň překryjte druhou rozválenou polovinou těsta.

2 Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Vychladlý pocukrujte a krájejte na čtverce.

 


Nadýchaný jablkový moučník

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 8

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 velká vejce
  • 3 lžíce rumu
  • 2 velká sladká jablka
  • 2 lžíce cukru na posypání

1 Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, zašlehejte postupně vejce rum. do mokré směsi pak po částech vmíchejte moučnou směs a na kostičky nakrájená oloupaná jablka.

2 Těsto rozetřete do vyšší koláčové formy vyložené pečicím papírem, posypte dvěmalžícemi cukru a pečte při 175 °C asi 40 minut dorůžova.

 


Slavnostní jablkový koláč

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 8

  • 1 balíček křehkého těsta
  • 1 kg jablek
  • 100 g másla
  • 125 g cukru

Na vrchní vrstvu:

  • 4–5 pěkných velkých jablek
  • 2 lžíce cukru
  • 4–5 lžic meruňkového džemu
  • smetana k podávání

1 Rozválené křehké těsto rozložte do kulaté koláčové formy, dno propíchejte, zatižte fazolemi a 15 minut předpečte v troubě na 180 °C. 1 kg jablek oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Dejte je do hrnce se 2 lžícemi vody a máslem a rozvařte na hustou kaši. Pak ji přes síto propasírujte. Vraťte do hrnce, přidejte cukr a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.

2 Jablka na vrchní vrstvu nakrájejte na plátky. Jablečné pyré rozetřete na vychladlý předpečený korpus a navrch pěkně (do tvaru květu) naskládejte nakrájená jablka. Posypte cukrem a dejte péct asi na 35 minut. Rozehřejte meruňkový džem s 1 lžící vody a potřete jím ještě horký koláč. Podávejte s kopečkem ušlehané smetany.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek