Špenát v jarní kuchyni

Dopřejte si pořádnou porci špenátu. Pomáhá proti obezitě, snižuje cholesterol, působí jako antioxidant, má protirakovinné účinky, tlumí záněty, chrání oči a podporuje mozek!

Tradiční špenátová polévka

  • 300 g čerstvého špenátu
  • 50 ml oleje
  • 1 cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • sůl, pepř
  • 4 stroužky česneku
  • zakysaná smetana k podávání

 

Špenát vložte do malého množství vroucí vody se solí, krátce ho povařte a sceďte. Vývar nevylévejte. Na tuku zpěňte cibuli, přidejte mouku a usmažte světlou jíšku. Jíšku zalijte vývarem ze špenátu, mlékem a vodou (podle potřeby) a asi 20 minut vše provařte. Nakonec přidejte česnek, nasekaný špenát a znovu provařte 5 minut. Pokud chcete mít polévku jemně krémovou, ještě ji rozmixujte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.

 

 

Italský  koláč Pasqualina

Na těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 35 ml olivového oleje
  • sůl
  • 350 ml vody (nebo méně, podle potřeby)

Na náplň:

  • 150 ml olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 1 kg špenátu
  • 13 vajec
  • 130 g parmazánu
  • majoránka nebo oregano
  • 500 g sýr ricotty
  • strouhaný muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Mouku vsypte do mísy a postupně přilévejte olej a vodu se solí a vypracujte pružné nelepivé těsto. Hněťte ho na válu asi 5 minut a pak ho rozdělte na 4 díly (2x cca 330 g a 2x cca 150 g). Přikryté utěrkou nechte díly těsta hodinu v chladu odpočívat.

Připravte špenát: na 2 lžících olivového oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte špenát a krátce jej poduste. Podle chuti osolte, opepřete, sejměte z ohně a po chvilce vmíchejte 3 vejce, 60 g parmazánu a majoránku nebo oregano. V jiné míse dohladka našlehejte ricottu, 3 vejce, 30 g parmezánu, trochu muškátového oříšku a soli.

Z prvního bochánku těsta o váze 300 g vyválejte velmi tenký plát a vyložte jím olejem vymazanou formu s odepínacími boky tak, aby těsto převisalo přes okraj. Těsto ve formě po celé ploše potřete olejem. Tenkou placku vyválejte i z druhého většího bochánku a dejte ji na první ve formě. Na dno rovnoměrně navrstvěte špenát, na něj ochucenou ricottu. V ní lžící udělejte sedm jamek – jednu uprostřed a šest okolo – a vyklepněte do nich syrové žloutky (bílky dejte stranou).

Bílky zlehka našlehejte a potřete jimi vršek náplně. Posypte zbylým parmezánem a překryjte tenkou plackou vyválenou ze třetího bochánku. Potřete olejem a přiklopte poslední tenkou plackou těsta z posledního bochánku. Převislé těsto odřízněte a ozdobně zahněte směrem do středu. Koláč pečte 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte lehce zchladlý nebo studený.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek