S sebou na výlet

S sebou na výlet

Špenátové muffiny s kozím sýrem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • máslo na vymazání formy
  • 25 g másla
  • 200 ml mléka
  • 100 g špenátu
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 50 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 120 g kozího sýra

1 Formu na muffiny vymažte máslem. Mléko zahřejte a rozpusťte v něm máslo, přidejte nasekaný špenát a minutu povařte. Nechte trochu vychladnout.

2 V míse smíchejte mouku se sodou a práškem do pečiva. Přidejte nastrouhaný tvrdý sýr, kozí sýr, vejce a mléko se špenátem. Promíchejte, naplňte do formy a pečte asi 20 minut při 190 °C.

 


Italské panini s mozzarellou

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 8 plátků toustového chleba
  • 200 g mozzarelly
  • 2 rajčata
  • rukola
  • čerstvá bazalka
  • červená cibule
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

1 Mozzarellu, rajčata a cibuli nakrájejte na plátky. Na plátek chleba položte plátky mozzarelly, cibule, rajčat, rukoly, bazalky a opět sýr. Podle chuti osolte a opepřete.

2 Přiklopte druhým plátkem chleba, potřete olivovým olejem a krátce zapečte v kontaktním grilu.

 

 


Pita chleby s tuňákovou pomazánkou

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 100 g tuňáka (v oleji, kousky)
  • 1 šalotka
  • 2 nakládané okurky
  • 4 vejce
  • pažitka
  • 100 g čerstvého sýra (např. Lučiny)
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • 4 pita chleby
  • listový salát
  • 2 rajčata

1 Tuňáka sceďte a dejte do mísy. Přidejte nadrobno nasekané kyselé okurky, šalotku, pažitku a vejce. Přidejte čerstvý sýr, majonézu, hořčici, osolte, opepřete a podle potřeby dochuťte citronovou šťávou.

2 Pita chleba nechte chvilku rozpéct v troubě a podélně ho rozřízněte. Vložte do něj salátové listy a plátky nakrájeného rajčete. Nakonec jej naplňte pomazánkou.

 

 


Mini quiche s pórkem a cuketou

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 1 balíček křehkého těsta
  • 2 lžíce másla
  • 1 menší pórek
  • 200 g cukety
  • 200 ml smetany
  • 2 vejce
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra
  • sůl
  • pepř

1 Pórek nakrájejte na kolečka a orestujte na másle. dejte do mísy, přidejte smetanu a vejce a rozšlehejte. Vmíchejte nastrouhaný sýr, osolte a opepřete.

2 Křehké těsto vložte do forem na tartaletky, naplňte do 3/4 pórkovou směsí, navrchu poklaďte cuketou nakrájenou na kolečka a pečte asi 20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Levandulová inspirace

Levandulová inspirace

Milujete levanduli? Pusťte se do jejího pěstování, nebo si ji pořiďte sušenou. Je krásná, pomůže vám relaxovat a navodit pocit klidu a pohody.

Celý článek

Namnožte si levanduli

Namnožte si levanduli

Pečovat o levanduli zvládne každý. Můžete si ji vypěstovat ze semínek, nebo jednodušeji z takzvaných řízků. Poradíme vám, jak na to.

Celý článek

Věnec z kulatých bodláků

Věnec z kulatých bodláků

Bělotrn modrý, kterému se také říká kulatý bodlák, roste běžně na loukách, ale pěstuje se i jako okrasná trvalka. Kvete od července do září, a tak si ještě ne zcela rozkvetlé modrofialové květy nezapomeňte nasušit, abyste si z nich mohli vytvořit pěkný věnec.

Celý článek

Suvenýr z Portugalska? Korek!

Suvenýr z Portugalska? Korek!

Chystáte se na dovolenou k moři? Pokud zamíříte do Portugalska, pak se nejspíš setkáte se zdejším tradičním řemeslem – zpracováním korku. Co všechno se z něj dá vyrobit? Vydejte se s námi na výlet.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.