Lehké obědy

Chcete odlehčit svůj jídelníček a zařadit do něj více zdraví prospěšných potravin? Nezapomínejte pravidelně přidávat porci zeleniny i do svého obědového menu.

Zapečený chřest s lososem a rozmarýnem

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 4

  • 600 g filetů z lososa
  • citronová šťáva
  • 4 lžíce másla
  • 500 g chřestu
  • 2 cibule
  • čerstvý rozmarýn
  • 100 g strouhaného polotvrdého sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • 150 g smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

 

1 Lososa nakrájejte na větší kousky, zakápněte citronovou šťávou, osolte, opepřete a nechte stranou marinovat. Chřest oloupejte, zdřevnatělé konce odkrojte a 5 minut povařte v osolené vodě. Pak ho nakrájejte na kousky dlouhé asi pět centimetrů.

2 Zapékací mísu vymažte máslem, do ní dejte chřest, cibuli nakrájenou na kolečka, kousky lososa a snítky rozmarýnu. Vše osolte a opepřete.

3 Na menší pánvi přiveďte za stálého míchání k varu zakysanou smetanu spolu se smetanou ke šlehání, poté přisypte polovinu dávky strouhaného sýra, ochuťte solí a pepřem a povařte do husté konzistence. Omáčkou přelijete lososa s chřestem. Nakonec omáčku posypte zbývajícím sýrem. Zapékejte v troubě při 200 °C asi 15 až 20 minut. Podávejte s vařenými brambory.

 

 

 


Jarní quiche s hráškem a lososem

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 6

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 5 vajec
  • 150 g zeleného hrášku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 60 ml mléka
  • 1 jarní cibulka
  • 1 kypřicí prášek
  • 3 lžíce studené vody
  • 200 g filetů z lososa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 125 ml smetany
  • 60 g polotvrdého sýra
  • 1 lžíce kopru

 

1 Z mouky s kypřicím práškem, másla, vejce a studené vody vypracujte hladké těsto. Nechte v lednici 10 minut odpočinout. Lososa osolte a opepřete, pokapejte olejem a citronovou šťávou a dejte na 10–15 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C.

2 Těsto rozválejte na placku a dejte ji do formy na koláč. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 12–15 minut. Pak vyndejte a teplotu trouby snižte na 160 °C.

3 Hotového lososa zbavte kůže a natrhejte na kousky. V misce rozmíchejte vejce, přidejte smetanu a mléko, osolte a opepřete a zamíchejte. Upečený korpus posypte kousky lososa, hráškem, sýrem, jarní cibulkou, zalijte vaječnou směsí a posypejte koprem. Dejte do trouby a pečte ještě 25–30 minut.

 

 

Krémové rizoto s hráškem

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 400 g rýže Arborio či Carnaroli
  • 200 g mladého zeleného hrášku
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 750–1000 ml zeleninového vývaru
  • 150 g parmazánu
  • 1 větší bílá cibule
  • máslo
  • bílý pepř, sůl

 

1 V hlubší pánvi nechte na kousku másla zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přisypte rýži a chvíli ji na opékejte. Zalijte vínem a povařte, aby vyprchal alkohol. Pak přilijte naběračku horkého zeleninového vývaru a za občasného mícháni nechte rýži vařit. Když se tekutina vyvaří, opět vývar přilijte. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud rizoto nezíská krémovou konzistenci (asi 15–25 minut).

2 Přidejte čerstvý mladý zelený hrášek, promíchejte a nechte ho v rizotu prohřát. Osolte, opepřete a na závěr do rizota vmíchejte lžičku másla.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Sladký zelený hrášek

Sladký zelený hrášek

Mladý zelený hrášek obsahuje spoustu vitaminů a stopových prvků. Navíc je velmi chutný a má krásnou barvu, díky které získá vaše menu tu správnou jarní atmosféru!

Celý článek

Oslaďte si život!

Oslaďte si život!

Zlepšete si náladu domácím dezertem jako od babičky. Co třeba tradiční věnečky z odpalovaného těsta s čerstvými jahodami nebo svěží citronový koláč s krémovou náplní?

Celý článek

Tvarohové mlsání

Tvarohové mlsání

Tvaroh je výborný čerstvý, ochucený trochou cukru a ovoce, ale můžete ho přidat i do těsta. Pochutnejte si na lahodném ovocném dezertu nebo na lehounkých tvarohových knedlíčcích.

Celý článek

Přečtěte si

Podlahy se vzhledem dřeva

Podlahy se vzhledem dřeva

www.chatar-chalupar.cz

Kvalitní podlaha je základ každého interiéru, kritéria jejího výběru má ale každý trochu odlišná. Zatímco někdo vychází z objektivních požadavků na odolnost povrchu, jiný dává přednost svým pocitům.

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

www.floranazahrade.cz

Už delší čas toužíte po letním vaření ve speciálním zahradním domku, honí se vám hlavou spousta otázek, ale na konzultaci s architektem ještě nedošlo? Nevadí, vyzpovídali jsme zkušeného odborníka za vás.