Lehké obědy

Chcete odlehčit svůj jídelníček a zařadit do něj více zdraví prospěšných potravin? Nezapomínejte pravidelně přidávat porci zeleniny i do svého obědového menu.

Zapečený chřest s lososem a rozmarýnem

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 4

  • 600 g filetů z lososa
  • citronová šťáva
  • 4 lžíce másla
  • 500 g chřestu
  • 2 cibule
  • čerstvý rozmarýn
  • 100 g strouhaného polotvrdého sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • 150 g smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

 

1 Lososa nakrájejte na větší kousky, zakápněte citronovou šťávou, osolte, opepřete a nechte stranou marinovat. Chřest oloupejte, zdřevnatělé konce odkrojte a 5 minut povařte v osolené vodě. Pak ho nakrájejte na kousky dlouhé asi pět centimetrů.

2 Zapékací mísu vymažte máslem, do ní dejte chřest, cibuli nakrájenou na kolečka, kousky lososa a snítky rozmarýnu. Vše osolte a opepřete.

3 Na menší pánvi přiveďte za stálého míchání k varu zakysanou smetanu spolu se smetanou ke šlehání, poté přisypte polovinu dávky strouhaného sýra, ochuťte solí a pepřem a povařte do husté konzistence. Omáčkou přelijete lososa s chřestem. Nakonec omáčku posypte zbývajícím sýrem. Zapékejte v troubě při 200 °C asi 15 až 20 minut. Podávejte s vařenými brambory.

 

 

 


Jarní quiche s hráškem a lososem

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 6

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 5 vajec
  • 150 g zeleného hrášku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 60 ml mléka
  • 1 jarní cibulka
  • 1 kypřicí prášek
  • 3 lžíce studené vody
  • 200 g filetů z lososa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 125 ml smetany
  • 60 g polotvrdého sýra
  • 1 lžíce kopru

 

1 Z mouky s kypřicím práškem, másla, vejce a studené vody vypracujte hladké těsto. Nechte v lednici 10 minut odpočinout. Lososa osolte a opepřete, pokapejte olejem a citronovou šťávou a dejte na 10–15 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C.

2 Těsto rozválejte na placku a dejte ji do formy na koláč. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 12–15 minut. Pak vyndejte a teplotu trouby snižte na 160 °C.

3 Hotového lososa zbavte kůže a natrhejte na kousky. V misce rozmíchejte vejce, přidejte smetanu a mléko, osolte a opepřete a zamíchejte. Upečený korpus posypte kousky lososa, hráškem, sýrem, jarní cibulkou, zalijte vaječnou směsí a posypejte koprem. Dejte do trouby a pečte ještě 25–30 minut.

 

 

Krémové rizoto s hráškem

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 400 g rýže Arborio či Carnaroli
  • 200 g mladého zeleného hrášku
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 750–1000 ml zeleninového vývaru
  • 150 g parmazánu
  • 1 větší bílá cibule
  • máslo
  • bílý pepř, sůl

 

1 V hlubší pánvi nechte na kousku másla zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přisypte rýži a chvíli ji na opékejte. Zalijte vínem a povařte, aby vyprchal alkohol. Pak přilijte naběračku horkého zeleninového vývaru a za občasného mícháni nechte rýži vařit. Když se tekutina vyvaří, opět vývar přilijte. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud rizoto nezíská krémovou konzistenci (asi 15–25 minut).

2 Přidejte čerstvý mladý zelený hrášek, promíchejte a nechte ho v rizotu prohřát. Osolte, opepřete a na závěr do rizota vmíchejte lžičku másla.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek