Foto: Unsplash

3 skvělé tipy na polévky, které zahřejí a zasytí

Připravte si s námi tradiční českou rybí polévku. Nebo raději vyzkoušíte polský boršč s nudlovými oušky či krémovou houbovou polévku jako od babičky?

Polský boršč s oušky

Budete potřebovat:

  • 2 větší červené řepy
  • 2 cibule
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • petrželovou nať nebo libeček
  • bobkový list
  • nové koření
  • 1 lžičku cukru
  • 1–2 lžíce octa
  • sůl
  • 1 kostku zeleninového vývaru (nebo čerstvý vývar)

Na nudlová ouška:

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml studené vody
  • trošku soli
  • řepné pyré
  • zakysanou smetanu k podávání

Postup:

Zeleninu nakrájejte, zalijte vodou (asi 3–4 litry) a dejte vařit s kostkou zeleninového vývaru (můžete použít čerstvý vývar), bobkovým listem, novým kořením a čerstvou petrželovou natí. Uvařte doměkka a nať z polévky vyjměte. Dochuťte solí, cukrem a octem.

Větší část zeleniny z polévky vyberte a rozmixujte. Toto pyré použijete jako náplň do oušek, která budete servírovat v polévce. Pyré dochuťte solí a pepřem.

Ingredience na těsto smíchejte a vypracujte hladké a pružné těsto. Vyválejte ho na tenký plát a větší sklenicí vykrajujte kolečka. Každé naplňte lžičkou pyré, přeložte, uzavřete do půlměsíce a rohy spojte a zmáčkněte do tvaru ouška. Vhazujte je do vroucí osolené vody. Jsou uvařená, když vyplavou na povrch.

Do každého talíře vložte ouška, zalijte je polévkou i s kousky vařené zeleniny a posypte čerstvými bylinkami. Můžete podávat se lžící zakysané smetany.

 

Foto: Shutterstock

Tradiční rybí polévka

Budete potřebovat:

  • 500 g rybích kostí
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 bobkových lístků
  • sůl
  • 2 l vody
  • 300 g kořenové zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1,5 l rybího vývaru
  • 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí
  • 1 svazek petrželky
  • špetka muškátový květu
  • pepř
  • sůl

Na krutonky:

  • 150 g veky
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g másla
  • sůl

Postup:

Do studené vody vložte rybí kosti a zeleninu, přiveďte je k varu, stáhněte plamen, seberte pěnu, přidejte koření a nechte mírně probublávat asi 1 hodinu. Pak přes husté síto vývar sceďte.

Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájejte nadrobno, orestujte na másle, zaprašte moukou, zalijte trochou zchladlého vývaru, zavařte jíšku a krátce provařte. Dolijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené rybí maso (popřípadě jikry a mlíčí, které jste si uvařili zvlášť v osolené vodě) a dochuťte solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem

Veku nakrájejte na kostičky a orestujte na másle. Nakonec přidejte utřený česnek se solí. Hotovou polévku podávejte s krutonky a nasekanou petrželkou.

 

Foto: Shutterstock

 

Krémová houbová polévka

Budete potřebovat:

  • 700 g hub (čerstvých nebo sušených)
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 700 ml kuřecího vývaru
  • sůl, pepř
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 hrst petrželky

Postup:

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. (Můžete použít i sušené, předem namočené houby nebo kombinaci čerstvých a sušených hub). Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub odložte stranou.

Přidejte jemně nasekanou cibuli s drceným česnekem a tymiánem a opékejte asi 3 minuty. Přilijte vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a 20 minut vařte. Pak polévku rozmixujte a ochuťte solí, pepřem a kmínem.

Přidejte odložené houby a podávejte se smetanou a jemně nasekanou petrželkou.

 

Foto: Shutterstock


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek