Slavnostní dorty

Vánoční svátky i oslava příchodu nového roku vyžaduje speciální menu, na kterém by neměl chybět ani velký dort pro všechny zúčastněné. Upečte si ho podle našeho receptu.


Velký čokoládový dort

Budete potřebovat

  • 225 g 75% hořké čokolády
  • 750 g cukru
  • 750 g polohrubé mouky
  • 1 1/2 lžičky sody bikarbony
  • 1 lžička soli
  • 500 ml horké vody
  • 10 lžiček kakaového prášku
  • 250 ml smetany
  • 250 ml oleje
  • 4 velká vejce

na krém:

  • 550 g čokolády na vaření
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kukuřičného sirupu
  • 450 g mírně změklého másla
  • 250 g moučkového cukru

Troubu předehřejte na 175 °C. Připravte si tři dortové formy o průměru 20 nebo 23 cm. Dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte olejem. Ve vodní lázni rozehřejte 75% čokoládu. Ve velké míse promíchejte mouku s cukrem, sodou a solí. V jiné misce smíchejte horkou vodu s kakaem, přidejte smetanu a olej a vyšlehejte. Mokrou směs důkladně vmíchejte do suché směsi a pak postupně přimíchejte lehce rozšlehaná vejce. Nakonec vmíchejte zchladlou roztavenou čokoládu. Těsto vlijte do dortových forem a pečte 40–45 minut. Mezitím si připravte krém: čokoládu nasekejte na menší kousky a dejte ji do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu tak, aby byla horká, ale aby se nevařila. Nalijte ji do čokolády, nechte směs 5–10 minut stát a pak smetanu s čokoládou dohladka rozmíchejte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, vmíchejte kukuřičný sirup a pak do másla zapracujte čokoládovou směs. Dejte asi na 15 minut vychladit do lednice a poté krém vyšlehejte. Opět nechte zchladit a pak vyšlehejte – opakujte, dokud krém nebude dostatečně pevný. Nakonec jednotlivé korpusy pomažte krémem, složte na sebe a celý dort ještě pěkně krémem potřete.

 

Trojbarevný dort

Budete potřebovat

  • 180 g másla
  • 180 g cukru
  • 3 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 180 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 50 g bílé čokolády
  • 50 g mléčné čokolády
  • 50 g hořké čokolády
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 lžičky kakaa

na krém:

  • 125 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g krémového sýra
  • 150 ml smetany ke šlehání

Předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si tři dortové formy o průměru 20 nebo 23 cm. Dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte olejem. Všechny 3 druhy čokolády rozehřejte ve vodní lázni v samostatných miskách. dejte stranou. Elektrickým mixérem vyšlehejte v míse máslo s cukrem do pěny, postupně pomalu přidejte vejce, 3 lžíce mléka a poté zapracujte mouku s kypřicím práškem. Těsto pak rozdělte na 3 stejné díly do 3 misek.
Na bílou vrstvu: z první misky naberte lžíci těsta a rychle ji rozmíchejte v rozehřáté bílé čokoládě. Potom tuto čokoládovou směs opatrně zamíchejte spolu s vanilkovým extraktem do zbytku těsta v první misce. Těsto rozetřete do první dortové formy.
Na světle hnědou vrstvu: opět naberte lžíci těsta z druhé misky, rozmíchejte ji v rozehřáté mléčné čokoládě a tuto směs pak vmíchejte do těsta v druhé misce. Těsto naplňte do druhé dortové formy.
Na tmavě hnědou vrstvu: lžíci těsta z třetí misky rozmíchejte v hořké čokoládě a směs pak vmíchejte spolu s kakaem do zbytku těsta v třetí misce. naplňte i třetí dortovou formu.
Všechny tři vrstvy pečte 20–25 minut, nechte asi 2 minuty zchladnout, vyjměte z forem a nechte vychladnout na mřížce.
Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem dohladka. Poté do směsi zašlehejte krémový sýr, a nakonec vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu.
Dort sestavte z jednotlivých vrstev promazaných krémem a ze všech stran jej krémem potřete.

 


Kokosový dort Raffaello

Budete potřebovat

  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 5 lžic oleje

Na krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g bílé čokolády
  • 160 g kokosu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • kokos
  • rum

Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh. Postupně po jednom zašlehejte žloutky a po lžících olej. Nakonec do pěny vmíchejte vařečkou mouku. Těsto rozetřete do kulaté formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Pečte asi 25 minut při 190 °C. Necháme vychladnout.
Připravte krém: smetanu nalijte do kastrůlku a zahřejte. Do horké smetany nasypte na kousky nalámanou čokoládu a za stálého míchání směs přiveďte k varu. Necháme povařit půl minuty, odstavte z plotýnky a za občasného zamíchání nechte vychladnout. Pak dejte směs do lednice pořádně vychladit (nejlépe přes noc).
Korpus vodorovně rozřízněte na dvě nestejně velké části (asi 1/3 a 2/3). Tenčí část bude tvořit základ dortu, větší část rozdrobíte. Vychlazenou čokoládovou smetanu ušlehejte do tuha (ručním elektrickým šlehačem asi pět minut). Do ní vmíchejte větší polovinu drobků z korpusu a kokos, pak postupně přimíchávejte další drobky, dokud nevznikne hustá hmota. Korpus vložte do rozevíracího dortového kruhu, pokropte podle chuti rumem a rozetřete na něj šlehačkovo-drobkovou hmotu. Poté dejte do lednice vychladit. Zatím ušlehejte šlehačku se ztužovačem. Dort vyjměte z kruhu, a natřete na něj všechnu šlehačku. Celý povrch posypte kokosem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Stylový stojan na tužky

Stylový stojan na tužky

Máte rádi na pracovním stole pořádek? Pak jistě oceníte jednoduchý stylový domek na organizaci psacích potřeb. Snadno si jej vyrobíte z dřevěných hranolů.

Celý článek

Něžné kouzlení s květinami

Něžné kouzlení s květinami

Cestu ke šperkařině si Kateřina Loukotová našla až v dospělosti. Vydala se cestou neprošlapanou. Občas zakopla, ale nikdy to nevzdala. Dnes ji její jedinečné šperky, v nichž se zrcadlí příroda, a hlavně květiny, uživí. Nesou jméno Dandylion.

Celý článek

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Celý článek

Růže z juty

Růže z juty

Vytvořte si s námi květinové aranžmá, které vám zaručeně neuvadne a budete se z něj moci těšit třeba celý rok. Jeho základem jsou atraktivní růže z přírodního textilu.

Celý článek

Přečtěte si

Vymalujte si sami!

Vymalujte si sami!

www.chatar-chalupar.cz

Chceme vás inspirovat k tomu, abyste se do malování interiérů pustili sami. Dá se to zvládnout, ale vyžaduje to trochu strategie a předem promyšlené nákupy. Postupujte systematicky a nepodceňujte kroky, ke kterým se už nepůjde vrátit.

Zelené hnojení

Zelené hnojení

www.floranazahrade.cz

Nemáte možnost dopřát svým záhonům pravidelnou dávku chlévské mrvy? Rostliny přesto nemusejí trpět nedostatkem živin. Nahraďte ho zeleným hnojením.