Slavnostní dorty

Vánoční svátky i oslava příchodu nového roku vyžaduje speciální menu, na kterém by neměl chybět ani velký dort pro všechny zúčastněné. Upečte si ho podle našeho receptu.


Velký čokoládový dort

Budete potřebovat

  • 225 g 75% hořké čokolády
  • 750 g cukru
  • 750 g polohrubé mouky
  • 1 1/2 lžičky sody bikarbony
  • 1 lžička soli
  • 500 ml horké vody
  • 10 lžiček kakaového prášku
  • 250 ml smetany
  • 250 ml oleje
  • 4 velká vejce

na krém:

  • 550 g čokolády na vaření
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kukuřičného sirupu
  • 450 g mírně změklého másla
  • 250 g moučkového cukru

Troubu předehřejte na 175 °C. Připravte si tři dortové formy o průměru 20 nebo 23 cm. Dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte olejem. Ve vodní lázni rozehřejte 75% čokoládu. Ve velké míse promíchejte mouku s cukrem, sodou a solí. V jiné misce smíchejte horkou vodu s kakaem, přidejte smetanu a olej a vyšlehejte. Mokrou směs důkladně vmíchejte do suché směsi a pak postupně přimíchejte lehce rozšlehaná vejce. Nakonec vmíchejte zchladlou roztavenou čokoládu. Těsto vlijte do dortových forem a pečte 40–45 minut. Mezitím si připravte krém: čokoládu nasekejte na menší kousky a dejte ji do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu tak, aby byla horká, ale aby se nevařila. Nalijte ji do čokolády, nechte směs 5–10 minut stát a pak smetanu s čokoládou dohladka rozmíchejte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, vmíchejte kukuřičný sirup a pak do másla zapracujte čokoládovou směs. Dejte asi na 15 minut vychladit do lednice a poté krém vyšlehejte. Opět nechte zchladit a pak vyšlehejte – opakujte, dokud krém nebude dostatečně pevný. Nakonec jednotlivé korpusy pomažte krémem, složte na sebe a celý dort ještě pěkně krémem potřete.

 

Trojbarevný dort

Budete potřebovat

  • 180 g másla
  • 180 g cukru
  • 3 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 180 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 50 g bílé čokolády
  • 50 g mléčné čokolády
  • 50 g hořké čokolády
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 lžičky kakaa
na krém:

  • 125 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g krémového sýra
  • 150 ml smetany ke šlehání

Předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si tři dortové formy o průměru 20 nebo 23 cm. Dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte olejem. Všechny 3 druhy čokolády rozehřejte ve vodní lázni v samostatných miskách. dejte stranou. Elektrickým mixérem vyšlehejte v míse máslo s cukrem do pěny, postupně pomalu přidejte vejce, 3 lžíce mléka a poté zapracujte mouku s kypřicím práškem. Těsto pak rozdělte na 3 stejné díly do 3 misek.
Na bílou vrstvu: z první misky naberte lžíci těsta a rychle ji rozmíchejte v rozehřáté bílé čokoládě. Potom tuto čokoládovou směs opatrně zamíchejte spolu s vanilkovým extraktem do zbytku těsta v první misce. Těsto rozetřete do první dortové formy.
Na světle hnědou vrstvu: opět naberte lžíci těsta z druhé misky, rozmíchejte ji v rozehřáté mléčné čokoládě a tuto směs pak vmíchejte do těsta v druhé misce. Těsto naplňte do druhé dortové formy.
Na tmavě hnědou vrstvu: lžíci těsta z třetí misky rozmíchejte v hořké čokoládě a směs pak vmíchejte spolu s kakaem do zbytku těsta v třetí misce. naplňte i třetí dortovou formu.
Všechny tři vrstvy pečte 20–25 minut, nechte asi 2 minuty zchladnout, vyjměte z forem a nechte vychladnout na mřížce.
Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem dohladka. Poté do směsi zašlehejte krémový sýr, a nakonec vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu.
Dort sestavte z jednotlivých vrstev promazaných krémem a ze všech stran jej krémem potřete.

 


Kokosový dort Raffaello

Budete potřebovat

  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 5 lžic oleje

Na krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g bílé čokolády
  • 160 g kokosu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • kokos
  • rum

Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh. Postupně po jednom zašlehejte žloutky a po lžících olej. Nakonec do pěny vmíchejte vařečkou mouku. Těsto rozetřete do kulaté formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Pečte asi 25 minut při 190 °C. Necháme vychladnout.
Připravte krém: smetanu nalijte do kastrůlku a zahřejte. Do horké smetany nasypte na kousky nalámanou čokoládu a za stálého míchání směs přiveďte k varu. Necháme povařit půl minuty, odstavte z plotýnky a za občasného zamíchání nechte vychladnout. Pak dejte směs do lednice pořádně vychladit (nejlépe přes noc).
Korpus vodorovně rozřízněte na dvě nestejně velké části (asi 1/3 a 2/3). Tenčí část bude tvořit základ dortu, větší část rozdrobíte. Vychlazenou čokoládovou smetanu ušlehejte do tuha (ručním elektrickým šlehačem asi pět minut). Do ní vmíchejte větší polovinu drobků z korpusu a kokos, pak postupně přimíchávejte další drobky, dokud nevznikne hustá hmota. Korpus vložte do rozevíracího dortového kruhu, pokropte podle chuti rumem a rozetřete na něj šlehačkovo-drobkovou hmotu. Poté dejte do lednice vychladit. Zatím ušlehejte šlehačku se ztužovačem. Dort vyjměte z kruhu, a natřete na něj všechnu šlehačku. Celý povrch posypte kokosem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek