Slavnostní dorty

Upečte si slavnostní sladký dort. Vybrali jsme pro vás několik zaručených a léty prověřených mistrovských kousků.

 

Dort Esterházy

Na těsto:

  • 8 bílků
  • 200 g moučkového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g jemně mletých mandlí
  • 40 g hladké mouky
  • na špičku nože skořice

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 g vanilkového pudinkového prášku
  • 3 žloutky
  • 300 g másla
  • 2–3 lžíce třešňovice
  • 80 g meruňkové zavařeniny
  • 1 lžíce kakaa
  • 2–3 lžíce mandlových plátků

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička oleje

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Bílky rozmíchejte s 2/3 moučkového cukru. Přidejte citronovou kůru, skořici a zbytek cukru. Ušlehejte tuhý lesklý sníh. Mleté mandle smíchejte s moukou a opatrně vmíchejte do sněhu. Na pečicí papír si obkreslete formu o průměru 24 cm a vystřihněte 5 kruhů. Každý kruh tence namažte těstem. Postupně pečte 10–15 minut, až povrch lehce zhnědne. Po vytažení z trouby okamžitě z korpusu stáhněte papír a nechte vychladnout.
Připravte si krém: 2/3 mléka smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem a uveďte do varu. Ve zbytku mléka rozmíchejte pudinkový prášek, žloutky a třešňovici. Metličkou vmíchejte do vařícího mléka. Nechte jednou přejít varem a odstavte. Nechte vychladnout.

Máslo ušlehejte do pěny a po lžičkách postupně vmíchejte do vychladlého pudinku. Z upečených plátů vyberte ten nejrovnější a dejte stranou. Ostatní pláty potírejte krémem a skládejte na sebe. Nechte si trochu krému na potření stran dortu. Plát, který jste si odložili, otočte tak, aby byla rovná a hladká strana na povrchu dortu. Zavařeninu propasírujte, rozehřejeme a potřete jí poslední plát. Ten položte marmeládou nahoru na poslední vrstvu krému a nechte vychladnout. Zbytkem krému potřete stranu dortu a obsypte mandlovými plátky.

Mezitím si připravte polevu. Bílek smíchejte s takovým množstvím cukru, až vznikne hustší kaše. Ručním šlehačem ho ušlehejte do pěny. Po kapkách přidávejte olej. Polevou namažte povrch dortu a dobře rozetřete. 2–3 lžíce polevy smíchejte s kakaem. Připravte si papírový kornoutek, naplňte kakaovou polevou a malujte na dort kruhy, od vnějšího okraje do středu, mezi nimi dělejte asi 2 cm mezery. (Nebo můžete malovat rovné linky.) Nožem nebo špejlí přetínejte kruhy střídavě od středu k obvodu a opačně – od obvodu do středu kruhu, také asi 2 cm od sebe. Pokud jste kreslili linky, přetínejte je kolmo, jako byste kreslili čtverečky – opět střídavě zdola nahoru a shora dolů (viz obrázek). Tak vytvoříte typické zdobení tohoto dortu.

Tuto pochoutku z počátku 19. století si oblíbil uherský ministr zahraničí P. A. Esterházy

 

 

Dort Sacher

Na korpus:

  • 130 g na drobno posekané kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 135 g másla pokojové teploty
  • 150 g moučkového cukru
  • 6 velkých vajec pokojové teploty rozdělených na bílky a žloutky
  • 1 vanilkový lusk
  • 110 g cukru krupice
  • 125 g polohrubé mouka
  • 500 g meruňkové zavařeniny na potření

Na polevu:

  • 200 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 50 g cukru moučka
  • 4 g želatiny
  • 100 ml mléka

Nejprve si připravte korpus: máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vanilkou. Poté postupně zašlehávejte žloutky a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Bílky vyšlehejte s cukrem a přidejte čokoládovou hmotu. Zlehka spojte. Přidejte mouku a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C asi 30 minut.

Zatím si připravte polevu: želatinu namočte do mléka a po nabobtnání rozpusťte nad ohněm. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a cukr a vše do hladka rozmíchejte.

Upečený korpus rozkrojte napůl, potřete zahřátou meruňkovou zavařeninou a spojte. Vychladlý povrch korpusu natřete polevou. Podávejte s ušlehanou šlehačkou.

Recept na svůj slavný dort vytvořil kuchař Franz Sacher už v roce 1832

Dort Napoleon

Na těsto:

  • 250 g másla
  • 75 ml vody
  • 300 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce octa

Na krém:

  • 3 vanilkové pudinky
  • 750 ml mléka
  • 250 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 plechovka karamelového slazeného kondenzovaného mléka

 

Z másla, hladké mouky, žloutku, vody a lžíce octa vypracujte těsto a nechte ho asi 2 hodiny odpočinout v lednici. Pak ho rozdělte na 6–7 dílů, a ty postupně rozválejte na pomoučeném vále na tenké placky, z nichž vyříznete kruhy (o velikosti dortové formy). Kruhy postupně upečte (propíchejte je vidličkou, aby se nevyboulily) v troubě předehřáté na 200 °C. Upečte je bledší, aby se nelámaly, a nechte je vychladnout. Upečte i odřezky těsta, které dále použijete.

Na krém svařte z mléka a pudinkových prášků hustý nesladký pudink. Ušlehejte změklé máslo se lžící moučkového cukru, vmíchejte vychladlý pudink a nakonec vešlehejte karamelové slazené kondenzované mléko nebo Salko (vařené 2 hodiny a vychlazené). Dobře našlehaným krémem spojujte placky.

Poslední navrchu nenatírejte, zatižte dort prkénkem a hrncem a dejte ho na noc uležet do lednice. Uleželý dort potřete svrchu a po stranách zbylým krémem a shora i ze stran posypejte drobečky z upečených odřezků těsta. Před podáváním nechte ještě dort několik hodin v lednici odležet.

Dort nesoucí jméno císaře Napoleona se stal populárním už v polovině 19. století v Rusku

 

 

Schwarzwaldský dort

Na těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g čokolády
  • 5 vajec (žloutek a bílek zvlášť)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g cukru
  • višňový likér (griotka) na pokapání

Na krém:

  • 50 g cukru
  • 750 ml smetana ke šlehání

Na ozdobu:

  • 1 sklenice višňového kompotu

 

Žloutky utřete s cukrem do pěny. Přimíchejte vanilkový cukr, nastrouhanou čokoládu, mandle, mouku a prášek do pečiva. Přilévejte mléko, dokud těsto není pěkně vláčné. Z bílků ušlehejte sníh a přimíchejte do těsta. Vše vlijte do vymazané a vysypané dortové formy. Pečte na 180°C asi 45 minut. Nechte vychladnout a rozkrojte na 3 vrstvy.

Višňový kompot nechte okapat. Šlehačku a cukr vyšlehejte dotuha. Jednotlivé pláty korpusu pokapejte višňovým likérem. Spodní plát potřete šlehačkou a celý poklaďte višněmi. Přidejte další plát a postup opakujte. Vrchní díl a celý dort potřete celý šlehačkou a posypejte čokoládovými hoblinkami. Na vrchní díl můžete po obvodu s pomocí cukrářského sáčku nastříkat ozdobné šlehačkové špičky a na vrchol každé posadit kompotovanou višeň.

Tento dort, pocházející z Německa, získal název podle tradičního višňového likéru

Chocolate cake with cherries

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Třikrát králičí

Třikrát králičí

Králičí maso je dietní a snadno stravitelné. Můžete si ho například upéct na česneku nebo podusit na zelenině. Vyberte si z našich vyzkoušených receptů.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.