Slavnostní dorty

Upečte si slavnostní sladký dort. Vybrali jsme pro vás několik zaručených a léty prověřených mistrovských kousků.

 

Dort Esterházy

Na těsto:

  • 8 bílků
  • 200 g moučkového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g jemně mletých mandlí
  • 40 g hladké mouky
  • na špičku nože skořice

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 g vanilkového pudinkového prášku
  • 3 žloutky
  • 300 g másla
  • 2–3 lžíce třešňovice
  • 80 g meruňkové zavařeniny
  • 1 lžíce kakaa
  • 2–3 lžíce mandlových plátků

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička oleje

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Bílky rozmíchejte s 2/3 moučkového cukru. Přidejte citronovou kůru, skořici a zbytek cukru. Ušlehejte tuhý lesklý sníh. Mleté mandle smíchejte s moukou a opatrně vmíchejte do sněhu. Na pečicí papír si obkreslete formu o průměru 24 cm a vystřihněte 5 kruhů. Každý kruh tence namažte těstem. Postupně pečte 10–15 minut, až povrch lehce zhnědne. Po vytažení z trouby okamžitě z korpusu stáhněte papír a nechte vychladnout.
Připravte si krém: 2/3 mléka smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem a uveďte do varu. Ve zbytku mléka rozmíchejte pudinkový prášek, žloutky a třešňovici. Metličkou vmíchejte do vařícího mléka. Nechte jednou přejít varem a odstavte. Nechte vychladnout.

Máslo ušlehejte do pěny a po lžičkách postupně vmíchejte do vychladlého pudinku. Z upečených plátů vyberte ten nejrovnější a dejte stranou. Ostatní pláty potírejte krémem a skládejte na sebe. Nechte si trochu krému na potření stran dortu. Plát, který jste si odložili, otočte tak, aby byla rovná a hladká strana na povrchu dortu. Zavařeninu propasírujte, rozehřejeme a potřete jí poslední plát. Ten položte marmeládou nahoru na poslední vrstvu krému a nechte vychladnout. Zbytkem krému potřete stranu dortu a obsypte mandlovými plátky.

Mezitím si připravte polevu. Bílek smíchejte s takovým množstvím cukru, až vznikne hustší kaše. Ručním šlehačem ho ušlehejte do pěny. Po kapkách přidávejte olej. Polevou namažte povrch dortu a dobře rozetřete. 2–3 lžíce polevy smíchejte s kakaem. Připravte si papírový kornoutek, naplňte kakaovou polevou a malujte na dort kruhy, od vnějšího okraje do středu, mezi nimi dělejte asi 2 cm mezery. (Nebo můžete malovat rovné linky.) Nožem nebo špejlí přetínejte kruhy střídavě od středu k obvodu a opačně – od obvodu do středu kruhu, také asi 2 cm od sebe. Pokud jste kreslili linky, přetínejte je kolmo, jako byste kreslili čtverečky – opět střídavě zdola nahoru a shora dolů (viz obrázek). Tak vytvoříte typické zdobení tohoto dortu.

Tuto pochoutku z počátku 19. století si oblíbil uherský ministr zahraničí P. A. Esterházy

 

 

Dort Sacher

Na korpus:

  • 130 g na drobno posekané kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 135 g másla pokojové teploty
  • 150 g moučkového cukru
  • 6 velkých vajec pokojové teploty rozdělených na bílky a žloutky
  • 1 vanilkový lusk
  • 110 g cukru krupice
  • 125 g polohrubé mouka
  • 500 g meruňkové zavařeniny na potření

Na polevu:

  • 200 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 50 g cukru moučka
  • 4 g želatiny
  • 100 ml mléka

Nejprve si připravte korpus: máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vanilkou. Poté postupně zašlehávejte žloutky a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Bílky vyšlehejte s cukrem a přidejte čokoládovou hmotu. Zlehka spojte. Přidejte mouku a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C asi 30 minut.

Zatím si připravte polevu: želatinu namočte do mléka a po nabobtnání rozpusťte nad ohněm. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a cukr a vše do hladka rozmíchejte.

Upečený korpus rozkrojte napůl, potřete zahřátou meruňkovou zavařeninou a spojte. Vychladlý povrch korpusu natřete polevou. Podávejte s ušlehanou šlehačkou.

Recept na svůj slavný dort vytvořil kuchař Franz Sacher už v roce 1832

Dort Napoleon

Na těsto:

  • 250 g másla
  • 75 ml vody
  • 300 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce octa

Na krém:

  • 3 vanilkové pudinky
  • 750 ml mléka
  • 250 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 plechovka karamelového slazeného kondenzovaného mléka

 

Z másla, hladké mouky, žloutku, vody a lžíce octa vypracujte těsto a nechte ho asi 2 hodiny odpočinout v lednici. Pak ho rozdělte na 6–7 dílů, a ty postupně rozválejte na pomoučeném vále na tenké placky, z nichž vyříznete kruhy (o velikosti dortové formy). Kruhy postupně upečte (propíchejte je vidličkou, aby se nevyboulily) v troubě předehřáté na 200 °C. Upečte je bledší, aby se nelámaly, a nechte je vychladnout. Upečte i odřezky těsta, které dále použijete.

Na krém svařte z mléka a pudinkových prášků hustý nesladký pudink. Ušlehejte změklé máslo se lžící moučkového cukru, vmíchejte vychladlý pudink a nakonec vešlehejte karamelové slazené kondenzované mléko nebo Salko (vařené 2 hodiny a vychlazené). Dobře našlehaným krémem spojujte placky.

Poslední navrchu nenatírejte, zatižte dort prkénkem a hrncem a dejte ho na noc uležet do lednice. Uleželý dort potřete svrchu a po stranách zbylým krémem a shora i ze stran posypejte drobečky z upečených odřezků těsta. Před podáváním nechte ještě dort několik hodin v lednici odležet.

Dort nesoucí jméno císaře Napoleona se stal populárním už v polovině 19. století v Rusku

 

 

Schwarzwaldský dort

Na těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g čokolády
  • 5 vajec (žloutek a bílek zvlášť)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g cukru
  • višňový likér (griotka) na pokapání

Na krém:

  • 50 g cukru
  • 750 ml smetana ke šlehání

Na ozdobu:

  • 1 sklenice višňového kompotu

 

Žloutky utřete s cukrem do pěny. Přimíchejte vanilkový cukr, nastrouhanou čokoládu, mandle, mouku a prášek do pečiva. Přilévejte mléko, dokud těsto není pěkně vláčné. Z bílků ušlehejte sníh a přimíchejte do těsta. Vše vlijte do vymazané a vysypané dortové formy. Pečte na 180°C asi 45 minut. Nechte vychladnout a rozkrojte na 3 vrstvy.

Višňový kompot nechte okapat. Šlehačku a cukr vyšlehejte dotuha. Jednotlivé pláty korpusu pokapejte višňovým likérem. Spodní plát potřete šlehačkou a celý poklaďte višněmi. Přidejte další plát a postup opakujte. Vrchní díl a celý dort potřete celý šlehačkou a posypejte čokoládovými hoblinkami. Na vrchní díl můžete po obvodu s pomocí cukrářského sáčku nastříkat ozdobné šlehačkové špičky a na vrchol každé posadit kompotovanou višeň.

Tento dort, pocházející z Německa, získal název podle tradičního višňového likéru

Chocolate cake with cherries

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek