Kmín kořenný

Carum carvi

Jako koření ho používali naši předkové už v době kamenné. Na oblibě neztratil ani ve starověku či středověku, a tak není divu, že se bez něj v kuchyni neobejdeme ani dnes. Víte, že se věřilo, že má magické účinky? Dokáže prý ochránit proti zlým čarodějnicím!

Odolná dvouletá bylina, vysoká až 80 cm. Má štíhlé rýhované větvené lodyhy a bílá jemná květenství. Plodem jsou asi ž mm dlouhé tmavohnědé dvounažky obsahující éterické oleje.

Pěstování:
Vysévejte koncem jara do výživné půdy, na osluněné místo. Jednotí se na vzdálenost 20 cm.

Užívané části:
Mladé listy, semena.

Konzervování:
Sušení nad nádobou nebo látkou (semena sama vypadají).

V kuchyni:
Semena k ochucení masitých jídel, k zelí, do polévek, pečiva, sýrů a podobně. Esence z kmínu k výrobě likérů a cukrovinek. Mladé listy do salátů a polévek.

V kosmetice:
Do ústních vod a do kolínských vod.

Pro léčení:
Pro zlepšení trávení, podporu chuti k jídlu, osvěžení dechu, proti nadýmání.

Jak využít kmín

Nejen, že vylepšuje chuť pokrmů, ale také zlepšuje naše trávení. Nechte se inspirovat našimi recepty.

 


Tvarohový sýr s kmínem
200 g domácího tvarohu, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu

Tvaroh smíchejte se solí a kmínem, překryjte celofánovou folií a nechte na teplém místě 3–4 dny uležet. K přípravě tohoto sýra používejte domácí tvaroh vyrobený z čerstvého mléka.

 


Domácí preclíky
250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 70 g tuku, 15 g droždí, půl lžičky cukru, 130 ml vlažného mléka, kmín a sůl na posypání.

Z droždí, cukru a části mléka připravte kvásek. Vmíchejte ho do mouky, přidejte rozpuštěný tuk, vypracujte těsto a nechte ho vykynout. Potom vytvarujte preclíky a ještě je nechte chvíli kynout. Potřete je vajíčkem a potřenou stranu posypejte solí a kmínem. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

 


Babiččina kmínová polévka
3 lžíce másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce mouky, 1,5 l vývaru, 3 brambory, 1 vejce, 1 lžíce kmínu, pepř, sůl,

Nakrájenou cibulku zpěňte na másle, přidejte nasekaný česnek, kmín a zaprašte moukou. Osmahněte a zalijte vývarem. Přidejte nadrobno nakrájené oloupané brambory a vařte doměkka. Nakonec můžete přidat ještě rozšlehané vajíčko a dochutit solí a pepřem.

 


Zažívací kmínový čaj
Zalijte dvě lžičky drcených semínek 250 ml vroucí vody, nechte pod pokličkou asi deset minut louhovat a sceďte. Pijte po doušcích a co nejteplejší.

 


Kmínové víno
Do nádoby vsypte 10 lžic drceného kmínu, zalijte 750 ml sladšího bílého vína a nechte uzavřené odstát šest dní, denně protřepávejte. Nakonec přeceďte přes plátno a přelijte do tmavé skleněné láhve. Užívejte jako aperitiv před konzumací těžkých jídel.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a Thinkstock.cz

Další články

Podzimní menu

Podzimní menu

Máte doma čerstvé houby, dýně a další podzimní dobroty? Připravte si z nich skvělé zdravé menu. Co třeba připravit si poctivou domácí bramboračku nebo tousty s pečenou dýní.

Celý článek

Srdíčko z vřesu

Srdíčko z vřesu

Vřes můžete mít doma v truhlíku za oknem nebo si s ním zkrášlit třeba zápraží. Několik snítek upravených do tvaru srdce vám může také ozdobit vchodové dveře.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…