Kmín kořenný

Carum carvi

Jako koření ho používali naši předkové už v době kamenné. Na oblibě neztratil ani ve starověku či středověku, a tak není divu, že se bez něj v kuchyni neobejdeme ani dnes. Víte, že se věřilo, že má magické účinky? Dokáže prý ochránit proti zlým čarodějnicím!

Odolná dvouletá bylina, vysoká až 80 cm. Má štíhlé rýhované větvené lodyhy a bílá jemná květenství. Plodem jsou asi ž mm dlouhé tmavohnědé dvounažky obsahující éterické oleje.

Pěstování:
Vysévejte koncem jara do výživné půdy, na osluněné místo. Jednotí se na vzdálenost 20 cm.

Užívané části:
Mladé listy, semena.

Konzervování:
Sušení nad nádobou nebo látkou (semena sama vypadají).

V kuchyni:
Semena k ochucení masitých jídel, k zelí, do polévek, pečiva, sýrů a podobně. Esence z kmínu k výrobě likérů a cukrovinek. Mladé listy do salátů a polévek.

V kosmetice:
Do ústních vod a do kolínských vod.

Pro léčení:
Pro zlepšení trávení, podporu chuti k jídlu, osvěžení dechu, proti nadýmání.

Jak využít kmín

Nejen, že vylepšuje chuť pokrmů, ale také zlepšuje naše trávení. Nechte se inspirovat našimi recepty.

 


Tvarohový sýr s kmínem
200 g domácího tvarohu, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu

Tvaroh smíchejte se solí a kmínem, překryjte celofánovou folií a nechte na teplém místě 3–4 dny uležet. K přípravě tohoto sýra používejte domácí tvaroh vyrobený z čerstvého mléka.

 


Domácí preclíky
250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 70 g tuku, 15 g droždí, půl lžičky cukru, 130 ml vlažného mléka, kmín a sůl na posypání.

Z droždí, cukru a části mléka připravte kvásek. Vmíchejte ho do mouky, přidejte rozpuštěný tuk, vypracujte těsto a nechte ho vykynout. Potom vytvarujte preclíky a ještě je nechte chvíli kynout. Potřete je vajíčkem a potřenou stranu posypejte solí a kmínem. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

 


Babiččina kmínová polévka
3 lžíce másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce mouky, 1,5 l vývaru, 3 brambory, 1 vejce, 1 lžíce kmínu, pepř, sůl,

Nakrájenou cibulku zpěňte na másle, přidejte nasekaný česnek, kmín a zaprašte moukou. Osmahněte a zalijte vývarem. Přidejte nadrobno nakrájené oloupané brambory a vařte doměkka. Nakonec můžete přidat ještě rozšlehané vajíčko a dochutit solí a pepřem.

 


Zažívací kmínový čaj
Zalijte dvě lžičky drcených semínek 250 ml vroucí vody, nechte pod pokličkou asi deset minut louhovat a sceďte. Pijte po doušcích a co nejteplejší.

 


Kmínové víno
Do nádoby vsypte 10 lžic drceného kmínu, zalijte 750 ml sladšího bílého vína a nechte uzavřené odstát šest dní, denně protřepávejte. Nakonec přeceďte přes plátno a přelijte do tmavé skleněné láhve. Užívejte jako aperitiv před konzumací těžkých jídel.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a Thinkstock.cz

Další články

Háčkovaný košík

Háčkovaný košík

Háčkování špagetovou přízí rychle přibývá a výsledek je překvapivě pevný. Použijte ji například při vytváření košíku. Rady, jak na to, najdete v našem postupu.

Celý článek

Květiny pro každý balkon

Květiny pro každý balkon

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro výběr balkonových rostlin je orientace na světové strany. Je totiž rozdíl, jestli na ně celý den svítí slunce, nebo jsou velkou část dne ve stínu.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.