Kmín kořenný

Carum carvi

Jako koření ho používali naši předkové už v době kamenné. Na oblibě neztratil ani ve starověku či středověku, a tak není divu, že se bez něj v kuchyni neobejdeme ani dnes. Víte, že se věřilo, že má magické účinky? Dokáže prý ochránit proti zlým čarodějnicím!

Odolná dvouletá bylina, vysoká až 80 cm. Má štíhlé rýhované větvené lodyhy a bílá jemná květenství. Plodem jsou asi ž mm dlouhé tmavohnědé dvounažky obsahující éterické oleje.

Pěstování:
Vysévejte koncem jara do výživné půdy, na osluněné místo. Jednotí se na vzdálenost 20 cm.

Užívané části:
Mladé listy, semena.

Konzervování:
Sušení nad nádobou nebo látkou (semena sama vypadají).

V kuchyni:
Semena k ochucení masitých jídel, k zelí, do polévek, pečiva, sýrů a podobně. Esence z kmínu k výrobě likérů a cukrovinek. Mladé listy do salátů a polévek.

V kosmetice:
Do ústních vod a do kolínských vod.

Pro léčení:
Pro zlepšení trávení, podporu chuti k jídlu, osvěžení dechu, proti nadýmání.

Jak využít kmín

Nejen, že vylepšuje chuť pokrmů, ale také zlepšuje naše trávení. Nechte se inspirovat našimi recepty.

 


Tvarohový sýr s kmínem
200 g domácího tvarohu, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu

Tvaroh smíchejte se solí a kmínem, překryjte celofánovou folií a nechte na teplém místě 3–4 dny uležet. K přípravě tohoto sýra používejte domácí tvaroh vyrobený z čerstvého mléka.

 


Domácí preclíky
250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 70 g tuku, 15 g droždí, půl lžičky cukru, 130 ml vlažného mléka, kmín a sůl na posypání.

Z droždí, cukru a části mléka připravte kvásek. Vmíchejte ho do mouky, přidejte rozpuštěný tuk, vypracujte těsto a nechte ho vykynout. Potom vytvarujte preclíky a ještě je nechte chvíli kynout. Potřete je vajíčkem a potřenou stranu posypejte solí a kmínem. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

 


Babiččina kmínová polévka
3 lžíce másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce mouky, 1,5 l vývaru, 3 brambory, 1 vejce, 1 lžíce kmínu, pepř, sůl,

Nakrájenou cibulku zpěňte na másle, přidejte nasekaný česnek, kmín a zaprašte moukou. Osmahněte a zalijte vývarem. Přidejte nadrobno nakrájené oloupané brambory a vařte doměkka. Nakonec můžete přidat ještě rozšlehané vajíčko a dochutit solí a pepřem.

 


Zažívací kmínový čaj
Zalijte dvě lžičky drcených semínek 250 ml vroucí vody, nechte pod pokličkou asi deset minut louhovat a sceďte. Pijte po doušcích a co nejteplejší.

 


Kmínové víno
Do nádoby vsypte 10 lžic drceného kmínu, zalijte 750 ml sladšího bílého vína a nechte uzavřené odstát šest dní, denně protřepávejte. Nakonec přeceďte přes plátno a přelijte do tmavé skleněné láhve. Užívejte jako aperitiv před konzumací těžkých jídel.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a Thinkstock.cz

Další články

Užitečný plevel

Užitečný plevel

Vadí vám plevel na zahradě? Než ho zničíte, přesvědčte se, jestli mezi nechtěnými rostlinami nenajdete takové, které přinášejí užitek – léčí, vylepší pokrmy či odpuzují hmyz.

Celý článek

Svěží máta

Svěží máta

Vyrobte si domácí sirup z mátových listů. Můžete si z něj pak připravit osvěžující studený či horký nápoj nebo si s ním ochutit sladký dezert. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.