Čechřice vonná

Myrrhis odorata

Měkké zpeřené listy čechřice příjemně voní, podobně jako myrha. Okoličnatá květenství a plodenství dozrávající v létě mají rovněž ořechovou vůni a dají se využít jak v kuchyni, tak v domácnosti. pochází z jižní Evropy. Lidově se jí říká také španělský kerblík, třebule španělská nebo šmelhous

Keřovitá vytrvalá bylina se silným hlavním kořenem a statnými dutými žlábkovanými rozvětvenými lodyhami dlouhými až 1,5 m. Chlupaté, sladce vonící, jasně zelené listy, měkké, tenké a členěné. Počátkem léta okolíky malých bílých květů následované tmavě hnědými dvounažkami s ostrou špičkou.

Pěstování:

Kořeny dělte na jaře nebo na podzim, anebo můžete na podzim vysévat semena přímo na místo (k vyklíčení potřebují mráz). Daří se jí ve vlhké, na živiny bohaté půdě, na stinném místě.

Užívané části:

Čerstvé nebo sušené listy; dvounažky zelené a nezralé nebo sušené; kořeny vykopané na podzim; celá rostlina pro léčivé nálevy.

Konzervace:

Nezralá semena se suší nebo marinují. Kořeny se luhují ve víně nebo brandy.

V kuchyni:

Nezralé nažky, které mají sladkou ořechovou chuť, se přidávají do salátů. Zralé jako koření do sladkých jídel nebo k ochucení likérů.
Jemně nakrájené listy se přidávají do salátových zálivek, omelet, polévek apod.
Kořeny se jedí syrové nebo vařené jako kořenová zelenina.

V domácnosti:

Semena se lisují a používají pro výrobu politury na nábytek.

Pro léčení:

Podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu. Listy se využívají jako sladidlo pro diabetiky. Vařené kořeny se dříve předepisovaly k posílení pro starší lidi.

Jak využít čechřici

Přidejte si ji čerstvou do jídla, nebo si ji naložte do brandy a vyrobte si léčivý likér.

foto: liker
Likér z listů čechřice

Čerstvé, pokrájené listy čechřice zalijte brandy a nechte luhovat asi 10 dnů. Obdobně můžeme použít i omyté, oloupané kořeny čechřice. Po vyluhování likér slijte. Pije se denně jedna sklenička likéru pro povzbuzení trávení a také proti kašli. Bylinu lze nakládat i do vína.

Jogurtový nápoj s čechřicí

Rozmixujte neochucené jogurtové mléko nebo kefír s listy čechřice a podle chuti doslaďte medem. Listy čechřice mají svěží chuť, jogurtové mléko obohatí také o příjemně nasládlou vůni.

Koření na ryby a maso

Smíchejte sušené listy čechřice s rozmarýnem a tymiánem a použijte tuto směs k ochucení rybích pokrmů nebo při úpravě tučného masa.

Čechřicový čaj

1 lžičku sušené natě přelijte 250 ml horké vody a nechte vyluhovat. Pijte při kašli a zahlenění průdušek nebo pro povzbuzení trávení.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek