foto Shutterstock

Slavnosti květů

V létě nemusí rozkvést jen zahrada, ale i váš jídelní stůl. Ozdobte vaše oblíbené pokrmy a nápoje jedlými květy a vytvořte tak skutečně slavnostní zahradní menu.

Rozkvetlé sušenky

Budete potřebovat

  • 100 g cukru
  • 230 g másla
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 300 g hladké mouky
  • špetku soli
  • čerstvé jedlé květy (např. sedmikrásky, macešky, květy lichořeřišnice apod.)
  • lístky čerstvé máty
  • mouku na pomoučení válu
  • vykrajovátko
  • vaječný bílek
  • štětec

 

• Troubu předehřejte na 160 °C. Plechy potáhněte pečicím papírem.
• Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do světlé nadýchané pěny. Přisypte mouku se solí a vypracujte hladké a nelepivé sušenkové těsto. pokud by bylo příliš suché, přidejte lžíci mléka.
• Zabalte těsto do fólie a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice. Polovinu odleželého těsta dejte na vál a rozválejte ho na plát silný asi 0,5 cm. S pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrajujte sušenky a skládejte je na připravený plech na pečení.
• S pomocí štětce každou sušenku tence potřete vaječným bílkem, přiložte na ni květinu a lehce ji vmáčkněte do těsta.
• Před pečením dejte plech s ozdobenými sušenkami vychladit na 10–15 minut do lednice. Pak ho vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud nezačnou okraje sušenek lehce zlátnout.
• Upečené sušenky vyjměte z trouby, nechte je 5 minut mírně zchladnout na plechu a poté je dejte zcela vystydnout na mřížku. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.

 

 

Bazalková limonáda

foto Shutterstock

Budete potřebovat

  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 šálek cukru
  • 120 ml vody
  • 1 šálek citronové a limetkové šťávy
  • 1 limetku
  • vodu na dolití
  • snítky bazalky a čerstvé květy na ozdobení
  • led k podávání

 

• Cukr dejte do rendlíku, přilijte 120 ml vody a přidejte nasekanou bazalku. Rozmíchejte, zahřejte a svařte sirup. Nechte ho vychladnout a poté sceďte.
• Vmíchejte do sirupu směs citronové a limetkové šťávy. Přelijte do skleněného džbánu a podle chuti dolijte vodou.
• Podávejte ve sklenici s ledem, kolečkem limetky a snítkou čerstvé bazalky. Každou sklenici můžete také dozdobit čerstvými květy.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek