
foto Shutterstock
Slavnosti květů
Rozkvetlé sušenky
Budete potřebovat
- 100 g cukru
- 230 g másla
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 300 g hladké mouky
- špetku soli
- čerstvé jedlé květy (např. sedmikrásky, macešky, květy lichořeřišnice apod.)
- lístky čerstvé máty
- mouku na pomoučení válu
- vykrajovátko
- vaječný bílek
- štětec
• Troubu předehřejte na 160 °C. Plechy potáhněte pečicím papírem.
• Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do světlé nadýchané pěny. Přisypte mouku se solí a vypracujte hladké a nelepivé sušenkové těsto. pokud by bylo příliš suché, přidejte lžíci mléka.
• Zabalte těsto do fólie a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice. Polovinu odleželého těsta dejte na vál a rozválejte ho na plát silný asi 0,5 cm. S pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrajujte sušenky a skládejte je na připravený plech na pečení.
• S pomocí štětce každou sušenku tence potřete vaječným bílkem, přiložte na ni květinu a lehce ji vmáčkněte do těsta.
• Před pečením dejte plech s ozdobenými sušenkami vychladit na 10–15 minut do lednice. Pak ho vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud nezačnou okraje sušenek lehce zlátnout.
• Upečené sušenky vyjměte z trouby, nechte je 5 minut mírně zchladnout na plechu a poté je dejte zcela vystydnout na mřížku. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.
Bazalková limonáda

foto Shutterstock
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 šálek cukru
- 120 ml vody
- 1 šálek citronové a limetkové šťávy
- 1 limetku
- vodu na dolití
- snítky bazalky a čerstvé květy na ozdobení
- led k podávání
• Cukr dejte do rendlíku, přilijte 120 ml vody a přidejte nasekanou bazalku. Rozmíchejte, zahřejte a svařte sirup. Nechte ho vychladnout a poté sceďte.
• Vmíchejte do sirupu směs citronové a limetkové šťávy. Přelijte do skleněného džbánu a podle chuti dolijte vodou.
• Podávejte ve sklenici s ledem, kolečkem limetky a snítkou čerstvé bazalky. Každou sklenici můžete také dozdobit čerstvými květy.