Osvěžující nápoje plné vitaminů

Ovoce, které nám dozrálo na zahradě nebo jsme si ho přinesli z lesa, někdy ani nestačíme sníst. Můžeme ho ale proměnit v lahodný domácí sirup a osladit si s ním celý rok.

 

 

Jahodový sirup

Doba přípravy: 30 minut + přes noc

Množství: 1–1,5 litru

  • 1 kg jahod
  • 500 ml vody
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 celá skořice
  • 1 kg cukru / 1 l šťávy

 

1 Jahody odstopkujte, omyjte, dejte do hrnce, zalijte vodou a pomačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte citronovou šťávu, zahřejte a asi 5 minut povařte.

2 Rozvar propasírujte přes síto, odměřte a podle množství šťávy přidejte cukr v poměru 1 kg cukru na 1 litr šťávy. Vařte, dokud se cukr nerozpustí a ještě horký sirup naplňte do sklenic a uzavřete.

 

 

Borůvkovo-ostružinový sirup

Doba přípravy: 30 minut + přes noc

Množství: 1,5–2 litry

  • 600 g borůvek
  • 600 g ostružin
  • 500 ml vody
  • 1 limetka
  • 1 kg cukru / 1 l rozvaru

 

1 Omyté ovoce dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu a vařte 5–10 minut. Nechte zchladnout. Do vychladlé ovocné směsi přidejte cukr (v poměru 1 kg cukru na 1 litr směsi) a nechte přes noc stát v chladu.

2 Druhý den z ovoce vylisujte šťávu, přeceďte ji přes husté sítko, přidejte šťávu z 1 limetky a 3 minuty povařte. Horký sirup naplňte do čistých sklenic a uzavřete. Používejte ho k přípravě nápojů nebo k přelití moučníků, dezertů a podobně.

 

 

Rybízovo-malinový sirup

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 1–1,5 litru

  • 500 g malin
  • 500 g červeného rybízu
  • 500 ml vody
  • 1 citron
  • 1,5 kg cukru / 1 l šťávy

 

1 Oprané maliny a omytý a odstopkovaný rybíz dejte do hrnce, zalijte vodou, šťouchadlem na brambory je pomačkejte, zahřejte a povařte, dokud rybíz nepopraská. Poté nechte vychladnout, směs sceďte a ovoce ještě propasírujte přes husté síto.

2 Do získané ovocné šťávy přidejte cukr a šťávu z 1 citronu a ještě chvíli povařte. Horký sirup naplňte do vymytých lahví a uzavřete.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Talíř s otisky

Talíř s otisky

Rostliny s výraznější strukturou, například luční trávy nebo divoké koření, můžete využít pro vytvoření jedinečných plastických vzorů. Ozdobte si s nimi třeba dekorativní talíř.

Celý článek

Slaďoučké meruňky

Slaďoučké meruňky

Sametové meruňky nesmí v létě na našem stole chybět. nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale v koláči chutnají také skvěle. Nebo máte chuť vyzkoušet je pečené, s medem a skořicí?

Celý článek

Přečtěte si

Jak uklízet bez chemie

Jak uklízet bez chemie

www.chatar-chalupar.cz

Vlastní, domácí čisticí prostředky mají dvě základní výhody: ušetří finance a jsou šetrnější k přírodě. Navíc je jejich výroba jednoduchá a většinu potřebných surovin máme běžně doma.

U stylistky v Lisabonu

U stylistky v Lisabonu

www.peknebydleni.cz

Devětadvacetiletá stylistka a influencerka Mafalda Patrício žije v portugalském Lisabonu. Má ráda eklektický styl, ve kterém mají čestné místo i ručně malované kachlíčky.