Moučníky plné ovoce

Voňavé jahody a svěží rebarbora, to jsou pochoutky, díky kterým si můžeme dopřát sladké mlsání i s přísunem jarních vitaminů. A vykouzlit se z nich dají neskutečné laskominy…

Slavnostní jahodová šarlota

Doba přípravy: 150 minut Počet porcí: 8

  • 4 lžíce cukru
  • 30 cukrářských piškotů
  • 2 lžíce jahodového sirupu
  • 400 g jahod
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 50 g sekaných mandlí
  • 150 ml smetany
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 plátky želatiny

 

1 Rozmačkejte 300 g jahod. Tvaroh utřete s nasekanými mandlemi a cukrem. Připravte želatinu a rozmíchejte ji v tvarohu, přidejte jahodové pyré. Na kostičky nakrájeje 50 g jahod a vmíchejte je do krému. Zbylé jahody ponechte na ozdobu.

2 Formu vyložte potravinářskou fólií a okraje obložte cukrářskými piškoty. Dovnitř nalijte jahodový krém. Dejte do lednice na 2 hodiny ztuhnout.

3 Smetanu vyšlehejte s cukrem. Šarlotu shora potřete vrstvou šlehačky a vyrovnejte na ni část piškotů. Vyklopte ji a odstraňte fólii. Vršek ozdobte zbylou šlehačkou a celými jahodami.

 

 

 Jahodové košíčky

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 6

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g masla
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička citronové kůry
  • čerstvé jahody

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml kysané smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

 

1 Z mouky, cukru, citronové kůry, studeného másla a žloutků vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte ho na 20 minut vychladit do lednice. Poté ho rozválejte, vykrajujte kolečka a vkládejte je do forem na košíčky. pečte asi 12 minut dozlatova při 180 °C.

2 Vychladlé košíčky naplňte krémem připraveným z bílé čokolády rozehřáté ve vodní lázni, vyšlehané s mascarpone, cukrem, smetanou a vanilkovým extraktem. Navrchu je nazdobte půlenými čerstvými jahodami.

 

 

Francouzský jahodový koláč

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 6

  • 1 balení křehkého těsta
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g škrobové moučky
  • 130 g cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g jahod
  • bílá želatina

 

1 Mléko v kastrolu a přiveďte téměř k varu. V míse vyšlehejte žloutky, vejce a cukr do pěny. Přisypte mouku, škrobovou moučku a rozmíchejte. Horké mléko postupně opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Pak krém za stálého míchání vařte asi 8 minut do zhoustnutí. Nechte vychladnout.

2 Rozválené křehké těsto dejte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou, zatižte fazolemi a pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova. Studeným krémem potřete vychladlý korpus a naskládejte na něj přepůlené čerstvé jahody. Můžete je ještě přelít průhlednou želatinou, aby se pěkně leskly.

 

Skládaný rebarborový koláč

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 6

  • 4 lžíce másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1 žloutek
  • 300 g cukru
  • 60 g kysané smetany
  • 2 lžičky rumu
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 350 g čerstvé rebarbory
  • moučkový cukr

 

1 Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Cukr utřete s vejci a žloutkem do pěny. Rozpuštěné máslo smíchejte se smetanou, rumem a citronovou kůrou a vmíchejte ho do žloutkové směsi. Nakonec přimíchejte suchou směs.

2 Těsto rozetřete do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a nechte 10 minut chladit v lednici. Mezitím omytou rebarboru nakrájejte na asi 4 cm dlouhé kousky. Ty pak úhledně naskládejte – jako na obrázku – na povrch koláče (nezatlačujte je do těsta). rebarboru nakonec posypte moučkovým cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 45–55 minut.

 

Tvarohová bublanina s rebarborou

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 8

  • 250 g cukru
  • 125 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 plnotučný tvaroh
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 5 bílků
  • špetka soli
  • čerstvá rebarbora
  • moučkový cukr

 

1 Do mísy dejte cukr, olej, mléko tvaroh a vanilkový cukr a důkladně vše metlou prošlehejte. Pak postupně zašlehejte mouku s práškem do pečiva, a nakonec tuhý sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli.

2 Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a poklaďte kousky rebarbory. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20–25 minut dozlatova. Upečenou bublaninu poprašte moučkovým cukrem.

 

Piškotové řezy s jahodami a želatinou

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 8

  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 do pečiva
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 125 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • čerstvé jahody
  • 2 balení červeného želé

 

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, mléko, mouku s práškem do pečiva, a nakonec vmíchejte z bílků ušlehaný sníh. Těsto nalijte na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut.

2 Na vychladlý piškot ještě na plechu natřete krém připravený z tvarohu smíchaného s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou. Na krém poklaďte půlené jahody a zalijte je želatinou. Nechte ztuhnout.

 

 

 Jahodové taštičky

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 25 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 1 bílek
  • čerstvé jahody
  • zakysaná smetana
  • moučkový cukr
  • máslo

1 Na vále zpracujte vláčné, nelepivé těsto z mouky, vejce, žloutku, soli a trošky vody. Těsto rozválejte na plát, vykrájejte kolečka a do každého dejte půlku jahody. Okraje kolečka potřete bílkem, přeložte a kraje přimáčkněte vidličkou.

2 Taštičky uvařte v osolené vodě – když vyplavou na povrch, jsou hotové. Po uvaření je nechte okapat a servírujte s kysanou smetanou, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek