foto: Shutterstock

Slavnosti jablek

Na podzim se můžeme zakousnout do čerstvé jablečné úrody. Připravte si z nich koláč nebo si je upečte a pochutnejte si na voňavém teplém dezertu.

Mřížkový koláč s jablky

  • 350 g hladké mouky
  • 225 g másla
  • 5 lžic ledové vody
  • 1/2 lžičky soli
  • vejce na potření
  • cukr na posyp

Na náplň:

  • 8 kyselejších jablek
  • 125 g cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1/2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce másla

 

* Oloupaná jablka nakrájejte na kousky a smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Nechte odstát, aby pustila šťávu.
* Do mísy dejte mouku se solí, přidejte nakrájené studené máslo a vytvořte drobenku. Přilijte studenou vodou a vypracujte těsto. Rozdělte ho na dva stejné díly, zabalte je do fólie a dejte vychladit do lednice (alespoň 45 minut).
* Jablka nechte vykapat. Všechnu šťávu zachyťte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plameni svařte na hustý karamel. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.
* Vychlazené těsto rozválejte na tenký plát a přeneste ho s pomocí válečku do koláčové formy. Druhý plát rozválejte a nožem nebo rádýlkem nakrájejte na tenké stuhy.
* Vložte do formy jablka a zalijte je karamelem. Na povrchu jablek pak složte mřížku z druhého plátu těsta. Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Pečte při 170 °C asi 60 minut.

 

 

foto: Shutterstock

Nadýchaný jablečný koláč

  • 5 jablek
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kelímek bílého jogurtu
 

* Vejce společně s krupicovým a vanilkovým cukrem v misce ušlehejte do pěny. Do směsi přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Suroviny pečlivě promíchejte. Přidejte bílý jogurt a vypracujte hladké těsto.
* Kulatou formu vymažte máslem a vysypejte moukou, můžete použít i pečicí papír. Polovinu těsta nalijte do formy.
* Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Vyskládejte je na těsto a zalijte druhou polovinou těsta. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Tipy pro úsporné a zdravé pěstování

Tipy pro úsporné a zdravé pěstování

Nemusíte mít zahradu, abyste se mohli pustit do pěstování rostlin pro zkrášlení svého prostředí i užitek z plodů. Využít můžete i balkon a vnější či vnitřní okenní parapety. Jako nádoby a pomůcky vám poslouží nejrůznější věci, které máte po ruce.

Celý článek

Bylinky pro detoxikaci organismu

Bylinky pro detoxikaci organismu

Detox organismu není žádné zázračné probuzení přívalem energie, ale spíše snaha o zrychlení metabolismu a podporu činnosti jater a ledvin, která vede k vyloučení škodlivin z těla.

Celý článek