Slavnosti jablek

Na podzim se můžeme zakousnout do čerstvé jablečné úrody. Připravte si z nich koláč nebo si je upečte a pochutnejte si na voňavém teplém dezertu.

Mřížkový koláč s jablky

  • 350 g hladké mouky
  • 225 g másla
  • 5 lžic ledové vody
  • 1/2 lžičky soli
  • vejce na potření
  • cukr na posyp

Na náplň:

  • 8 kyselejších jablek
  • 125 g cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1/2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce másla

 

* Oloupaná jablka nakrájejte na kousky a smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Nechte odstát, aby pustila šťávu.
* Do mísy dejte mouku se solí, přidejte nakrájené studené máslo a vytvořte drobenku. Přilijte studenou vodou a vypracujte těsto. Rozdělte ho na dva stejné díly, zabalte je do fólie a dejte vychladit do lednice (alespoň 45 minut).
* Jablka nechte vykapat. Všechnu šťávu zachyťte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plameni svařte na hustý karamel. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.
* Vychlazené těsto rozválejte na tenký plát a přeneste ho s pomocí válečku do koláčové formy. Druhý plát rozválejte a nožem nebo rádýlkem nakrájejte na tenké stuhy.
* Vložte do formy jablka a zalijte je karamelem. Na povrchu jablek pak složte mřížku z druhého plátu těsta. Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Pečte při 170 °C asi 60 minut.

 

 

foto: Shutterstock

Nadýchaný jablečný koláč

  • 5 jablek
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kelímek bílého jogurtu
 

* Vejce společně s krupicovým a vanilkovým cukrem v misce ušlehejte do pěny. Do směsi přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Suroviny pečlivě promíchejte. Přidejte bílý jogurt a vypracujte hladké těsto.
* Kulatou formu vymažte máslem a vysypejte moukou, můžete použít i pečicí papír. Polovinu těsta nalijte do formy.
* Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Vyskládejte je na těsto a zalijte druhou polovinou těsta. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Narcisy, nenáročné květiny na záhony i do skalek

Narcisy, nenáročné květiny na záhony i do skalek

K výhodám narcisů patří poměrně snadné pěstování. Jsou méně náročné než tulipány, nemusíte je pravidelně přesazovat do dobře vyhnojené půdy, stačí jednou za tři až čtyři roky. Méně tvoří dceřiné cibule ani nejsou tak citlivé na kvalitu zeminy. Lépe se hodí zejména do vlhčích míst s vyšší hladinou spodní vody, kde ostatní cibuloviny hnijí. Neohrožují je tolik ani virózy.

Celý článek

Sami uprostřed přírody

Sami uprostřed přírody

Když koupili pozemek pod lesem, postavili v nejvyšším místě na stráni lavičku. Spali pod širákem a říkali si, že jednou tu bude stát jejich chalupa.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.