foto: Shutterstock
Slavnosti jablek
Mřížkový koláč s jablky
- 350 g hladké mouky
- 225 g másla
- 5 lžic ledové vody
- 1/2 lžičky soli
- vejce na potření
- cukr na posyp
Na náplň:
- 8 kyselejších jablek
- 125 g cukru krupice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 1/2 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce másla
* Oloupaná jablka nakrájejte na kousky a smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Nechte odstát, aby pustila šťávu.
* Do mísy dejte mouku se solí, přidejte nakrájené studené máslo a vytvořte drobenku. Přilijte studenou vodou a vypracujte těsto. Rozdělte ho na dva stejné díly, zabalte je do fólie a dejte vychladit do lednice (alespoň 45 minut).
* Jablka nechte vykapat. Všechnu šťávu zachyťte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plameni svařte na hustý karamel. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.
* Vychlazené těsto rozválejte na tenký plát a přeneste ho s pomocí válečku do koláčové formy. Druhý plát rozválejte a nožem nebo rádýlkem nakrájejte na tenké stuhy.
* Vložte do formy jablka a zalijte je karamelem. Na povrchu jablek pak složte mřížku z druhého plátu těsta. Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Pečte při 170 °C asi 60 minut.
foto: Shutterstock
Nadýchaný jablečný koláč
- 5 jablek
- 2 vejce
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 kelímek bílého jogurtu
* Vejce společně s krupicovým a vanilkovým cukrem v misce ušlehejte do pěny. Do směsi přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Suroviny pečlivě promíchejte. Přidejte bílý jogurt a vypracujte hladké těsto.
* Kulatou formu vymažte máslem a vysypejte moukou, můžete použít i pečicí papír. Polovinu těsta nalijte do formy.
* Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Vyskládejte je na těsto a zalijte druhou polovinou těsta. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.