Slavnosti jablek

Na podzim se můžeme zakousnout do čerstvé jablečné úrody. Připravte si z nich koláč nebo si je upečte a pochutnejte si na voňavém teplém dezertu.

Mřížkový koláč s jablky

  • 350 g hladké mouky
  • 225 g másla
  • 5 lžic ledové vody
  • 1/2 lžičky soli
  • vejce na potření
  • cukr na posyp

Na náplň:

  • 8 kyselejších jablek
  • 125 g cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1/2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce másla

 

* Oloupaná jablka nakrájejte na kousky a smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Nechte odstát, aby pustila šťávu.
* Do mísy dejte mouku se solí, přidejte nakrájené studené máslo a vytvořte drobenku. Přilijte studenou vodou a vypracujte těsto. Rozdělte ho na dva stejné díly, zabalte je do fólie a dejte vychladit do lednice (alespoň 45 minut).
* Jablka nechte vykapat. Všechnu šťávu zachyťte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plameni svařte na hustý karamel. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.
* Vychlazené těsto rozválejte na tenký plát a přeneste ho s pomocí válečku do koláčové formy. Druhý plát rozválejte a nožem nebo rádýlkem nakrájejte na tenké stuhy.
* Vložte do formy jablka a zalijte je karamelem. Na povrchu jablek pak složte mřížku z druhého plátu těsta. Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Pečte při 170 °C asi 60 minut.

 

 

foto: Shutterstock

Nadýchaný jablečný koláč

  • 5 jablek
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kelímek bílého jogurtu
 

* Vejce společně s krupicovým a vanilkovým cukrem v misce ušlehejte do pěny. Do směsi přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Suroviny pečlivě promíchejte. Přidejte bílý jogurt a vypracujte hladké těsto.
* Kulatou formu vymažte máslem a vysypejte moukou, můžete použít i pečicí papír. Polovinu těsta nalijte do formy.
* Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Vyskládejte je na těsto a zalijte druhou polovinou těsta. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…