foto: Shutterstock

Slavnosti jablek

Na podzim se můžeme zakousnout do čerstvé jablečné úrody. Připravte si z nich koláč nebo si je upečte a pochutnejte si na voňavém teplém dezertu.

Mřížkový koláč s jablky

  • 350 g hladké mouky
  • 225 g másla
  • 5 lžic ledové vody
  • 1/2 lžičky soli
  • vejce na potření
  • cukr na posyp

Na náplň:

  • 8 kyselejších jablek
  • 125 g cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1/2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce másla

 

* Oloupaná jablka nakrájejte na kousky a smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Nechte odstát, aby pustila šťávu.
* Do mísy dejte mouku se solí, přidejte nakrájené studené máslo a vytvořte drobenku. Přilijte studenou vodou a vypracujte těsto. Rozdělte ho na dva stejné díly, zabalte je do fólie a dejte vychladit do lednice (alespoň 45 minut).
* Jablka nechte vykapat. Všechnu šťávu zachyťte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plameni svařte na hustý karamel. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.
* Vychlazené těsto rozválejte na tenký plát a přeneste ho s pomocí válečku do koláčové formy. Druhý plát rozválejte a nožem nebo rádýlkem nakrájejte na tenké stuhy.
* Vložte do formy jablka a zalijte je karamelem. Na povrchu jablek pak složte mřížku z druhého plátu těsta. Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Pečte při 170 °C asi 60 minut.

 

 

foto: Shutterstock

Nadýchaný jablečný koláč

  • 5 jablek
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kelímek bílého jogurtu
 

* Vejce společně s krupicovým a vanilkovým cukrem v misce ušlehejte do pěny. Do směsi přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Suroviny pečlivě promíchejte. Přidejte bílý jogurt a vypracujte hladké těsto.
* Kulatou formu vymažte máslem a vysypejte moukou, můžete použít i pečicí papír. Polovinu těsta nalijte do formy.
* Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Vyskládejte je na těsto a zalijte druhou polovinou těsta. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek