Sladké zimní pokušení

Když je venku nevlídno, je čas na dobrou kávu nebo teplý čaj. Co k němu zakousnout? Upečte si sladkou dobrotu a vychutnejte si ji třeba s rodinou a přáteli.

Křehké čokoládové koláčky

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 12 ks

Na těsto:

  • 85 g moučkového cukru
  • 30 g mletých mandlí
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli

Na náplň:

  • 170 g 60% hořké čokolády
  • 170 g smetany ke šlehání
  • 60 ml mléka
  • 1 vejce
  • ovoce na ozdobu
  • máslo na vymazání formiček

1 Z uvedených ingrediencí vypracujte s pomocí robota hladké těsto a dejte ho na půl hodiny vychladit. Formičky na koláčky vymažte máslem a namačkejte do nich těsto tak, aby bylo asi půl centimetru silné. Dno koláčků propíchejte vidličkou a předpečte je asi 10 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečené korpusy vyjměte, ale nechte troubu zapnutou.

2 Zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu. Nechte trochu vychladnout. V jiné misce rozmíchejte vejce s mlékem a pomalu ho vmíchejte do čokoládové směsi tak, aby v ní nebyly bublinky. Směsí naplňte korpusy, dejte je do trouby a vypněte ji. Koláčky pečte ve vypnuté troubě asi 15 minut. Pak je nechte ještě 2 hodiny vychladnout. Před podáváním je ozdobte čerstvým ovocem.

 

 

 

Koláčky s krémovým sýrem a brusinkami

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 8 ks

Na těsto:

  • 1 šálek mandlové mouky
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1/4 šálku studeného másla

Na náplň:

  • 170 g krémového sýra (např. Lučiny)
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • kandované nebo sušené brusinky

1 Z mandlové a hladké mouky, cukru a másla vypracujte těsto. Nechte ho vychladit půl hodiny v lednici a pak ho namačkejte do formiček na koláčky. Korpusy propíchejte vidličkou a pečte je 10–15 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.

2 Z krémového sýra, cukru, citronové šťávy a vyšlehané smetany rozmíchejte náplň a s pomocí cukrářského sáčku s ní naplňte vychladlé korpusy. Každý koláček ozdobte kandovanými nebo sušenými brusinkami.

 

 

 

Skořicová buchta s jablky a ořechy

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 8

  • 4 velká jablka
  • 5 vajec
  • 1,5 šálku cukru
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 3/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 šálek slunečnicového oleje
  • 100 g čokolády na vaření
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

1 Jablka nakrájejte na malé kostičky. Vejce vyšlehejte s cukrem, vmíchejte slunečnicový olej, mouku s jedlou sodou, skořici, ořechy, na drobné kousky nasekanou čokoládu a na závěr jablka.

2 Pečte v máslem vymazané a strouhankou vysypaném pekáči nebo vyšší kulaté formě, v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.