Lákavé teplé moučníky

Připravte je svým blízkým s čerstvým ovocem a uvidíte, jak si budou pochutnávat! Těmhle sladkým dobrotám prostě málokdo odolá…

Tvarohové knedlíčky s jahodovým přelivem

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 160 g krupice
  • 400 g měkkého tvarohu
  • trochu soli
  • jahody
  • moučkový cukr

V misce utřete máslo do pěny, přidejte k němu 4 žloutky, krupici, tvaroh a špetku soli, dobře promíchejte a nechte půl hodiny odpočinout. Pak přimíchejte tuhý sníh ušlehaný ze 4 bílků a z těsta tvořte malé kulaté knedlíčky. Vařte je ve vroucí osolené vodě asi 10–12 minut. Uvařené knedlíky podávejte zalité omáčkou připravenou z rozmixovaných jahod oslazených trochou moučkového cukru.

 


Švestkové knedlíky z bramborového těsta

  • 700 g vařených brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • trochu soli
  • 1 kg švestek (nebo švestkový kompot)
  • 80 g strouhanky
  • máslo na osmažení strouhanky
  • cukr na posypání

Uvařené nastrouhané brambory smíchejte na vále s moukou, máslem, vejcem a solí a vypracujte tužší těsto. Vyválejte ho na pomoučeném vále, nožem nakrájejte na čtverce a do každého zabalte omytou vypeckovanou švestku. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte asi 6 minut. Uvařené obalte ve strouhance osmažené na másle a pocukrujte.

 


Mléčná rýže

  • 300 g rýže
  • 1 litr mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 500 g čerstvého ovoce

Do menšího hrnce nasypte rýži, zalijte ji mlékem a pomalu zahřívejte k bodu varu. Přidejte moučkový cukr, mletou skořici a  pomalu vařte asi 25–30 minut, dokud nemá rýže konzistenci husté kaše. Podávejte ozdobenou čerstvým ovocem.

 


Palačinky s jahodami

  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 200 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 20 g moučkového curku
  • trochu soli
  • 100 g másla na pečení
  • čerstvé jahody
  • cukr na posypání

 

Do misky nalijte mléko, přidejte vejce, cukr a sůl, důkladně rozkvedlejte a pak za stálého míchání postupně přidávejte mouku, až vznikne řídké těsto.

Palačinkovou pánev zahřejte a peroutkou dobře vymastěte máslem. Pak na ni naběračkou nalijte těsto a rovnoměrně ho rozlijte na pánev. Pečte po obou stranách do zlatožluta. Upečené palačinyk skládejte na sebe do kastrolu a zakryjte pokličkou, aby nevystydly. Podávejte je naplněné jahodami (můžete je promíchat s cukrem a trochu rozmačkat vidličkou) a pocukrované.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Svícen s kameny

Svícen s kameny

Máte rádi kameny? Použijte je na výrobu jednoduchého, a přitom velmi dekorativního svícnu. Umístěte je do skleněné vázy nebo obyčejné velké sklenice od okurek. Uvidíte, jakou bude dělat parádu.

Celý článek

Magický rozmarýn

Magický rozmarýn

Můžete jej používat jako koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím tradičně ochucují tučné a masité pokrmy.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.