Lákavé teplé moučníky

Připravte je svým blízkým s čerstvým ovocem a uvidíte, jak si budou pochutnávat! Těmhle sladkým dobrotám prostě málokdo odolá…

Tvarohové knedlíčky s jahodovým přelivem

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 160 g krupice
  • 400 g měkkého tvarohu
  • trochu soli
  • jahody
  • moučkový cukr

V misce utřete máslo do pěny, přidejte k němu 4 žloutky, krupici, tvaroh a špetku soli, dobře promíchejte a nechte půl hodiny odpočinout. Pak přimíchejte tuhý sníh ušlehaný ze 4 bílků a z těsta tvořte malé kulaté knedlíčky. Vařte je ve vroucí osolené vodě asi 10–12 minut. Uvařené knedlíky podávejte zalité omáčkou připravenou z rozmixovaných jahod oslazených trochou moučkového cukru.

 


Švestkové knedlíky z bramborového těsta

  • 700 g vařených brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • trochu soli
  • 1 kg švestek (nebo švestkový kompot)
  • 80 g strouhanky
  • máslo na osmažení strouhanky
  • cukr na posypání

Uvařené nastrouhané brambory smíchejte na vále s moukou, máslem, vejcem a solí a vypracujte tužší těsto. Vyválejte ho na pomoučeném vále, nožem nakrájejte na čtverce a do každého zabalte omytou vypeckovanou švestku. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte asi 6 minut. Uvařené obalte ve strouhance osmažené na másle a pocukrujte.

 


Mléčná rýže

  • 300 g rýže
  • 1 litr mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 500 g čerstvého ovoce

Do menšího hrnce nasypte rýži, zalijte ji mlékem a pomalu zahřívejte k bodu varu. Přidejte moučkový cukr, mletou skořici a  pomalu vařte asi 25–30 minut, dokud nemá rýže konzistenci husté kaše. Podávejte ozdobenou čerstvým ovocem.

 


Palačinky s jahodami

  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 200 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 20 g moučkového curku
  • trochu soli
  • 100 g másla na pečení
  • čerstvé jahody
  • cukr na posypání

 

Do misky nalijte mléko, přidejte vejce, cukr a sůl, důkladně rozkvedlejte a pak za stálého míchání postupně přidávejte mouku, až vznikne řídké těsto.

Palačinkovou pánev zahřejte a peroutkou dobře vymastěte máslem. Pak na ni naběračkou nalijte těsto a rovnoměrně ho rozlijte na pánev. Pečte po obou stranách do zlatožluta. Upečené palačinyk skládejte na sebe do kastrolu a zakryjte pokličkou, aby nevystydly. Podávejte je naplněné jahodami (můžete je promíchat s cukrem a trochu rozmačkat vidličkou) a pocukrované.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Pokojovky do ložnice

Pokojovky do ložnice

Pokojové rostliny do ložnice vybírejte podle množství světla, které zde máte, a také teploty, při níž rádi spíte. Pozor na hodně a výrazně vonící květiny!

Celý článek

Znáte malinoostružiníky?

Znáte malinoostružiníky?

Rod ostružiníků je velmi bohatý, ačkoli na zahradách se většinou pěstují jen dva jeho zástupci – maliníky a ostružiníky. Kromě nich ale najdete i méně známé druhy, jejichž plody jsou také jedlé.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.