Křehké kedlubny

Mladé sladké a křehké kedlubny jsou nejlepší čerstvé, ale pokud se vám jich urodilo hodně, můžete si z nich připravit i skvělá teplá jídla. Zkuste je třeba naplnit nádivkou a zapéct.

 

Kedlubny plněné žampionovou směsí

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4

  • 4 kedlubny
  • 150 g žampionů
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce strouhanky
  • 80 g sýru gouda
  • 1 lžíce zelené petržele
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka na ozdobení

 

1 Oloupané kedlubny povařte na mírném ohni 15 minut v osolené vodě, poté je zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat. Mezitím nakrájejte očištěné žampiony, mrkev a cibuli na malé kostičky a česnek nadrobno. Cibuli, česnek, mrkev a žampiony pak orestujte na másle, zalijte vývarem, přidejte nadrobno nasekanou petržel a duste 5 minut.

2 Z kedluben odkrojte vrní část a lžící je vydlabejte. Vydlabané kousky pokrájejte a 2 lžíce přidejte k houbové směsi. Sýr nakrájejte na malé kostičky a spolu se lžící strouhanky přimíchejte k houbové směsi.

3 Kedlubny naplňte a na plechu s pečicím papírem pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30–35 minut, dokud nezezlátnou. Podávejte posypané čerstvou pažitkou.

 

Salát s kedlubnou a jablkem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 4 sladší jablka
  • 4 kedlubny
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 125 ml bílého jogurtu
  • zelená petrželka

 

1 Oloupaná jablka a kedlubny nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Přilijte citronovou šťávu, přidejte jogurt, oslaďte, osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte a nechte asi 20 minut odležet v lednici.

2 Salát podávejte ozdobený nakrájenou zelenou petrželkou.

 

 

Pečené kedlubny

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 2

  • 4 kedlubny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl
  • zelená petrželka

 

1 Kedlubny oloupejte, odkrojte zdřevnatělé části a nakrájejte na středně velké kousky. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozložte na plech potažený pečicím papírem.

2 Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C, potom je otočte a pečte dalších 10 minut dozlatova. Podávejte například jako přílohu posypané nasekanou zelenou petrželkou.

 

 

Kedlubnový salát s mrkví

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 3 kedlubny
  • 3 mrkve
  • zelená petrželka
  • čerstvá pažitka
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • piniové oříšky nebo jiná semínka

 

1 Oloupanou kedlubnu a mrkev nakrájejte na tenké proužky a dejte do misky. Přidejte nadrobno nakrájenou petrželku a pažitku.

2 V 6 lžících vody rozmíchejte po lžíci vinného octa, olivového oleje a třtinového cukru. Zálivku nalijte k salátu, promíchejte a nechte asi 20 minut odležet v lednici. Salát podávejte posypaný piniovými oříšky nebo jinými oblíbenými semínky.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.