Křehké kedlubny

Mladé sladké a křehké kedlubny jsou nejlepší čerstvé, ale pokud se vám jich urodilo hodně, můžete si z nich připravit i skvělá teplá jídla. Zkuste je třeba naplnit nádivkou a zapéct.

 

Kedlubny plněné žampionovou směsí

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4

  • 4 kedlubny
  • 150 g žampionů
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce strouhanky
  • 80 g sýru gouda
  • 1 lžíce zelené petržele
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka na ozdobení

 

1 Oloupané kedlubny povařte na mírném ohni 15 minut v osolené vodě, poté je zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat. Mezitím nakrájejte očištěné žampiony, mrkev a cibuli na malé kostičky a česnek nadrobno. Cibuli, česnek, mrkev a žampiony pak orestujte na másle, zalijte vývarem, přidejte nadrobno nasekanou petržel a duste 5 minut.

2 Z kedluben odkrojte vrní část a lžící je vydlabejte. Vydlabané kousky pokrájejte a 2 lžíce přidejte k houbové směsi. Sýr nakrájejte na malé kostičky a spolu se lžící strouhanky přimíchejte k houbové směsi.

3 Kedlubny naplňte a na plechu s pečicím papírem pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30–35 minut, dokud nezezlátnou. Podávejte posypané čerstvou pažitkou.

 

Salát s kedlubnou a jablkem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 4 sladší jablka
  • 4 kedlubny
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 125 ml bílého jogurtu
  • zelená petrželka

 

1 Oloupaná jablka a kedlubny nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Přilijte citronovou šťávu, přidejte jogurt, oslaďte, osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte a nechte asi 20 minut odležet v lednici.

2 Salát podávejte ozdobený nakrájenou zelenou petrželkou.

 

 

Pečené kedlubny

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 2

  • 4 kedlubny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl
  • zelená petrželka

 

1 Kedlubny oloupejte, odkrojte zdřevnatělé části a nakrájejte na středně velké kousky. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozložte na plech potažený pečicím papírem.

2 Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C, potom je otočte a pečte dalších 10 minut dozlatova. Podávejte například jako přílohu posypané nasekanou zelenou petrželkou.

 

 

Kedlubnový salát s mrkví

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 3 kedlubny
  • 3 mrkve
  • zelená petrželka
  • čerstvá pažitka
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • piniové oříšky nebo jiná semínka

 

1 Oloupanou kedlubnu a mrkev nakrájejte na tenké proužky a dejte do misky. Přidejte nadrobno nakrájenou petrželku a pažitku.

2 V 6 lžících vody rozmíchejte po lžíci vinného octa, olivového oleje a třtinového cukru. Zálivku nalijte k salátu, promíchejte a nechte asi 20 minut odležet v lednici. Salát podávejte posypaný piniovými oříšky nebo jinými oblíbenými semínky.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Léto s bylinkami

Léto s bylinkami

Milujte bylinky? Dejte jim na zahradě větší prostor – získáte tak nejen bohatou sklizeň aromatických a léčivých rostlin, zároveň si také vytvoříte zákoutí plné vůně a pohody.

Celý článek

Mokré filcování

Mokré filcování

Filcování neboli plstění, je proces, během kterého vzniká z vlny pevná homogenní struktura. Vlněná vlákna se spojí a vytvoří materiál, který je tvarově stabilní a zároveň si ponechává vlastnosti vlny.

Celý článek

Domácí višňový sirup

Domácí višňový sirup

Udělejte si ho snadno a rychle z úrody domácích višní. Je výborný k přípravě osvěžující višňové limonády nebo na ochucení zmrzlinových dezertů.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.