Sladké ovocné pokušení

Upečte si voňavé ovocné moučníky či dezerty a vychutnejte si dary podzimní přírody všemi smysly. Vyberte si z vyzkoušených a osvědčených receptů.

Jablečné růžičky

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 12 ks

  • 2 červená jablka
  • 1/2 citronu
  • 500 ml vody
  • 250 g listového těsta
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • forma na muffiny
  • máslo na vymazání

 

1 Rozpůlená neoloupaná jablka zbavená jádřince nakrájejte na plátky tenké 2 mm, dejte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou, zahřejte a povařte 1 minutu, aby změkla. Osušte je na utěrce.

2 Rozválené těsto nakrájejte na pruhy široké asi 6 cm. Potřete ho džemem. Na těsto klaďte plátky jablka slupkou ven a rovnou stranou do středu pruhu tak, aby se částečně překrývaly. Potom přes ně přeložte druhou polovinu pruhu a zarolujte je. Růžičky vložte do vymazané formy pečte asi 15 minut při 180 °C.

 

 

Jablkový závin z jogurtového těsta

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 4 záviny

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • rozpuštěné máslo na potření
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 8 lžic strouhanky
  • 12 jablek
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • rozinky (brusinky)
  • ořechy

 

1 Z mouky, jogurtu, změklého másla, vejce a špetky soli vypracujte pružné nelepivé těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly a nechte odpočinout. Pak je vyválejte, posypte strouhankou a nastrouhanými nebo nakrájenými jablky, posypte cukrem, skořicí, rozinkami a sekanými ořechy a zabalte do tvaru závinů.

2 Okraje závinů uzavřete, vrchní stranu nařezejte, potřete záviny rozpuštěným máslem a pečte 25–30 minut na 180 °C. Před podáváním závin posypte moučkovým cukrem.

 

 

Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • špetka soli
  • špetka mleté skořice
  • 300 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 3 vejce
  • 50 ml oleje
  • švestky

Na drobenku:

  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 60 g másla
  • 1/2 lžičky skořice

 

1 Ze 150 ml teplého mléka, lžíce cukru a droždí rozmíchejte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, cukr, skořici, kvásek, vejce, olej a zbytek mléka. vypracujte pružné nelepivé těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout.

2 Vykynuté těsto rukama rozprostřete na plech s pečicím papírem, poklaďte rozpůlenými švestkami řezem nahoru a posypte drobenkou připravenou z hrubé mouky, másla, cukru a skořice. Pečte asi 30 minut při 180 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek