Sladké meruňkobraní

Dny, kdy dozrávají meruňky, patří k těm nejteplejším v roce. Vychutnejte si je třeba jako osvěžující sorbet, lahodný nápoj nebo sladkou svačinku k odpolední kávě.

Meruňkový džem s citrusovým pektinem

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 8–10 sklenic 0,3 l

  • 2 kg vypeckovaných meruněk
  • 1 kg cukru
  • 20 g citrusového pektinu

 

1 Meruňky nakrájejte na kousky, dejte do kastrolu, zahřejte a povařte (míchejte). Citrusový pektin promícháme se třemi lžícemi cukru, přidejte k meruňkám a míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Povařte 5 minut a přidejte zbytek cukru.

2 Vařte do zhoustnutí džemu, sbírejte případnou pěnu na povrchu. Vyzkoušejte na talířku, jak džem želíruje. Hotový naplňte do sklenic, zavíčkujte a postavte víčkem dolů, aby se chytlo.

 

 

 

Meruňková limonáda

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 10

  • 2 kg meruněk
  • šťáva z 1 citrónu
  • 150 g cukru
  • 150 ml vody
  • voda nebo sodovka na dolití

 

1 Cukr svařte se 150 ml vody na sirup a nechte vychladnout. Vypeckované meruňky rozmixujte a smíchejte se šťávou z 1 citronu a se zchladlým sirupem.

2 Směs nalijte do větší nádoby (o objemu asi 3–5 litrů) a nařeďte vodou nebo sodovkou podle chuti.

 

 

Meruňkový kompot

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 12 lahví 0,7 l

  • 5 kg meruněk
  • 1 kg cukru
  • 3 l vody

 

1 Meruňky umyjte, rozpulte a vypeckujte. Naskládejte je do čistých sklenic, do každé vložte jednu pecku z meruňky.

2 Meruňky zalijte nálevem svařeným z cukru a vody, zavíčkujte vyvařenými víčky a sterilizujte na 75 °C asi 10–15 minut. Poté kompoty vyjměte z horké vody a nechte vychladnout.

 

 

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek