Sladké, křehké a šťavnaté

Mladé kedlubny jsou vynikající syrové, ale co když jich máte velkou úrodu? Využijte je i při přípravě teplých pokrmů. Pochutnají si na nich i velmi mlsné jazýčky.

Jarní kedlubnová polévka

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 1 kedlubna
  • 2 mrkve
  • olej
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 střední brambory
  • hrst jarní cibulky
  • hrst pórku
  • 1 vejce
  • 1 l vývaru
  • lžička kmínu
  • pepř, sůl
  • majoránka
  • zelená petrželka

 

1 Kedlubnu a mrkve oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte lžíci oleje a lžíci másla a zeleninu na něm orestujte. Zasypte lžící hladké mouky chvilku restujte a pak zalijte vývarem.

2 Pórek a cibulku nakrájejte na kolečka, oloupané brambory na drobné kostičky a přidejte do polévky. Okořeňte kmínem a majoránkou a vařte doměkka. Ke konci vaření v polévce rozmíchejte celé vejce a dochuťte ji solí. Podávejte ji posypanou čerstvou petrželkou.

 

 

 

Kedlubnový salát s mrkví

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4

  • 2 kedlubny
  • 2 mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • sezamová semínka

 

1 Oloupané kedlubny a mrkve nahrubo nastrouhejte, dejte do mísy a přidejte nakrájenou jarní cibulku.

2 Z octa, cukru, vody, soli a oleje připravte zálivku, nalijte ji do salátu a promíchejte. Salát podávejte posypaný sezamovými semínky.

 

 

 

Pečená kedlubna

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 2

  • 4 kedlubny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

 

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na kousky. Olivový olej promíchejte s prolisovaným stroužkem česneku.

2 kedlubny promíchejte v ochuceném oleji a rozložte je na plech. osolte, opepřete, dejte do trouby a pečte asi 20–25 minut, dokud nezačínají hnědnout. Podávejte jako přílohu.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Rozkvetlá sakura

Rozkvetlá sakura

Baví vás práce s papírem? Z růžového krepového papíru si můžete celkem snadno vyrobit rozkvetlou větvičku sakury a přenést si tak domů něžnou jarní atmosféru.

Celý článek

Vypěstujte si zeleninu podle ekozahradníků

Vypěstujte si zeleninu podle ekozahradníků

Zkuste letos při pěstování rajčat, okurek, tykví a dýní vyzkoušet postupy organických zahradníků. Ti se snaží vytvořit rostlinám takové podmínky, aby byly zdravé, silné a dlouho plodily bez nutnosti používat pesticidy.

Celý článek

Kytičky z filcu

Kytičky z filcu

Z barevných plstí můžete s pomocí nůžek a trochy lepidla vytvořit úžasné květinky. Pusťte se do toho s dětmi a za chvíli vám pod rukama rozkvete celá louka.

Celý článek

Přečtěte si

Podlahy se vzhledem dřeva

Podlahy se vzhledem dřeva

www.chatar-chalupar.cz

Kvalitní podlaha je základ každého interiéru, kritéria jejího výběru má ale každý trochu odlišná. Zatímco někdo vychází z objektivních požadavků na odolnost povrchu, jiný dává přednost svým pocitům.

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

www.floranazahrade.cz

Už delší čas toužíte po letním vaření ve speciálním zahradním domku, honí se vám hlavou spousta otázek, ale na konzultaci s architektem ještě nedošlo? Nevadí, vyzpovídali jsme zkušeného odborníka za vás.