Sladké, křehké a šťavnaté

Mladé kedlubny jsou vynikající syrové, ale co když jich máte velkou úrodu? Využijte je i při přípravě teplých pokrmů. Pochutnají si na nich i velmi mlsné jazýčky.

Jarní kedlubnová polévka

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 1 kedlubna
  • 2 mrkve
  • olej
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 střední brambory
  • hrst jarní cibulky
  • hrst pórku
  • 1 vejce
  • 1 l vývaru
  • lžička kmínu
  • pepř, sůl
  • majoránka
  • zelená petrželka

 

1 Kedlubnu a mrkve oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte lžíci oleje a lžíci másla a zeleninu na něm orestujte. Zasypte lžící hladké mouky chvilku restujte a pak zalijte vývarem.

2 Pórek a cibulku nakrájejte na kolečka, oloupané brambory na drobné kostičky a přidejte do polévky. Okořeňte kmínem a majoránkou a vařte doměkka. Ke konci vaření v polévce rozmíchejte celé vejce a dochuťte ji solí. Podávejte ji posypanou čerstvou petrželkou.

 

 

 

Kedlubnový salát s mrkví

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4

  • 2 kedlubny
  • 2 mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • sezamová semínka

 

1 Oloupané kedlubny a mrkve nahrubo nastrouhejte, dejte do mísy a přidejte nakrájenou jarní cibulku.

2 Z octa, cukru, vody, soli a oleje připravte zálivku, nalijte ji do salátu a promíchejte. Salát podávejte posypaný sezamovými semínky.

 

 

 

Pečená kedlubna

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 2

  • 4 kedlubny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

 

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na kousky. Olivový olej promíchejte s prolisovaným stroužkem česneku.

2 kedlubny promíchejte v ochuceném oleji a rozložte je na plech. osolte, opepřete, dejte do trouby a pečte asi 20–25 minut, dokud nezačínají hnědnout. Podávejte jako přílohu.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.