Síla česneku

...aneb dobroty s nezaměnitelným aroma

Česneková pasta se zázvorem

Doba přípravy: 15 minut

  • 150 g oloupaného česneku
  • 150 g oloupaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje

1 Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Menší množství pasty můžete uchovávat v uzavřené nádobě v lednici, zbytek je dobré zamrazit.

2 Tato pasta je vhodná do receptů indické nebo čínské kuchyně nebo ji můžete použít místo čerstvého česneku.

 

 

 

Domácí česnekový olej

Doba přípravy: 10 minut + odležení

  • 2 paličky česneku
  • 150 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky podle chuti

1 Česnek oloupejte a jednotlivé stroužky podélně rozkrojte. Vložte je do sklenic a zalijte olejem tak, aby byly ponořené. Můžete přidat i čerstvé bylinky podle chuti.

2 Sklenici uzavřete a nechte minimálně týden louhovat v lednici. Poté česnekový olej slijte a používejte například k dochucení salátů a podobně.

 

 

 

Nakládaný česnek

Doba přípravy: 60 minut + odležení

  • 500 g česneku
  • celý černý pepř
  • nové koření
  • rozmarýn
  • olej

Na nálev:

  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml vinného octa
  • 100 ml vody
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička soli

1 Stroužky čerstvého česneku oloupejte a vložte do sklenice. Vrstvy česneku prokládejte kořením.

2 Česnek ve sklenicích přelijte lžičkou oleje a zalijte nálevem připraveným svařením vína, octa, vody s cukrem a solí. Sklenice nakonec zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C. Nakládaný česnek je dobrý například jako pochutina k masu.

 

 

 

Pečený česnek

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 5

  • 5 neloupaných paliček česneku
  • 5 lžic olivového oleje

1 Neoloupané česnekové paličky seřízněte nožem tak, abyste odhalili všechny stroužky. Každou pokapejte olivovým olejem a zabalte do alobalu.

2 Na plechu nebo v zapékací misce pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Česnek musí zhnědnou a stroužky musí být tekuté. Posledních asi 10 minut česnek pečte bez alobalu. Podávejte například jako pomazánku na pečivu.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Ozdobná koule s tújí

Ozdobná koule s tújí

Nevíte, co s ostříhanými větvičkami tújí? Použijte je k výrobě této jednoduché dekorace. Budete ji mít hotovou za chvilku a může vám zdobit stůl celou zimu.

Celý článek

​ Krabičky na karty

​ Krabičky na karty

Pěkná dřevěná krabička se může stát vděčným dárkem, zejména pokud ji vlastnoručně vyzdobíte a vytvoříte tak jedinečný kousek. Může sloužit třeba jako úschovna na karty.

Celý článek

Hruškové mlsání

Hruškové mlsání

Dopřejte si sladkou tečku za podzimním menu v podobě hruškového koláče, muffinu nebo slaďoučké pečené hrušky. Určitě si trochu toho ovocného mlsání zasloužíte!

Celý článek

Brambory na slano i na sladko

Brambory na slano i na sladko

Jídla z brambor se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte tradiční a osvědčené recepty, které přijdou chuti nejen na podzim. Co takhle švestkové knedlíky, bramborový guláš nebo bramboráčky se slaninou?

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…