Síla česneku

...aneb dobroty s nezaměnitelným aroma

Česneková pasta se zázvorem

Doba přípravy: 15 minut

  • 150 g oloupaného česneku
  • 150 g oloupaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje

1 Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Menší množství pasty můžete uchovávat v uzavřené nádobě v lednici, zbytek je dobré zamrazit.

2 Tato pasta je vhodná do receptů indické nebo čínské kuchyně nebo ji můžete použít místo čerstvého česneku.

 

 

 

Domácí česnekový olej

Doba přípravy: 10 minut + odležení

  • 2 paličky česneku
  • 150 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky podle chuti

1 Česnek oloupejte a jednotlivé stroužky podélně rozkrojte. Vložte je do sklenic a zalijte olejem tak, aby byly ponořené. Můžete přidat i čerstvé bylinky podle chuti.

2 Sklenici uzavřete a nechte minimálně týden louhovat v lednici. Poté česnekový olej slijte a používejte například k dochucení salátů a podobně.

 

 

 

Nakládaný česnek

Doba přípravy: 60 minut + odležení

  • 500 g česneku
  • celý černý pepř
  • nové koření
  • rozmarýn
  • olej

Na nálev:

  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml vinného octa
  • 100 ml vody
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička soli

1 Stroužky čerstvého česneku oloupejte a vložte do sklenice. Vrstvy česneku prokládejte kořením.

2 Česnek ve sklenicích přelijte lžičkou oleje a zalijte nálevem připraveným svařením vína, octa, vody s cukrem a solí. Sklenice nakonec zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C. Nakládaný česnek je dobrý například jako pochutina k masu.

 

 

 

Pečený česnek

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 5

  • 5 neloupaných paliček česneku
  • 5 lžic olivového oleje

1 Neoloupané česnekové paličky seřízněte nožem tak, abyste odhalili všechny stroužky. Každou pokapejte olivovým olejem a zabalte do alobalu.

2 Na plechu nebo v zapékací misce pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Česnek musí zhnědnou a stroužky musí být tekuté. Posledních asi 10 minut česnek pečte bez alobalu. Podávejte například jako pomazánku na pečivu.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek