Šestkrát švestkový koláč

Naše babičky uměly švestky dokonale využít – co třeba upéct si výborný švestkový koláč. Kynutý nebo linecký? Drobenkový či z křehkého těsta? Vyberte si!

Voňavý švestkový koláč

Doba přípravy: 75 minut Počet porcí: 8

  • 360 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 3/4 lžičky perníkového koření
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • švestky

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a kořením. V jiné misce utřete máslo s cukrem a postupně zašlehejte vejce. Pak po částech zapracujte moučnou směs.
2 Těsto rozetřete do pečicí formy a poklaďte půlenými švestkami – řezem nahoru. Pečte asi 45–55 minut, dokud není koláč i ve středu dobře propečený – vyzkoušejte špejlí.

 


Obrácený švestkový koláč

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 8

  • 2 lžíce másla + 2 lžíce cukru
  • švestky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 120 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 3 žloutky
  • 120 ml zakysané smetany

1 Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Na dno nalijte 2 lžíce rozpuštěného másla a posypte ho cukrem. Půlené švestky dejte těsně vedle sebe řezem dolů na máslo s cukrem.
2 Smíchejte mouku, kypřicí prášek a koření. Vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem a postupně zašlehejte žloutky. Vmíchejte suchou směs a zakysanou smetanu.
3 Těsto rozprostřete na připravené švestky. Pečte na 180 °C asi 60 minut dozlatova. Nechte chvilku vychladnout a pak koláč převraťte švestkami nahoru.

 


Kynutý koláč se švestkami

Doba přípravy: 2 hodiny Počet porcí: 8

  • 1 kostka droždí
  • 250 ml mléka
  • 65 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 kg švestek

1 Droždí rozdrobte v trošce vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Zbytek mléka smíchejte s rozpuštěným máslem a žloutky.
2 K mouce s cukrem a špetkou soli přidejte kvásek a mléčnou směs a vypracujte hladké nelepivé těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout. Poté jej trochu prohněťte, rozprostřete na plech a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pak ho hustě poklaďte osminkami švestek řezem nahoru.
3 Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova.

 


Švestkový crumble

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 8

Na náplň:

  • 500 g švestek
  • 25 g třtinového cukru
  • šťáva z poloviny citronu
  • 50 ml ovocného likéru

Na těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 120 g ovesných vloček
  • 100 g třtinového cukru
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 90 g změklého másla
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli

1 Vypeckované švestky nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte je s cukrem, šťávou z citronu a likérem. Ovoce rozložte do máslem vymazaných zapékacích misek nebo koláčové formy.
2 Ze sypkých surovin na těsto, másla a zakysané smetany vytvořte drobenku. (Podle potřeby přidejte mouku a vločky, aby se drobenka sypala.) Drobenku nasypte na švestky a pečte asi 30 minut při 190°C. Crumble podávejte teplý.

 


Tartaletky se švestkami

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 8

  • 1 balíček listového těsta
  • máslo na vymazání
  • švestky
  • cukr krystal
  • mletá skořice
  • 2 žloutky

1 Listové těsto rozválejte, vykrajujte z něj kolečka a vkládejte je do formiček na tartaletky vymazaných máslem.
2 Každou tartaletku poklaďte švestkami nakrájenými na osminky a posypte krystalovým cukrem smíchaným se skořicí. Okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

 


Linecký švestkový koláč

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 8

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • piškoty
  • švestky
  • vejce na potření

1 Z mouky, másla, cukru, vanilkového cukru a žloutků vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici aspoň 20 minut odležet. Odleželé těsto vyválejte na plát, vyložte jím koláčovou formu a z části vykrájejte hvězdičky, proužky či jiné tvary.
2 Těsto ve formě posypte drcenými piškoty a poklaďte půlenými švestkami řezem nahoru. Povrch koláče ozdobte vykrájenými hvězdičkami z těsta nebo z proužků těsta vytvořte mřížku. Potřete ji rozšlehaným vejcem. Pečte 30–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Svícen zdobený mušlemi

Svícen zdobený mušlemi

Z obyčejné plechovky a mušlí, které jste si kdysi přivezli od moře, můžete snadno vykouzlit svícen, díky kterému budete mít přímořskou atmosféru každý den doma…

Celý článek

Sejte ředkvičky a špenát

Sejte ředkvičky a špenát

Konec léta a podzim jsou v zeleninové zahradě obdobím sklizně. Ale stále můžete vysévat druhy s krátkou vegetační dobou, které ještě do příchodu silnějších mrazů stačí vyrůst – například ředkvičky či špenát.

Celý článek

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Svícen s kameny

Svícen s kameny

Máte rádi kameny? Použijte je na výrobu jednoduchého, a přitom velmi dekorativního svícnu. Umístěte je do skleněné vázy nebo obyčejné velké sklenice od okurek. Uvidíte, jakou bude dělat parádu.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.