Šestkrát švestkový koláč

Naše babičky uměly švestky dokonale využít – co třeba upéct si výborný švestkový koláč. Kynutý nebo linecký? Drobenkový či z křehkého těsta? Vyberte si!

Voňavý švestkový koláč

Doba přípravy: 75 minut Počet porcí: 8

  • 360 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 3/4 lžičky perníkového koření
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • švestky

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a kořením. V jiné misce utřete máslo s cukrem a postupně zašlehejte vejce. Pak po částech zapracujte moučnou směs.
2 Těsto rozetřete do pečicí formy a poklaďte půlenými švestkami – řezem nahoru. Pečte asi 45–55 minut, dokud není koláč i ve středu dobře propečený – vyzkoušejte špejlí.

 


Obrácený švestkový koláč

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 8

  • 2 lžíce másla + 2 lžíce cukru
  • švestky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 120 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 3 žloutky
  • 120 ml zakysané smetany

1 Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Na dno nalijte 2 lžíce rozpuštěného másla a posypte ho cukrem. Půlené švestky dejte těsně vedle sebe řezem dolů na máslo s cukrem.
2 Smíchejte mouku, kypřicí prášek a koření. Vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem a postupně zašlehejte žloutky. Vmíchejte suchou směs a zakysanou smetanu.
3 Těsto rozprostřete na připravené švestky. Pečte na 180 °C asi 60 minut dozlatova. Nechte chvilku vychladnout a pak koláč převraťte švestkami nahoru.

 


Kynutý koláč se švestkami

Doba přípravy: 2 hodiny Počet porcí: 8

  • 1 kostka droždí
  • 250 ml mléka
  • 65 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 kg švestek

1 Droždí rozdrobte v trošce vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Zbytek mléka smíchejte s rozpuštěným máslem a žloutky.
2 K mouce s cukrem a špetkou soli přidejte kvásek a mléčnou směs a vypracujte hladké nelepivé těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout. Poté jej trochu prohněťte, rozprostřete na plech a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pak ho hustě poklaďte osminkami švestek řezem nahoru.
3 Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova.

 


Švestkový crumble

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 8

Na náplň:

  • 500 g švestek
  • 25 g třtinového cukru
  • šťáva z poloviny citronu
  • 50 ml ovocného likéru

Na těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 120 g ovesných vloček
  • 100 g třtinového cukru
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 90 g změklého másla
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli

1 Vypeckované švestky nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte je s cukrem, šťávou z citronu a likérem. Ovoce rozložte do máslem vymazaných zapékacích misek nebo koláčové formy.
2 Ze sypkých surovin na těsto, másla a zakysané smetany vytvořte drobenku. (Podle potřeby přidejte mouku a vločky, aby se drobenka sypala.) Drobenku nasypte na švestky a pečte asi 30 minut při 190°C. Crumble podávejte teplý.

 


Tartaletky se švestkami

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 8

  • 1 balíček listového těsta
  • máslo na vymazání
  • švestky
  • cukr krystal
  • mletá skořice
  • 2 žloutky

1 Listové těsto rozválejte, vykrajujte z něj kolečka a vkládejte je do formiček na tartaletky vymazaných máslem.
2 Každou tartaletku poklaďte švestkami nakrájenými na osminky a posypte krystalovým cukrem smíchaným se skořicí. Okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

 


Linecký švestkový koláč

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 8

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • piškoty
  • švestky
  • vejce na potření

1 Z mouky, másla, cukru, vanilkového cukru a žloutků vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici aspoň 20 minut odležet. Odleželé těsto vyválejte na plát, vyložte jím koláčovou formu a z části vykrájejte hvězdičky, proužky či jiné tvary.
2 Těsto ve formě posypte drcenými piškoty a poklaďte půlenými švestkami řezem nahoru. Povrch koláče ozdobte vykrájenými hvězdičkami z těsta nebo z proužků těsta vytvořte mřížku. Potřete ji rozšlehaným vejcem. Pečte 30–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek