Ryba na vánočním stole

Nemusí to být jen tradiční smažený kapr, pokud patříte mezi milovníky ryb, jistě vás na sváteční tabuli potěší i jiné druhy ryb. Nechte se inspirovat našimi recepty.


Rybí polévka s jikrami

Na vývar:

  • 2,5 l vody
  • 1 kg rybích hlav (bez žaber), kostí a odřezků
  • 150 g zeleniny (mrkev, petržel, celer, pór)
  • 80 g cibule
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 15 zrnek pepře
  • 6 zrnek nového koření
  • trochu tymiánu
  • 200 g rybích jiker
  • 150 g zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 40 g cibule
  • sůl
  • žemle

Připravte si vývar: rybí hlavy a odřezky omyjte, hlavy rozpulte, vše dejte do hrnce, přidejte na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli, sůl a koření, zalijte vodou a vařte pomalým varem asi 45 minut. Hotový vývar (1,5 l) přeceďte a nalijte do hrnce. Přidejte omyté jikry, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli. Povařte asi 25 minut. Měkké jikry, pokud jsou v celku, vyjměte, nožem rozetřete a vložte zpět do polévky. Jako vložku použijte na kostičky nakrájenou žemli opraženou na suché pánvi.


Losos s křupavou krustou

  • 4 filety z lososa, každé o váze asi 200 g
  • 50 g změklého másla
  • 4 lžíce krájených loupaných mandlí nebo mandlových lupínků
  • 50 g sýra typu ementál nebo eidam, nastrouhaného nahrubo
  • sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 190 °C. Kousky ryby ze všech stran osolte a opepřete. Zapékací formu, do které se vejdou všechna filátka vedle sebe, důkladně vymastěte máslem. Zbylým máslem potřete kousky ryby. V misce promíchejte mandle a nastrouhaný sýr. Směs na filátka pečlivě přitiskněte. Zapékací formu vložte do trouby a pečte rybu zhruba patnáct až dvacet minut. Po uplynutí této doby už by měla být krusta na povrchu krásně zlatavá a správně křupavá.


Filety a pomerančovo-šafránovou omáčkou

  • 4 filety z tresky nebo jiné oblíbené ryby
  • ½ šálku bílého vína
  • ½ šálku pomerančového džusu
  • špetka šafránu
  • špetka cukru
  • 1 najemno nakrájená šalotka
  • sůl
  • 2 lžíce másla
Do malého rendlíku nalijte bílé víno a pomerančovou šťávu, přidejte šafrán, cukr a šalotku a vařte 5 minut. Poté omáčku udržujte teplou (již nevařte). Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a osušené, osolené rybí filety na něm opékejte z obou stran po dobu asi 4 minut. Ihned servírujte polité pomerančovo-šafránovou omáčkou.


Rychlé kanapky s uzeným lososem

  • Tmavý toustový chléb
  • krémový sýr
  • čerstvá okurka
  • uzený losos
  • čerstvý kopr

Z plátků tmavého toustového chleba vykrojte pomocí tvořítek kolečka (nebo jiné tvary), potřete je krémovým sýrem, poklaďte plátky okurky a kousky uzeného lososa a ozdobte snítkou čerstvého kopru.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si