Ryba na vánočním stole

Nemusí to být jen tradiční smažený kapr, pokud patříte mezi milovníky ryb, jistě vás na sváteční tabuli potěší i jiné druhy ryb. Nechte se inspirovat našimi recepty.


Rybí polévka s jikrami

Na vývar:

  • 2,5 l vody
  • 1 kg rybích hlav (bez žaber), kostí a odřezků
  • 150 g zeleniny (mrkev, petržel, celer, pór)
  • 80 g cibule
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 15 zrnek pepře
  • 6 zrnek nového koření
  • trochu tymiánu
  • 200 g rybích jiker
  • 150 g zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 40 g cibule
  • sůl
  • žemle

Připravte si vývar: rybí hlavy a odřezky omyjte, hlavy rozpulte, vše dejte do hrnce, přidejte na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli, sůl a koření, zalijte vodou a vařte pomalým varem asi 45 minut. Hotový vývar (1,5 l) přeceďte a nalijte do hrnce. Přidejte omyté jikry, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli. Povařte asi 25 minut. Měkké jikry, pokud jsou v celku, vyjměte, nožem rozetřete a vložte zpět do polévky. Jako vložku použijte na kostičky nakrájenou žemli opraženou na suché pánvi.


Losos s křupavou krustou

  • 4 filety z lososa, každé o váze asi 200 g
  • 50 g změklého másla
  • 4 lžíce krájených loupaných mandlí nebo mandlových lupínků
  • 50 g sýra typu ementál nebo eidam, nastrouhaného nahrubo
  • sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 190 °C. Kousky ryby ze všech stran osolte a opepřete. Zapékací formu, do které se vejdou všechna filátka vedle sebe, důkladně vymastěte máslem. Zbylým máslem potřete kousky ryby. V misce promíchejte mandle a nastrouhaný sýr. Směs na filátka pečlivě přitiskněte. Zapékací formu vložte do trouby a pečte rybu zhruba patnáct až dvacet minut. Po uplynutí této doby už by měla být krusta na povrchu krásně zlatavá a správně křupavá.


Filety a pomerančovo-šafránovou omáčkou

  • 4 filety z tresky nebo jiné oblíbené ryby
  • ½ šálku bílého vína
  • ½ šálku pomerančového džusu
  • špetka šafránu
  • špetka cukru
  • 1 najemno nakrájená šalotka
  • sůl
  • 2 lžíce másla
Do malého rendlíku nalijte bílé víno a pomerančovou šťávu, přidejte šafrán, cukr a šalotku a vařte 5 minut. Poté omáčku udržujte teplou (již nevařte). Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a osušené, osolené rybí filety na něm opékejte z obou stran po dobu asi 4 minut. Ihned servírujte polité pomerančovo-šafránovou omáčkou.


Rychlé kanapky s uzeným lososem

  • Tmavý toustový chléb
  • krémový sýr
  • čerstvá okurka
  • uzený losos
  • čerstvý kopr

Z plátků tmavého toustového chleba vykrojte pomocí tvořítek kolečka (nebo jiné tvary), potřete je krémovým sýrem, poklaďte plátky okurky a kousky uzeného lososa a ozdobte snítkou čerstvého kopru.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek