Rychlé pokrmy z těstovin

Nemáte čas zdržovat se dlouhým vařením? Vsaďte na těstoviny. jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a dopřejte si zdravé jídlo plné vitaminů.

Těstoviny s cuketou a bazalkovým pestem

  • 400 g těstovin
  • 50 g čerstvé bazalky
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g piniových oříšků
  • 100 ml olivového oleje do pesta
  • olivový olej na smažení
  • 50 g parmazánu
  • 1 cuketa
  • sůl, pepř
  • parmazán k podávání

 

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Z bazalky, dvou stroužků česneku, piniových oříšků, oleje a parmazánu si v mixéru připravte pesto. V pánvi na oleji orestujte cuketu nakrájenou na kousky a přidejte zbylý česnek nakrájený na plátky. K opečenému česneku s cuketou přidejte do pánve těstoviny, prohřejte a vmíchejte pesto. Podávejte posypané strouhaným parmazánem.

 

 

 

Těstovinový salát s tuňákem

  • 500 g suchých těstovin (např. penne nebo fusilli)
  • 70 ml panenského olivového oleje
  • 50 ml citronové šťávy
  • 500 g cherry rajčátek
  • 400 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 150 g černých oliv
  • 1/2 menší červené cibule
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • hrst nasekané čerstvé bazalky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, najemno nakrájenou cibuli a špetku soli. Těstoviny uvařte v osolené vodě a přidejte je do mísy k dresinku. Rajčátka překrájejte napůl a spolu s olivami, tuňákem a nasekanými bylinkami je dejte k těstovinám. Salát dobře promíchejte, podle chuti přisolte a opepřete a můžete podávat.

 

 

 

Zapečené těstoviny se zeleninou

  • 1 balení těstovin (např. tagliatelle, fettucine, farfalle apod.)
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 menší cuketa
  • 1 sladká paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 400 g smetany
  • 200 g ricotty
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • 75 g parmazánu

 

Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě. Troubu předehřejte na 200 °C. Rajčátka přepulte, cuketu nakrájejte na půlkolečka, papriku zbavte semen a nakrájejte na čtverečky nebo proužky, cibuli na tenká půlkolečka. Olejem vymažte misku na zapékání, dejte do ní uvařené těstoviny a zeleninu a promíchejte. Podle chuti přisolte a opepřete.

V misce utřete ricottu se smetanou a prolisovaným česnekem, přisolte a rovnoměrně nalijte na těstovinovou směs v pekáčku. Posypte nasekanou pažitkou, bazalkou a strouhaným parmazánem. Dejte do trouby na 45 minut zapéct.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek